BEAUTY INFO CENTAR
Početna

Asta-šta? Evo zašto je astaksantin neophodan za zdravu kožu

Published: 15.2.2024. | Author: Oriflame

Često se kaže da smo ono što jedemo, a to je posebno tačno kada je u pitanju astaksantin. Osim mišljenja da pomaže u sprečavanju svega, od opekotina od sunca do opuštene kože, ovaj moćni antioksidans ima čitav niz drugih prednosti za jačanje kože o kojima vredi govoriti. Pogledajte ih!

Saznajte više

Pre svega, šta je astaksantin?

Astaksantinu možete zahvaliti za divnu, crvenkasto ružičastu boju koju povezujete sa flamingosima, lososom, jastogom, škampima i drugim divnim stvorenjima u životinjskom carstvu? To je prirodni karotenoid (pigment koji se nalazi u prirodi koji daje voću i povrću njihovu jarko narandžastu, žutu ili crvenu nijansu) koji se nalazi u izobilju u slatkovodnim mikroalgama H. pluvialis, i čini se da je osnovna namirnica u ishrani ovih gore pomenutih životinja. U stvari, astaksantin se može naći u mišićima lososa, a mnogi pretpostavljaju da to obezbeđuje izdržljivost koja im je potrebna da plivaju uzvodno. Samo još jedan razlog da uživate u ovoj ukusnoj ribi!

Evo samo nekoliko (od mnogih) razloga zašto bi trebalo da povećate unos astaksantina:

Saznajte više

1. Sprečava nastanak bora

Kada se uzima oralno, prirodni astaksantin može pomoći u promovisanju zdrave kože iznutra ! Prodire u najdublje slojeve kože kako bi pružio zaštitu sledećeg nivoa od štetnih slobodnih radikala koji razgrađuju kolagen i pomažu umornoj koži beživotnog izgleda, istovremeno poboljšavajući zadržavanje vlage i elastičnost.

2. Održava vas i igri A klase

Ništa ne pruža veći osećaj zadovoljstva kao završetak dodatnog napornog treninga. I dok su prednosti redovnog vežbanja dobro poznate, naporni treninzi (posebno kada niste navikli da vežbate) mogu povećati proizvodnju slobodnih radikala i izazvati oksidativni stres – što dovodi do upale i bolova, a to može smanjiti vaše sportske rezultate. Tu dolazi astaksantin. Pomaže u podsticanju oporavka mišića, poboljšava izdržljivost i štiti od slobodnih radikala u mišićima, tako da se osećate snažno kao losos koji pliva uzvodno!

3. Pomaže u boravku na suncu

Nikada ne treba preskočiti ZF kada se izlažete suncu, ali je lepo znati da astaksantin takođe pomaže u u zaštiti vaše kože od štetnih UV zraka. UVB zraci prodiru u spoljašnji sloj kože, epidermis, što dovodi do opekotina od sunca, dok UVA zraci prodiru dublje u dermis, uzrokujući oksidativni stres i prevremeno starenjePošto astaksantin može da prodre u sve slojeve kože, deluje kao neka vrsta „unutrašnje kreme za sunčanje“, štiteći od oksidativnog stresa izazvanog UVA zracima. Takođe se pokazalo da smanjuje upalu od izlaganja UVB zracima.

4. To je najmoćniji antioksidant u prirodi

Ako da vam je potrebno više razloga da uvedete astaksantin u svoj život, znajte da se ovaj moćni antioksidans pokazao 4,6 puta jačim od beta-karotena, 110 puta jačim od vitamina E koji poboljšava zdravlje kože i ogromnih 6000 puta jači od vitamina C u borbi protiv slobodnih radikala. Zvuči skoro previše dobro da bi bilo istinito!

Koji je najbolji način za apsorpciju astaksantina?

Povećanje unosa astaksantina je lako i ukusno. Namirnice bogate astaksantinom uključuju divljeg lososa i ulje lososa (divlji losos unosi mikroalge koje sadrže astaksantin), crvenu pastrmku, alge, jastoge, škampe, rakove, morske rakove. Astaksantin se može čak i redovno uzimati kao dodatak – Wellosophy astaksantin i ekstrakt borovnice formulisan je sa slatkovodnim mikroalgama koje se obično nalaze na švedskom arhipelagu, i odličan je način da uključite neke super antioksidanse u svoju svakodnevnu ishranu!

izvori:
Reduction of fine lines and wrinkles and improving moisture retention and elasticity: Tominaga K et al.,(2012). Cosmetic benefits of astaxanthin on human subjects. Acta Biochim Pol. 2012;59(1):43-7. A0347
Endurance: Earnest CP, Lupo M, White KM, Church TS. Effect of astaxanthin on cycling time trial performance. Int J Sports Med (2011) 32(11):882–8. doi:10.105 5/s-0031-1280779
Muscle Recovery: Djordjevic B, Baralic I, Kotur-Stevuljevic J, Stefanovic A, Ivanisevic J, Radivojevic N, et al. Effect of astaxanthin supplementation on muscle damage and oxidative stress markers in elite young soccer players. J Sports Med Phys Fitness (2012) 52(4):382–92.
Photo protection: Ito, N.; Seki, S.; Ueda, F. The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Nutrients 2018, 10, 817.
Antioxidant measurements: Nishida et al. (2007), Caretenoid Science. Vol. 11: 16-20

Kutak za inspiraciju

Četiri načina za bolje zdravlje kostiju
Wellosophy
Četiri načina za bolje zdravlje kostiju

Da li ste znali da kada dostignete 30, vaše kosti polako gube gustinu i da se povećava rizik od razvoja krhkih kostiju tokom života? Pomozite u upravljanju tim rizikom tako što ćete preduzeti četiri jednostavna koraka za izgradnju i održavanje jakih, zdravih kostiju!

Pročitajte

Ostalo

BEAUTY INFO CENTAR
BEAUTY INFO CENTAR