Wellosophy
Početna

Multivitamini za muškarce i žene – koja je razlika?

Published: 7.3.2024.

Teško vam je da odlučite koji multivitamin da odabrete? Odabir multivitamina prema polu je prirodan početak za donošenje ove odluke. Ali koja je zapravo razlika između multivitamina za muškarce i žene? Zamolili smo Isabellu Lee, globalnu senior naučnicu za ishranu u Oriflameu da nam pomogne da damo odgovore na ova pitanja.

Saznajte više

Koja je razlika između multivitamina za muškarce i žene?

Svim ljudima su potrebni mikronutrijenti (vitamini i minerali) kako bi njihovo telo funkcionisalo na najbolji način. Multivitaminski i mineralni dodaci osiguravaju bitne mikronutrijente i povećavaju unos nutrijenata. Međutim, potrebna količina određenih mikronutrijenata razlikuje se među polovima. Dakle, ukratko, multivitamini za muškarce i žene sadrže različite količine određenih vitamina i minerala“, objašnjava Isabella Lee.

Zašto ženama i muškarcima trebaju različite količine vitamina?

“S obzirom na njihovu prosečno veću telesnu masu, muškarci ponekad imaju veće potrebe za hranjivim supstancama odnosno nutrijentima, ali samo za relativno malo nutrijenata u poređenju sa ženama. Sa druge strane, žene uopšte imaju veću potrebu za mikronutrijentima nego muškarci budući da životno razdoblje uveliko utiče na biološku i metaboličku potrebu za vitaminima i mineralima. Na primer, ženama je potrebno više gvožđa, folne kiseline i kalcijuma nego muškarcima zbog menstruacije, trudnoće, dojenja i menopauze. Takođe, obrasci ishrane utiču na potrebu za mikronutrijentima. Na primer, žene obično jedu manje porcije od muškaraca i zato mogu lakše da pate od nedostataka nutrijenata.”
Ovde je pregled najpotrebnijih nutrijenata u zavisnosti od vašeg pola:
Žene
• Folna kiselina – potreba za većom količinom zbog povećane potrebe tokom trudnoće
• Kalcijum – potrebna veća količina zbog rizika od krhkih kostiju nakon menopauze
• Gvožđe – veća potreba za količinom zbog gubitka krvi tokom menstruacije i povećanog volumena krvi tokom trudnoće
Muškarci
• Magnezijum – potreba za većom količinom zbog veće mišićne mase
• Cink – potreba za većom količinom zbog proizvodnje testosterona
• Selen – potreba za većom količinom zbog proizvodnje sperme

Koje su opšte prednosti multivitamina?

“Multivitaminski dodaci ishrani pomažu u premošćavanju nedostatka mikronutrijenata u ishrani i podupiru opštu dobrobit organizma. Dodaci ishrani nisu lekovi koji se koriste za lečenje nedostataka, niti zamjenjuju raznoliku, uravnoteženu ishranu budući da hrana osigurava i druge hranjive sastojke koji imaju blagotvorne efekte na zdravlje", kaže Isabella Lee.

Kada treba uzimati multivitamine?

“Uvek bi trebalo da uzimate suplemente prema uputstvu, uključujući multivitamine. Treba poštovati preporučenu dozu i "što više, to bolje" razmišljanje ne vredi za mikronutrijente. Ne postoji standardna definicija o tome koje hranjive sastojke ili njihova količina je potrebna pa je dobro pogledati tablicu nutritivne vrednosti koja se nalazi na pakovanju kako biste videli sastav dodatka. U zavisnosti od toga šta najbolje odgovara vašem rasporedu, multivitaminski i mineralni dodatak može se uzeti bilo kada tokom dana, uz čašu vode i obrok za bolju apsorpciju. Budući da se multivitamini koriste kao dopuna ishrani, količina nutrijenata ne prelazi preporučenu dnevnu dozu unosa, što znači da ih možete uzimati kontinuirano bez pauze“.
Pogledajte proizvode iz ovog članka
Wellosophy Multivitamini i minerali za muškarce
Wellosophy

Wellosophy Multivitamini i minerali za muškarce

21,00 €

Kutak za inspiraciju

Četiri načina za bolje zdravlje kostiju
Wellosophy
Četiri načina za bolje zdravlje kostiju

Da li ste znali da kada dostignete 30, vaše kosti polako gube gustinu i da se povećava rizik od razvoja krhkih kostiju tokom života? Pomozite u upravljanju tim rizikom tako što ćete preduzeti četiri jednostavna koraka za izgradnju i održavanje jakih, zdravih kostiju!

Pročitajte

Ostalo

BEAUTY INFO CENTAR
BEAUTY INFO CENTAR