Wellosophy
Početna

Omega 3: okean esencijalnih blagodati

Published: 18.4.2024. | Author: Andrea Simons

Verovatno ste čuli da je ishrana bogata nutrijentima poput omega-3 masne kiseline glavna stvar kada je u pitanju zdravo, srećno telo. Odakle je najbolje početi?

Možda ispod površine mora? Od lososa do haringe, evo samo nekoliko razloga zašto tražimo više načina za dodavanje esencijalnih Omega-3 masnih kiselina u našu ishranu. One pružaju čitav okean pun prednosti!

learn more

Koje su prednosti omega-3 masnih kiselina?

Prednosti omega-3 masnih kiselina su beskrajne! Pokazalo se da ove masne kiseline imaju zaštitni efekat protiv koronarnih bolesti koje mogu biti fatalne — ustvari, nedostatak omega-3 masnih kiselina može biti povezan s povećanim rizikom od raznih bolesti — od kardiovaskularnih bolesti i raka, preko dijabetesa, do oštećenja kognitivnih funkcija i vida. Uzimajući ovo u obzir, sigurno nećete pogrešiti ako za večeru odaberete ribu — posebno ako je to masna riba!

Šta su zapravo omega-3 masne kiseline?

Drago nam je da ste pitali, jer o njima svakako vredi razgovarati! Omega-3 je porodica polinezasićenih masnih kiselina koje igraju ključnu ulogu u našem zdravlju i blagostanju, i od vitalnog su značaja za zdravlje mozga, vida i srca. Porodica omega-3 masnih kiselina uključenih u ljudsko zdravlje uključuje: ALA, DHA i EPA (što označava alfa linolensku kiselinu, dokozaheksaensku kiselinu, odnosno eikozapentaensku kiselinu). Međutim, one koje bi mogle danjviše da vas zanimaju su DHA i EPA, jer pružaju direktnije zdravstvene prednosti, koje uključuju smanjenje hroničnih upala i zaštitu srca i krvnih sudova od bolesti (da navedemo samo neke).

Koji je najbolji način da povećam unos esencijalnih masnih kiselina?

Saznajte više

Nažalost, naša tela ne mogu sama proizvesti omega-3 masne kiseline. Ali, ne bojte se! Možete biti mirni znajući da se mogu dobiti iz mnoštva ukusnih izvora hrane. Lako možete dobiti potrebnu dozu ALA masnih kiselina iz semenki lana, oraha, soje i čia sjmenki (sve su odlične kao dodatak salatama i smutijima). Da biste iskoristili prednosti vrhunskih esencijalnih masnih kiselina EPA i DHA koje pozitivno utiču na zdravlje i lepotu, možete dodati 2-3 porcije masne ribe nedeljno, kao što su tunjevina, losos, skuša, haringa ili sardine u svoju ishranu (bela riba takođe sadrži neke omega-3 masne kiseline, ali ne u istoj meri). Kada se suočite s odabirom između divlje ili uzgojene ribe, uzmite u obzir da je divlja riba prirodno bogata omega-3 masnim kiselinama EPA i DHA, dok riba iz uzgoja može imati promenjivenivoe: iste, više ili niže, u zavisnosti od o njihove ishrane.
Bez obzira da li uživate u masnoj ribi s roštilja, kuvanoj na pari ili pečenoj, sve su to odlični izvori hranjivih omega-3 masnih kiselina koje su vašem telu potrebne da izgleda i oseća se odlično (bistar vid, blistava kosa i zdravi nokti!).

A šta ako nisam ljubitelj ribe?

Znali smo da će i ovo pitanje doći na red (i nismo čak ni iznenađeni, s obzirom na globalni unos omega-3 masnih kiselina EPA i DHA koji je prilično nizak). Ali, ako ste odlučni u tome da ribu držite što dalje od svog tanjira, onda dodajte omega-3 riblje ulje kao što je naš Wellosophy Omega-3 kao dodatak, jer to može biti odlično rešenje.
Od ribljeg ulja koje se proizvodi od divlje ribe koja je održivo ulovljena i obrađena, ovaj dodatak je praktičan i efikasan način da vam osigura esencijalne masne kiseline EPA i DHA koje su ključne za zdravlje srca. Međutim, važno je imati na umu da, iako naš proizvod sadrži dovoljne količine DHA i EPA da podrži zdravlje srca, da biste u potpunosti iskoristili omega-3 za zdravlje mozga i vida, uključite i drugu hranu bogatu omega-3 u svoju ishranu, kao što je ulje uljane repice (omiljeno u nordijskoj ishrani), orasi i semenke (naročito lanene, čia i orasi). Dakle, za sve one koji ne vole ribu i morske plodove, uverite se da imate zalihe orašastih plodova, semena i mahunarki koje smo malopre spomenuli.
Nadamo se da smo vas inspirisali da razmislite o dodavanju hrane bogate omega-3 na svoju nedeljnu listu namirnica.
Pogledajte proizvode iz ovog članka
Wellosophy Omega 3
Nema na zalihama
Wellosophy

Wellosophy Omega 3

22,00 €

Kutak za inspiraciju

Četiri načina za bolje zdravlje kostiju
Wellosophy
Četiri načina za bolje zdravlje kostiju

Da li ste znali da kada dostignete 30, vaše kosti polako gube gustinu i da se povećava rizik od razvoja krhkih kostiju tokom života? Pomozite u upravljanju tim rizikom tako što ćete preduzeti četiri jednostavna koraka za izgradnju i održavanje jakih, zdravih kostiju!

Pročitajte

Ostalo

BEAUTY INFO CENTAR
BEAUTY INFO CENTAR