Da li su vam potrebni multivitamini?

Može li vam vaša ishrana osigurati sve vitamine i minerale potrebne kako bi vaše telo bilo u najboljoj formi? Za mnoge, odgovor je ne. Evo kako vam multivitamini mogu pomoći.

PRE SVEGA, ŠTA SU MULTIVITAMINI?
Obično u formi tablete, multivitamini su mešavina vitamina i minerala koji upotpunjuju vašu ishranu. Iako vaše telo prirodno ne proizvodi vitamine i minerale, oni su neophodni organizmu kako bi pravilno funkcionirao. Uzimanje multivitamina ne sme zamijeniti pravilnu ishranu, ono treba da bude samo njen dodatak.

HOĆE LI MULTIVITAMINI POPRAVITI MOJE OPŠTE ZDRAVSTVENO STANJE?
Zdrava ishrana treba da pruži hranjive sastojke koje su vašem telu potrebni — multivitamini su samo dodatak na kraju. Multivitamini u Oriflame Wellness Packu sadrže 12 vitamina i 10 minerala koji su pažljivo formulisani kako bi doprineli vašem dobrom zdravlju. To uključuje DHA, za normalno funkcioniranje mozga, B vitamin za energiju i vitamin D za zdravi imunološki sistem.

 

DA LI JE SIGURNO UZIMATI MULTIVITAMINE SVAKI DAN?
Da, sigurno je. Multivitamini treba da budu formulisani tako da sadrže odgovarajuću količinu vitamina i minerala  kako bi podržali vašu ishranu na dnevnoj bazi — ni više, ni manje. treba da se držite preporučenih dnevnih doza, za sigurnost i dobro zdravlje. A ako niste sigurni, proverite s vašim lekarom.

DA LI ĆE MULTIVITAMINI POBOLJŠATI IZGLED MOJE KOŽE?
Dobro formulisani multivitamini svakako u sebi sadrže sastojke koji pozitivno utiču na stanje kože. Uzmite vitamin C na primer. Ovaj snažni antioksidans ima važnu ulogu u procesu formiranja kolagena za snažniju i glađu kožu.

MOGU LI MULTIVITAMINI DA UČINE DA SE OSEĆAM MANJE UMORNO?
Umor može biti povezan sa stresom, raspoloženjem, pishranom, bolestima i, naravno, nedostatkom sna. Iako multivitamini nisu lek za umor, mogu pomoći. Često sadrže korisne sastojke, kao što su gvožđe koje pomaže proteinima i magnezijum koji je ključan za proizvodnju energije. Multivitamini takođe doprinose zdravom imunološkom sistemu i odbrani od raznih bolesti koje mogu učiniti da se osećate umorno, bez energije.

PUNO VEŽBAM — TREBA LI DA UZIMAM MULTIVITAMINE?
Multivitamini su dodatak koji popunjava praznine u vašoj ishrani koje nikakva vežba ne može postići. Ali, kako multivitamini sadrže kalcijum, magnezijum i vitamin D, a svi oni doprinose zdravlju mišića, mogu pomoći u izgradnji mišićne mase i oporavku, kako biste mogli nastaviti s vežbanjem. Multivitamini će takođe doprineti zdravijem srcu i plućima — ne možete vežbati ako oni nisu u dobrom stanju.
Tekst: Fotografije: Kristine Wreyford, Shutterstock