Sapun za pranje kose: Održiv izbor

Ako ni vi, poput mene, niste znali za sapun za kosu, uskoro ćete mnogo više o ovoj sve popularnijoj opciji nege kose. A ako ste mislili da je sapun za kosu u osnovi samo običan sapun koji ćete koristiti za kosu, uskoro ćete se saznati da niste u pravu.

Veličina globalnog tržišta sapuna za kosu procenjena je na 10,2 miliona u 2018. godini i lako je shvatiti zašto taj broj samo raste. Iako postoji, naravno, mnogo načina kako svoju rutinu lepote učiniti ekološki prihvatljivijom, sapuni za kosu su odgovor industrije lepote (i Oriflamea) na jedan od najvažnijih ekoloških izazova danas: zagađenje plastikom. 

Svake godine oko 8 miliona tona plastičnog otpada odlazi u okeane obalnih država. To je ekvivalentno postavljanju pet punih vreća smeća na svako podnožje obale širom sveta. 
 
Tu nastupaju sapuni za kosu - oni su sjajna polazna tačka za pridruživanje borbi protiv plastike. Evo kako ih najbolje iskoristiti.

Šta je tačno sapun za kosu - šamponska pločica?
Šamponske pločice jednostavno su šamponi u čvrstom (šipkastom) obliku. Smatraju se ekološki prihvatljivijom alternativom tečnim šamponima i odgovor lepote u industriji za ekološki orijentisane potrošače. Manje su od prosečne bočice šampona, pa zahtevaju manje ambalaže, obično su umotane u papir, a ne u plastiku i napravljene od kondenzovanih sastojaka, tako da iz njih dobijate više pranja nego inače. I svi znamo da je smanjenje potrošnje na prvom mestu najbolji način za brigu o životnoj sredini! 

Zašto su sapuni za pranje kose održiviji? 
Brojni su razlozi zašto su oni održivija opcija od uobišajenih šampona - kako zbog načina pakovanja, tako i zbog samih sastojaka. 
Pošto su šamponske pločice čvrste, češće su umotane u papir u odnosu na plastiku koja se lakše reciklira. To, kao i činjenica da su male pa je potrebno manje ambalaže, čini ih odličnom opcijom za potrošače koji razmišljaju o zaštiti životne sredine - prema istraživanjima 64% njih sada traži proizvode s ambalažom koja se može reciklirati. 

Štaviše, jer su sastojci u kondenzovanom obliku, sapuni za kosu traju duže od tečnih šampona. Samo jedan sapun za kosu ekvivalentan je dvema standardnim bočicama šampona od 250 ml - što znači dvostruko više pranja. Dakle, zamena glomaznih bočica za šampon štedi vreme (ako uzmete u obzir putovanja u prodavnicu!), novac i plastiku.
Šamponske pločice su takođe prirodno biorazgradive, što znači da su napravljene od potpuno prirodnih sastojaka koji ne stvaraju nikakav otpad - i koriste manje vode u sastojcima od tradicionalnih šampona zbog svog formata (sve što je u tečnom stanju sadrži više vode u svojim sastojcima). Svi znamo da je voda vredna roba, tako da se računa sve što uštedimo. 

Iako su Oriflame Love Nature proizvodi koji se ispiraju biološki razgradivi, formulisani bez silikona i parabena, a u svojoj ambalaži koriste čak 50% recikliranu PCR plastiku, Love Nature sapun za kosu s uljem avokada i kamilice donosi vam taj korak bliže ka tome da živite najbolji (održivi!) život. 

Pa kako se koristi sapun za kosu?
Baš kao i tečni šampon, ali s malo više pažnje. Iako zahtevaju malo više trenja od običnog šampona da bi napravili dobru penu, i dalje su u stanju da dobro obave posao - i ustvari najbolje deluju kad se utrljaju direktno u kosu! 

Da li treba koristiti regenerator nakon sapuna za kosu?
Da – na isti način kao i s tečnim šamponima; iako je naš Love Nature sapun za kosu dizajniran da ne ostavlja kosu suvom, za dodatnu dozu vlage slobodno upotrebite regenerator Love Nature u svojoj rutini, jer oni odlično funkcionišu zajedno. 

Kome su namenjeni sapuni za kosu?
Dobra su opcija za svakoga ko svakodnevnim pranjem kose želi da učini nešto dobro za planetu!
S obzirom na to da su lagani i dugotrajni, čine i pogodnu alternativu za putovanja, za ljude u pokretu. Na kraju, poslednja stvar koju bilo ko u pokretu želi je neprilika curenja šampona tokom putovanja! 

Oriflame Love Nature sapun za kosu s uljem avokada i kamilice formulisan je bez silikona i parabena, s prirodnim uljem avokada poznatim po svojim hranjivim i hidratantnim svojstvima. Još bolje? Ne ostavlja plastični otpad!