Wellosophy
Početna

Četiri načina za bolje zdravlje kostiju

Published: 28.3.2024. | Author: Julie Gunn

Da li ste znali da kada dostignete 30, vaše kosti polako gube gustinu i da se povećava rizik od razvoja krhkih kostiju tokom života? Pomozite u upravljanju tim rizikom tako što ćete preduzeti 4 jednostavna koraka za izgradnju i održavanje jakih, zdravih kostiju!

Kada razmišljate o svom zdravlju i blagostanju, vaše kosti možda nisu prva stvar na koju pomislite – ipak ma nisu u vidokrugu! Ali kosti – baš kao i naši mišići – su živo tkivo, koje raste i stalno se menja tokom našeg života.
Mi gradimo koštanu masu tokom detinjstva i adolescencije, dostižemo vrhunac koštane mase oko naše sredine 20-ih i počinjemo da gubimo koštanu masu posle oko 30. godine. Za žene, ovaj gubitak se ubrzava u menopauzi, stavljajući ih u veći rizik od krhkih kostiju u starijoj dobi. Zato je zaista važno da date sve od sebe da izgradite jake, guste kosti kada ste mladi, i da pokušate da održite gustinu kostiju!
Srećom, upravljanje ishranom i životnim navikama može pomoći da se smanji taj rizik. Evo četiri odlična načina da vaše kosti budu zdrave i srećne!

1. Uverite se da unosite dovoljno kalcijuma

Kalcijum je esencijalni mineral, koji pomaže u održavanju mineralne gustine kostiju i zdravih zuba tokom celog života. Vaše telo ne može da ga proizvede, pa ga morate uneti hranom.
Uverite se da unosite dovoljno kalcijuma iz hrane uključujući mleko i jogurt, sardine (sa kostima), tofu, bademe, semenke, pasulj, sočivo i tamno lisnato povrće poput kelja i zelja.
Postoje i neke namirnice i pića koje biste trebali ograničiti jer oni zapravo doprinose gubitku kalcijuma iz vaših kostiju! So, kafa i soda su samo neki od krivaca (izvinite!).

2. Radite vežbe sa opterećenjem

Vežbe sa opterećenjem su odlične za zdravlje kostiju. Koristeći zapravo stimulišete rast kostiju i usporavate gubitak gustine kostiju povezan sa godinama. Neke jednostavne vežbe uključuju preskakanje užeta, skakanje, koračanje, čučnjeve, sportove sa reketom i planinarenje.

Saznajte više

3. Provedite vreme na otvorenom

Vitamin D je neophodan za vaše telo da apsorbuje kalcijum. Vitamin D možete dobiti kroz ishranu, a vaše telo ga stvara prirodno kada je vaša koža izložena sunčevoj svetlosti – zato se osećate odlično i poboljšavate apsorpciju kalcijuma provodeći vreme na otvorenom. Iskoristite 15-30 minuta sunčeve svetlosti dnevno, a malo duže za one koji žive na severu (posebno zimi). Zašto ne biste vežbali na otvorenom i ubili dve muve jednim udarcem? I ne zaboravite kremu sa ZF!

4. Koristite suplementaciju

Ako ste zabrinuti da možda ne dobijate dovoljno kalcijuma iz ishrane, dodatak kalcijuma može biti lak način da dopunite hranljive materije koje su vaše kosti potrebne.
Odahnite znajući da radite sve što je potrebno za vaše kosti!
Pogledajte proizvode iz ovog članka
Morski kalcijum i vitamin D
Rasprodato
wellnessbyoriflame

Morski kalcijum i vitamin D

15,00 €

Kutak za inspiraciju

Multivitamini za muškarce i žene – koja je razlika?
Wellosophy
Multivitamini za muškarce i žene – koja je razlika?

Naš stručnjak objašnjava razliku između multivitamina za muškarce i žene.

Pročitajte

Ostalo

BEAUTY INFO CENTAR
BEAUTY INFO CENTAR