Zdravlje je lepota

Svi smo videli ljude koji zrače lepotom - i ne možemo tačno da kažemo zašto. Imaju nivo vitalnosti, energije, sjaja u oku. Iako nisu simbol tradicionalnog pojma lepote, atraktivnog i simetričnog izgleda, punih usnana i savršenog nosa, u njima postoji samo nešto što nadilazi sve to. Njihova lepota dolazi iznutra..

Razmislimo o ovome! Lepota iznutra: šta je njen izvor i zašto zrači?

Sve je veća svest o tome da ono što jedemo utiče na naše telo. To uključuje našu kožu, kosu, nokte, zube - mnoge od karakteristika koje obično gledamo kako bismo procenili da li je neko atraktivan. Što su zdraviji, to bolje izgledaju i, kao rezultat toga, izgledamo sjajnije. Da bismo izgledali najbolje, moramo im pružiti osnovne hranljive sastojke, tako da funkcionišu i rade na optimalnom nivou. Drugim rečima: što lepše želite da izgledate spolja, to bolje treba da hranite ćelije i tkiva - kako bi one mogle da rade za tu lepotu.


Koža 

Našoj koži, kao najvećem telesnom organu, su potrebne svi neophodni hranljive sastojci da bi funkcionisala svakog dana. Da nabrojimo nekoliko: visokokvalitetni proteini su potrebni za snabdevanje esencijalnih aminokiselina koje su potrebne za stvaranje kolagena i elastina. Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena, a vitamin E pomaže u hidrataciji kože. Vitamini grupe B, vitamin D i cink su takođe vitalni za održavanje pravilne strukture i funkcionisanja kože. Pored toga, antioksidanti pomažu našoj koži u borbi protiv mnogih faktora životne sredine koji mogu biti štetni, kao što su izlaganje suncu*, zagađenje vazduha, pa čak i toksini i hemikalije.

*Uvek je preporučljivo nositi lokalnu zaštitu od sunca.

Kosa 

 Našoj kosi su takođe potrebni osnovni hranljivi sastojci da bi postala jaka i elastična. Kako je kosa najvećim delom od proteina, svakodnevno nam je potreban dobar unos visokokvalitetnih proteina. Isto tako, našem vlasištu su potrebne masne kiseline, za koje je dokazano da obogaćuju gustinu kose, a takođe pomažu u održavanju ravnoteže prirodne masnoće.

Nokti

 Našim noktima su potrebni proteini, kalcijum, vitamini B i cink, pored svih ostalih osnovnih hranljivih sastojaka, da bi bili čvrsti i održali čvrstinu. Duži ili kraći, uredni nokti i zdravi nokti vaše su ogledalo!

Zubi

 Svi znamo da nam je potreban kalcijum za zube i kosti; međutim, da bi se kalcijum mogao apsorbovati i iskoristiti, neophodni su neki drugi hranljivi sastojci: fosfor, vitamin D, jod i kalijum. Da bi naše desni ostale zdrave, trebaju nam vitamini B, vitamin E, vitamin C. Da bismo pomogli u stvaranju pljuvačke, trebaju nam vitamin A i cink, da nabrojimo samo nekoliko.


Mnogo je faktora povezanih sa lepotom. O nekima smo već pričali, a o nekima manje koji su manje očigledni, poput nivoa energije, vitalnosti i poleta za životom. Međutim, ono što znamo je da svakoj ćeliji u telu svakodnevno trebaju esencijalne hranljive materije. Ako ih dobiju, mogu obavljati funkciju. Ako ćelije dobro funkcionišu, utiču na tkivo čiji su deo, organ u kome se nalazi tkivo, sistem kome organ pripada i - na kraju krajeva - celo telo. Zdravo telo je lepo telo!

Mr Heather Livingston 
Director Global Wellness Training

Životnim stilom do lepote

Već znate da biste mogli učiniti više od puke primene aktuelnih rešenja za poboljšanje lepote kože. Pravilna ishrana i suplementi znače sve za vaše telo. Spoljni sjaj odražava naše unutrašnje zdravlje, tako da hrana koju jedemo poboljšava ili pogoršava naš izgled. Međutim, malo smo svesni da odgovor na to kako projektovati svoju unutrašnju lepotu spolja leži ne samo u ishrani, već i u celom načinu života. Pa, koje su prednosti i nedostaci našeg režima ishrane i lepote? Ispod možete pronaći nekoliko ideja o tome kako ići dobrim putem!

Kviz: 

Koji je jedan od najefikasnijih tretmana protiv starenja na svetu - i slučajno, najjeftiniji od svih?

Odgovor je: spavanje. Dobar san rezultiraće lepom kožom, pravilnom regulacijom apetita, kontrolom šećera u krvi, snažnim mentalnim performansama, pozitivnim raspoloženjem i poboljšanim kvalitetom života. Spavanje ima najbolji efekat regeneracije tokom noći i znate da ste imali dovoljno sna ako se probudite pre budilnika i osećate se odmorno.

Vežbajte i znojite se! 

Vežbanje će poboljšati cirkulaciju krvi i uklanjanje nekih toksina znojenjem. Poboljšana cirkulacija takođe uključuje više hranljivih sastojaka i kiseonika koji ulaze u svaku pojedinu ćeliju kože. Daće vam divan ružičasti sjaj, zato redovno vežbanje smatrajte unutrašnjim tretmanom kože. 

 

Loše navike i hrana koji utiču na zdravlje i kožu

Važno je razmišljati o svom telu kao celini. Ono što udišete neće uticati samo na pluća, već će putovati kroz krv i uticaće na vaskularni sistem, bešiku i kožu! Ono što pijete može uticati na vašu kožu, na primer alkohol, čaj i kafa mogu je dehidrirati. Šećer se apsorbuje u vašu krv i isporučuje do svake ćelije vašeg tela. Prekomerno konzumiranje će naštetiti celom telu, a ne samo jetri i pankreasu. Dakle, svaki put kad otpijete gutljaj, zalogaj ili pomirišete, setite se da unosite u svoje telo stvari koje će postati deo vaših ćelija - i uticaće na vas. 

Šećer 

Šećer stvara zavisnost i može dovesti do gojenja, ali takođe može pogoršati stanje kože, poput bubuljica ili akni. Hormoni poput insulina i insulinu sličnog faktora rasta (IFR) izlučuju se svaki put kada pojedete ili popijete nešto slatko - a poznato je da IFR pogoršava ova stanja kože. Šećer (glukoza) može naterati proteine da se drže zajedno, fenomen poznat kao „glikacija“, koji se rutinski meri kod dijabetičara. Što se tiče kože, glikacija elastina i kolagena je od velike važnosti kada je reč o dehidrataciji, naboranosti, gubitku elastičnosti, ukočenosti, ugroženoj funkciji barijere kože i ubrzanom starenju. Zbog toga su namirnice sa niskim glikemijskim sadržajem od najveće važnosti za vašu lepotu i zdravlje! 

Sirove hranljive materije

Kuvanje uništava i oštećuje mnoge dragocene hranljive sastojke. Za blistav ten ne postoji ništa bolje od sirivog voća, povrće i njihovih sokova. Oni su bogati enzimima, vitaminima, mineralima, antioksidantima i drugim fitonutrijentima koji su vitalni i za kožu i za opšte zdravlje. Visok sadržaj vode u sirovom povrću i voću takođe povećava unos vode. 

Masne kiseline i antioksidanti za vaš ten

Esencijalne masne kiseline čine naše ćelijske membrane i utiču na kožu, kao i na druge organske sisteme. Najzdravije masne kiseline nalaze se u sirovim orasima, semenkama, zelenom lisnatom povrću i ribi. Dodaci Omega 3 pomoći će vam da dobijete potrebnu dnevnu količinu ako ponekad imate manje savršenu ishranu. Uzimanje antioksidansa rastvorljivog u mastima poput astaksantina zaštitiće osetljive omega 3 masne kiseline u vašem telu. Astaksantin će takođe poboljšati stanje kože sprečavajući UV oštećenja spolja i oštećenja slobodnih radikala iznutra. Na ovaj način uključivanje Wellness Packa u vaš dnevni režim može poboljšati vaše zdravlje i lepotu iznutra. 

Hidratacija 

Suvo grožđe je sušeno grožđe i naše ćelije kože mogu izgledati prilično slično ako ne hidriramo pravilno. Ne zaboravite da popijete čašu vode uz svaki čaj, kafu, sodu ili alkoholno piće, a dan započnite i završite čašom vode. 

Ključne hranljive materije za lepotu i njihovi izvori

 • Vitamin C: od vitalne je važnosti za stvaranje kolagena i elastičnost kože. Dobri izvori su kivi, bobice, citrusi i peršun. Wellness Pack sadrži 100% PDU. 
 • Cink: takođe neophodan za stvaranje kolagena i može sprečiti da kosa prevremeno osedi. Nalazi se u semenkama bundeve i korenu đumbira. Wellness Pack sadrži 100% PDU. 
 • Sumpor: pomaže u izgradnji celog vezivnog tkiva. Kupus, brokoli, beli luk i luk bogati su izvori. 
 • Silicijum dioksid: pomaže u održavanju elastičnosti kože, zdravih noktiju i sjajne kose. Nalazi se u krastavcima, paradajzu, paprici i ovsu. 
 • Magnezijum: kontroliše pumpe u našim ćelijskim membranama, srcu i mišićima. Zeleno lisnato povrće je odličan izvor. Wellness Pack sadrži 25% PDU. 
 • Beta karoten (i drugi karotenoidi): štiti od oksidativnih oštećenja i opekotina od sunca. Šargarepa i zeleno lisnato povrće su dobri izvori. Astaksantin  je odličan izvor i dodatak posebno za kožu. 
 • Vitamin E: antioksidans rastvorljiv u masti, pomaže u zaštiti ćelijskih membrana. Nalazi se u maslinama, avokadu, orasima, semenkama i zelenom povrću. Wellness Pack sadrži 100% PDU. 
 • Esencijalne masne kiseline: važna komponenta svih ćelijskih membrana i ključ u održavanju elastičnosti naše kože i balansiranju njenih prirodnih ulja. Nalazi se u orasima, semenkama, lisnatom zelenom povrću, mahunarkama, žitaricama i ribi, kao i u suplementima poput omege 3. Wellness Pack sadrži 100% PDU. 

 • Zdrava ishrana i način života - zajedno sa dobrim dodacima ishrani - mogu dati odlične rezultate! Wellness by Oriflame nudi vam praktičan način suplementacije. Ne oklevajte više - sprijateljite se sa  Wellness rutinom i uživajte u zdravlju!

  Zapamtite:

  Zdravo telo je lepo! 

  Oriflame predstavlja lepotu kao način života, sa proizvodima inspirisanim prirodom i osnaženim švedskom naukom. 

  Oriflame

  Beauty by Sweden

  Wellness by Oriflame – obezbeđuje da telo napreduje iznutra i spolja 

  Tekst: Fotografije: Oriflame