Jačamo svoj imunitet

Medicinska definicija „imuniteta“ je „organizam zaštićen od infekcija, i to obično prisutnošću antitela.“ Strani organizmi, poput bakterija i virusa, stalno pokušavaju da prodru u naše telo. Telo ima genijalni obrambeni sistem - imuni sistem - koji sprečava prodor takvih organizama. Pogledajmo kako možemo ojačati svoj imuni sistem!

Ćelije imunog sitema nalaze se u svim tkivima tela, zato strana tela brzo dođu u kontakt s njima. Snaga imunološkog sistema zavisi od mnogo faktora jer je to složeni sistem Na primer, sposobnost našeg imunološkog sistema opada sa starenjem. 

Ideja jačanja imuniteta je svakako zanimljiva, ali kako tačno funkcioniše? Naučnici to još uvek pokušavaju da utvrde. Ono što znamo je da je za dobar imunološki ssitem neophodna ravnoteža i sklad. Zato su opšte strategije zdravog načina života dobar način da započnete da pružate svom imunološkom sistemu podršku koja mu je potrebna.

Možete učiniti nekoliko stvari, poput:
• Osigurajte ishranu bogatu voćem i povrćem
• Održavajte optimalnu težinu
• Vežbajte redovno
• Spavajte dovoljno
• Ograničite stres
• Poduzmite korake za izbegavanje infekcija

ISHRANA BOGATA VOĆEM I POVRĆEM

Verovatno ste čuli da bi trebalo da jedete najmanje 5 porcija voća i povrća svaki dan. A znate li zašto?

Voće i povrće sadrži velike količine vitamina, minerala i dijetalnih vlakana koji imaju mnogo korisnih dejstava na vaše zdravlje. Kada jedete voće i povrće, pokušajte birati različito - skupite sve boje iz duge! Svaka boja zapravo odražava različite vrste nutrijenata koji pozitivno utiču na vaše zdravlje na mnogo različitih načina.

NUTRIJENTI

Pogledajte izbor nutrijenata po bojama:

Ljubičasta/plava se nalazi u grožđu, borovnicama, crnom ribizu, kupinama, itd:

• Fenoli
• Antocijanidi
• Flavonidi

Narančasta/crvena se nalazi u mrkvi, paprici, POMORANDŽAMA, itd:

• Kapsaicin
• Karotenoidi
• Hesperidin

Žuta/bijela se nalazi u kurkumi i bijelom luku, itd:

• Kurkumin
• Alicin

Zelena se nalazi u SPANAĆU, brokOliJU, kelju, špaRgLama, itd:

• Glukozinolati
• Lutein
• Zeaksantin

 

Dakle, kako zapravo deluju fitonutrijenti?

Imaju antioksidativne i protuvupalne prednosti. Antioksidansi štite od oksidativnog stresa držeći pod kontrolom slobodne radikale. Oksidativni stres šteti ćelijama vašeg tela i opterećuje odbranu imunološkog sistema. To je uzrokovano nakupljanjem slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali zapravo su prirodni nusproizvodi, koji se nazivaju i otpadnim proizvodima, i potiču od različitih hemijskih reakcija koje se događaju u ćelijama našeg tela. Nezdravi način života poput preteranog izlaganja suncu, pušenja, konzumiranja alkohola i jedenja pržene hrane može povećati količinu slobodnih radikala u vašem telu. Važno je osigurati ishranu s velikom količinom voća, bobičastog voća i povrća kako biste osigurali važne fitonutrijente koji se bore protiv oksidativnog stresa.

 

VITAMINI I MINERALI

Prema Evropskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) postoje specifični vitamini i minerali koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sistema:
• Vitamin A
• Vitamin B6
• Folna kiselina
• Vitamin B12
• Vitamin C
• Vitamin D
• Gvožđe
• Cink
• Bakar
• Selen

EFSA takođe navodi da sledeći vitamini i minerali doprinose zaštiti ćelijaod oksidativnog stresa:
• Vitamin C
• Vitamin E
• Riboflavin (B2)
• Cink
• Mangan
• Selen

DODACI ISHRANI

Ne možete zameniti zdravu ishranu, ali dodaci ishrani mogu vam pomoći da osigurate adekvatan unos određenih hranjivih sastojaka (fitonutrijenata, vitamina i minerala) koji imaju antioksidativne učinke, posebno za vrieme stresa ili kad ste bez energije. Ako ne konzumirate dovoljno voća i povrća, možete koristiti dodatke ishrani s fitonutrijentima, vitaminima i mineralima koji imaju antioksidativne učinke. Dokazano je da dodaci ishrani s antioksidativnim učincima mogu pozitivno uticati na nekoliko imunoloških nedostataka povezanih sa starenjem, što rezultira povećanim nivom bijelih krvnih zrnaca, pojačanim odgovorom imunološkog sistema i smanjenom upalom.

ZDRAVI MIKROBIOM CREVA

Iako se imune ćelije nalaze u svim tkivima tela, 70% vašeg imunološkog sistema nalazi se u vašim crevima. Zdrava creva su jedna od prvih crta obrane imunološkog sistema. Najbolje što možete učiniti za zdravlje creva je hraniti dobre mikrobe dijetalnim vlaknima, a posebno probiotičkim vlaknima.

Probiotička vlakna su vrsta topljivih prehrambenih vlakana (koja formiraju gel). Najčešće proučavana prebiotička vlakna su inulin i FOS (fruktooligosaharidi) koje možete pronaći u npr. korenu cikorije, artičoki, belom luku, poriluku i bananama. Probiotici ne samo da poboljšavaju zdravlje vašeg probavnog sistema, već mogu imati i pozitivni uticaj na vaš imunološki sistem.

ODRŽAVAJTE OPTIMALNU I ZDRAVU TEŽINU

Postoje značajni dokazi koji ukazuju na to da prekomerna težina ili gijaznost negativno utiču na funkciju imunološkog sistema. Prekomerna težina takođe smanjuje imunološki odgovor na grip i vankcine protiv gripa. U poređenju sa vakcinisanim odraslim osobama zdrave težine, vakcinisanje gojazne odrasle osobe ima dvostruki rizik od gripa ili slične bolesti. Održavanje zdrave težine je zato vitalna stvar kojoj treba težiti, iz zdravstvenih razloga.

Jedan korak prema zdravoj težini mogao bi biti da napunite polovinu vašeg tanjira hranjivim voćem i povrćem pre nego što tanjir napunite drugom vrstom hrane. To će, ne samo povećati konzumaciju antioksidanasa, nego ćete i poesti manje kalorija. Voće i povrće osigurava puno hranjivih sastojaka, i to s vrlo malo kalorija, te zahtevaju više žvakanja i dodaju volumen jelu što pomaže da se osećate sito.

VEŽBAJTE REDOVNO

Prema članku u American Journal of Clinical Nutrition, redovno vežbanje smanjuje nivo oksidativnog stresa. To je zbog toga što redovno vežbanje pojačava antioksidativnu obranu.

Studija je takođe pokazala da bi ljudi koji ne vežbaju mogli imati suprotni učinak, tj. mogao bi se povećati oksidativni stres. Dakle, redovno vežbajte da biste poboljšali svoju antioksidativnu obranu!

 

SPAVAJTE DOVOLJNO 

Redovan san je neophodan da bi vaš imunološki sistem radio što je moguće bolje. Jedan od načina na koji spavanje pomaže imunološkom sistemu je u načinu na koji podstiče proizvodnju T-ćelija. T-ćelije su bele krvne ćelije koje igraju glavnu ulogu u odgovoru imunološkog sistema na viruse. Njihovo aktiviranje važan je korak u načinu na koji tijelo deluje. T-ćelije napadaju i uništavaju ćelije koje nose virus. 

Drugim rečima, redovno i kvalitetno spavanje jedan je od najboljih načina na koji možemo poboljšati svoj imunitet i obraniti se od virusa i bolesti.

UMANJITE STRES

Iako je stres normalni deo života, previše stresa tokom dužeg perioda štetno je za vaše fizičko i psihičko blagostanje. Reakcija na stres poznata je po slabljenju imunološkog sistemu kao rezultat povećanja hormona stresa kortizola. To dovodi do povećanog rizika i osetljivosti na prehlade i druge bolesti.

U životu ne možemo izbeći sve izvore stresa, niti bismo to želeli, jer umereni stres može biti i koristan za nas npr. utiče na našu sposobnost fokusiranja. No, ono što možemo učiniti je razviti zdraviji način odgovora na uzroke stresa.

Duboko disanje jedan je od načina opuštanja. Kada duboko udišete, vazduh koji vam ulazi kroz nos u potpunosti vam ispunjava pluća, a donji deo stomaka se podiže. Duboko abdominalno disanje podstiče potpunu razmenu kiseonika što može usporiti rad srca i sniziti ili stabilizovati krvni pritisak.

 

POTRUDITE SE da izbegnete INFEKCIJE

Iako možemo živeti zdravim načinom života i imati funkcionalni imunološki sistem, uvek je dobro znati kako pokušati izbeći infekcije.

Mnoge infekcije se šire kontaktom rukama – prema drugima i prema sebi. Da biste izbegli infekciju, trebalo bi često prati ruke vrućom vodom i sapunom. Uvek dobro nasapunajte ruke i ne zaboravite oprati područje između prstiju, na vrhu dlana i oko palca. Ako vam sapun i voda u tom trenutku nisu dostupni, koristite sredstvo za dezinfekciju ruku s najmanje 60% alkohola. Kada kijate ili kašljete, šire se sitne čestice zaraze. Kašljanjem i kijanjem u pregib lakta ili rukav, sprečavate prenošenje zaraze na ruke i dalje na širenje na okolinu.

NA KOJI NAČIN WELLNESS BY ORIFLAME PROIZVODI MOGU POMOĆI?

Nikada nije kasno da počnete da vodite zdravi način života. Wellness by Oriflame proizvodi dostupni su da podrže zdravi način života. Naši dodaci ishrani ne trebaju se koristiti kao zamena za raznovrsnu ishranu, već kao dodatak raznovrsnoj ishrani kako bi osigurali zdravu i optimalnan nivo hranjivih sastojaka.

Kontinuitet je ključni faktor za postizanje najboljih rezultata naših proizvoda. Redovna upotreba dodataka ishrani savršeno je rešenje za nadopunjavanje prehrambenih nedostataka i osiguravanje svega što je potrebno da vaše telo dobro funkcioniše, iako vaša ishrana možda nije uvek savršena.

Naši proizvodi nisu lekovi i kao takvi ne mogu imati farmaceutsko, imunološko ili metaboličko delovanje. Zato njihova upotreba nije namenjena lečenju bolesti ili modifikaciji fizioloških funkcija.

Naši proizvodi koji mogu pomoći i podržati vaš imunološki sistem su:

Multivitamini i minerali ( za žene i za muškarce)

Bogati su vitaminima i mineralima koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sistema.

Astaksantin i ekstrakt evropske borovnice

Bogat prirodnim karotenoidom, astaksantin ima jedinstvenu strukturu u poređenju s drugim antioksidansima koji mu omogućavaju da pruži zaštitu iznutra prema spolja. Ovaj proizvod sadrži i borovnice iz švedske šume, kao i vitamin C i E. Ova kombinacija moćnih antioksidanasa pruža antioksidativnu zaštitu stanica od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom.

NE PREKORAČUJTE PREPORUČENE DOZE

Čuli ste za izraz "Što više - to bolje"?

Pa, to se NE odnosi na naše proizvode. Važno je da se pridržavate preporučenih doza naših proizvoda. Prekoračivanje preporučenih doza zapravo može imati suprotni učinak i potencijalno može biti štetno. Dakle, uzimajte samo preporučenu dozu dodatka ishrani (kao što je navedeno na pakovanju). U Švedskoj to zovemo "lagom" količina.

 

BUDITE DOBRO I ZDRAVO!

 

Tekst: