Savet nutricioniste za praznike

Praznična sezona sa sobom nosi izuzetno puno iskušenja. Preterano konzumiranje hrane, pića i slatkiša može rezultirati lošim osećajem u organizmu i generalno može nam doneti osećaj nezdravosti. Pitali smo našeg nutricionistu Elisabet Nordström, kako se odupreti iskušenjima koja nam dolaze. Evo kako nas je posavetovala.

1. SVAKI OBROK ZAPOČNITE SALATOM ŽIVIH BOJA!

Nakon što u organizam uneste količinu voća i povrća, vaša potreba za kaloričnijom hranom biće manja. Takođe, u telo ćete uneti mnogo antioksidanata, vitamina i minerala bez suvišnih kalorija. Uvek birajte organsko voće i povrće, ukoliko postoji mogućnost za to.

2. UZIMAJTE DODATAK ISHRANI 

Dnevni dodatak ishrani sadrži vitamine i minerale, antioksidante i omega-3 masne kiseline. Na taj način osiguraćete unos mikronutrijenata u svoj organizam. Njihova uloga je normalno funkcionisanje imuno sistema, srca, organa vida i metabolizma generalno.

3. OGRANIČITE KOLIČINU ALKOHOLA KOJU KONZUMIRATE

Alkohol može stvoriti problem sa snom, može povećati vaš apetit, a i sadrži mnogo kalorija. Povrh toga, alkohol je otrovan. Stoga, budite oprezni kod uzimanja alkohola kako bi vaši praznični dani bili srećniji. 

4. NOSITE PEDOMETAR I NAPRAVITE BAREM 10.000 KORAKA DNEVNO

Umereno vežbanje sagoreva kalorije i masti, olakšava vam obavljanje svakodnevnih aktivnosti, jača vaše telo i daje vam osećaj energije. Osim toga, šetnja u društvu je odličan način da se družite i socijalizujete…!

5. KREĆITE RANIJE NA SPAVANJE!

Manjak sna ima izuzetno loš uticaj na funkcionisanje organizma – imuno sistema i regulacije apetita. Stoga – spavajte dovoljno! Nemojte rizikovati…!

Tekst: Fotografije: Getty Images