8 načina da se brinete o svom telu i duši tokom socijalne distance

Zemlje širom sveta doživljavaju različite izazove tokom aktuelne pandemije koronavirusom. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i lokalne zdravstvene vlasti čine sve kako bi usporile širenje, dajući informacije na dnevnom nivou i praktične smernice o tome kako postupiti.

Može biti stresno kada morate da se pridružite socijalnom distanciranju, a posebno da idete samoizolaciju, što može imati negativan uticaj na vaše mentalno i fizičko blagostanje. Ograničavanje stresa i pronalaženje različitih strategija podrške su zato veoma važni za održavanje svakodnevnog blagostanja. Sve u svemu, u trenucima stresa važno je voditi računa o sebi - svom umu i svom telu. Jedite zdravu i hranljivu hranu, budite fizički aktivni i budite u kontaktu sa prijateljima i porodicom.

Ovo je osam saveta za mentalno i fizičko blagostanje tokom socijalne distance

1. Pokušajte da se što više pridržavate svog dnevnog rasporeda, posebno za obroke i rutinu spavanja.
2. Pokušajte da izađete napolje tokom dana najmanje 30 minuta. Dnevno svetlo vam pomaže u kontroli cirkadijanskog ritma, tako da danju ostajete budni, a noću pospani.
3. Ostanite društveno povezani sa prijateljima, porodicom i saradnicima koristeći virtuelne i interaktivne alate. Živimo u digitalno doba koje je korisno u vremenima sa ograničenim fizičkim socijalnim kontaktima.
4. Iskoristite priliku da poboljšate svoje veštine kuvanja ako ste kod kuće. Isprobajte nove hranljive recepte sa visokokvalitetnim proteinima, dijetalnim vlaknima i zdravim mastima.
5. Dodajte virtuelnu „fiku“(ono što mi u Švedskoj nazivamo pauzom za kafu u društvu!) u svoj raspored, sa svojim prijateljima, porodicom ili kolegama. Okupite se da biste čavrljali i delili pozitivne priče kako biste skrenuli misli od stresa.
6. Zakažite pauze tokom dana kako ne biste bili primorani da sedite veći deo dana. Vrlo je lako upasti u zamku sedenja. Na radnom mestu često ne primećujete sve mini pauze koje se dešavaju, pauze koje su važne da bi vaše telo ostalo zdravo. Možete izvoditi različite vrste istezanja.


7. Ako ste navikli da idete u teretanu, naučite fizičke vežbe koje možete izvoditi kod kuće i koje će vam dati energiju i smanjiti dosadu. Upražnjavajte lagani trening od 10 minuta kod kuće. Pokušajte da budete aktivni napolju, šetajte, trčite ili koristite spoljne teretane ako su dostupne.
8. Rad sa kauča - nije strašno ako se dešava sporadično, ali nije idealno za duži vremenski period. Ergonomski radni prostor koji odgovara vašim potrebama manje opterećuje vaše telo, ali takođe može pomoći u vašem toku rada. Izaberite sto koji je u idealnom odnosu sa vašom stolicom, tako da ruke i gornji deo tela dobiju pravilnu potporu. Povremeno pokušajte da ustanete i radite stojeći, koristeći obližnju komodu ako je dostupna. 

Čuvajte se
Svi smo u ovome zajedno. Obavezno koristite verodostojni izvor za novosti i praktične smernice, poput SZO i lokalnih zdravstvenih vlasti, i ne zaboravite da operete ruke. Zapamtite - možda ćemo morati da održavamo socijalnu distancu, ali i dalje možemo biti druželjubivi!

Tekst: