Da li su vam potrebni multivitamini?

Da li načinom ishrane unosite potrebne količine vitamina i minerala koje vašem organizmu obezbeđuju dobro zdravlje? Za mnoge, odgovor je - ne. Evo kako multivitamini mogu da pomognu.

NA POČETKU, ŠTA JE MULTIVITAMIN?

Uzet u tabletama, multivitamin je mešavina vitamina i minerala koji nadomešćuju nedostatke u ishrani. Iako vaše telo ne proizvodi vitamine i minerale, ono i dalje ima potrebu za njima kako bi funkcionisalo na pravi način. Uzimanje multivitamina ne treba da zameni unos normalne hrane, već da bude dodatak zdravoj ishrani.

HOĆE LI MULTIVITAMIN POBOLJŠATI MOJE OPŠTE ZDRAVLJE?

Zdrav način ishrane trebalo bi da vam obezbedi večinu namirnica koje su vašem telu potrebne – multivitamin je dodatak.  Multivitamin u  Oriflame Wellness Pack sadrži 12 vitamina i 10 minerala, pažljivo formulisanih da doprinesu dobrom zdravlju. Uključuju DHA, za normalnu funkciju mozga, B vitamin za energiju i vitamin D, za zdrav imuni sistem. 

DA LI JE BEZBEDNO UZIMATI MULTIVITAMIN SVAKOG DANA?

Da, svakako jeste. Ali multivitamin treba da bude formulisan tako da ima odgovarajuće vrednosti vitamina i minerala koje podržavaju vašu svakodnevnu ishranu – ni manje, ni više od toga. Zato se morate pridržavati propisanih doza, kako biste bili bezbedni i dobrog zdravlja. Ukoliko imate dilemu, pre uzimanja se obratite svom lekaru.

HOĆE LI MULTIVITAMIN POBOLJŠATI IZGLED MOJE KOŽE?

Sastojci koji doprinose boljem izgledu kože sastavni su deo dobro formulisanih multivitamina. Uzmimo, na primer, vitamin C; ovaj moćni antioskidans igra presudnu ulogu u procesu stvaranja kolagena, za čvršću, glatku kožu. 

MOŽE LI MULTIVITAMIN UTICATI NA TO DA SE OSEĆAM MANJE UMORNO?

Osećanje umora može biti povezano sa stresom, raspoloženjem, intolerancijom na hranu, bolešću i naravno, nedostaatkom sna. Iako multivitamin ne leči umor, svakako može da pomogne. On često u sebi ima sastojke, kao što je gvožđe, koji pomažu da proteini prenose kiseonik kroz telo i magnezijum, od velike važnosti za stvaranje energije. Multivitamin će takođe doprineti dobrom stanju vašeg imunog sistema, štiteći vad od oboljenja koja čine da osećate nedostatak energije. 

PUNO VEŽBAM; DA LI SU MI IPAK POTREBNI MULTIVITAMINI?

Multivitamin popunjava praznine u vašem načinu ishrane, što se ne može postići nikavim vežbama. Ali kako multivitamin sadrži kalcijum, magnezijum i vitamin D, koji doprinose zdravlju mišića, on može da pripremi vaše telo za vežbanje. Multivitamin takođe doptinosi dobrom stanju vašeg srca i pluća – a ne možete vežbati ako oni nisu u dobrom stanju.

 
Tekst: Fotografije: Kristine Wreyford, Shutterstock