Čvrsti šamponi: održivi izbor

Ako niste znali da šampon može izgledati poput sapuna, čućete mnogo više o ovoj sve popularnijoj opciji za negu kose. A ako ste mislili da su čvrsti šamponi samo u osnovi sapun za kosu, pokazaće se da ste pogrešili (nema ostataka sapuna).

Globalno tržište čvrstih šampona procenjeno je na 10,2 miliona u 2018. godini i lako je videti zašto taj broj samo raste. Iako, naravno, postoji mnogo načina da vašu rutinu lepote učinite ekološki prihvatljivijom, čvrsti šamponi su jedan od načina na koji industrija lepote (i Oriflame) pokušava da odgovori na jedno od najhitnijih ekoloških pitanja današnjice: zagađenje plastikom. 

Svake godine, oko 8 miliona tona plastičnog otpada u okeanima dolazi iz priobalnih zemalja. To je ekvivalent ubacivanja sadržaja jednog kamiona za smeće u okean svaki minut.
 
Ovde nastupaju čvrsti šamponi - oni su odlična polazna tačka za pridruživanje borbi protiv plastike. Evo kako da ih maksimalno iskoristite.

Šta je zapravo čvrsti šampon?
Švrsti šamponi su jednostavno šamponi u čvrstom obliku. Oni se smatraju odgovornijom alternativom svojim tečnim kolegama i opcijom za potrošače koji vode računa o životnoj sredini. Oni su manji od vaše prosečne boce šampona, pa zahtevaju manje pakovanja (pakovanje Oriflame Love Nature čvrstog šampona sa avokadom i kamilicom je papirno, ne plastično) i napravljeni su od kondenzovanih sastojaka tako da možete da iskoristite više pranja nego od običnog šampona. A svi znamo da je smanjenje potrošnje jedan od načina brige o životnoj sredin!

Zašto su čvrsti šamponi održiviji?
Postoji nekoliko razloga zašto su čvrsti šamponi održivija opcija od tečnih šampona - dva glavna faktora su uklanjanje plastične ambalaže i smanjena veličina proizvoda što pomaže u smanjenju emisije ugljen-dioksida. Štaviše, odlučili smo da naš čvrsti šampon pakujemo u papirnu ambalažu umesto u plastičnu, kako bismo doprineli što manjem uticaju na životnu sredinu i smanjili upotrebu plastike.

Pošto su sastojci u kondenzovanom obliku, čvrsti šamponi traju duže od tečnih. Samo jedan čvrsti šampon ekvivalent je dve standardne bočice od 250 ml šampona - što znači dvostruko više pranja. Tako da zamena glomaznih boca za šampon štedi vreme (ako uzmete u obzir odlaske u prodavnicu), novac i plastiku.

Naši čvrsti šamponi su formulisani tako da su biorazgradivi, što znači da su sastojci pažljivo birani tokom razvoja i sadrže manje vode od tradicionalnih šampona. Svi znamo da je voda dragocena, pa se i najmanja ušteda računa!

Pa kako da koristite čvrsti šampon?
Baš kao i tečni šampon, samo nežnije. Iako im je, da bi se napravila dobra pena, potrebno malo više trenja nego tečnom šamponu, oni i dalje efikasno obavljaju  posao - i zapravo najbolje funkcionišu kada se utrljaju direktno u kosu!

Da li koristite regenerator za kosu nakon šampona?
Da – isto kao kod tečnih šampona.  Dok je naš Love Nature čvrsti šampon dizajniran da ne čini kosu suvom, za dodatnu dozu vlage slobodno koristite Love Nature regenerator u svojoj rutini, jer odlično funkcionišu zajedno.

Kome su namenjeni čvrsti šamponi?
Oni su dobra opcija za potrošače koji su svesni svog uticaja na eko-sistem.
Budući da su lagani i dugotrajni, oni takođe predstavljaju pogodnu alternativu zgodnu za putovanja. Na kraju krajeva, poslednja stvar koju svako u putu želi je katastrofa curenja šampona tokom putovanja!
Oriflame Love Nature čvrsti šampon sa avokadom i kamilicom formulisan je bez silikona i parabena i prožet je prirodnim uljem avokada, poznatim po svojim svojstvima za negu i hidrataciju kose. I još? Smanjuje plastični otpad. Svi su na dobitku!