Zdravlje je bogatstvo: Unosite li dovoljno vitamina i minerala?

Živeti zdravim načinom života ponekad se može činiti nemogućom misijom. Od dovoljno sna i vežbanja, zdrave ishrane i održavanja nivoa stresa pod kontrolom - dovoljno je da vas drži budnim i noću! No, ponekad je to jednostavno kao i učenje abecede... abecede multivitamina! Danas odgovaramo na neka od najčešće postavljanih pitanja o zdravim mikrohranjivim stvarima..

1. U redu, krenimo redom: Šta su multivitamini?

Jeste li ikad čuli izraz "multivitamin na dan tera lekara iz kuće van"? Pa, istina je… na neki način. Neke esencijalne mikrohranjive sastojke koje su telu potrebne da bi pravilno funkcionisalo, u najboljem slučaju telo zapravo ne proizvodi. Zato, unosite multivitamine. Multivitamin je mešavina esencijalnih vitamina i minerala, najčešće u obliku praktične tablete ili kapsule, koja je posebno osmišljena da bi se premostila praznina uzrokovana bilo kojim nedostatkom mikrohranjivih sastojaka u vašoj ishrani (od, recimo, vikenda provedenog na brzoj hrani, pizzi i čipsu, bez zelenog povrća na vidiku). To su neizostavni mikrohranjivi sastojci poput onih koji doprinose blistavosti tena, jačanju imuniteta kada drugi oko vas kijaju i kašlju u autobusu, te obnavljanju mišića posle napornog treninga (samo da spomenemo neke).

2. Ja već vežbam i jedem zdravo. Treba li da uzimam i multivitamine?

Možda ste jedan od onih mitskih pojedinaca koji se rano budi nakon solidnih osam sati mirnog i neometanog sna, uradi pola sata joge i ima vremena za pripremu hranjivog doručka ispunjenog zdravim proteinima, složenim ugljikohidratima, dobrim mastima, te lisnato zeleno povrćem i narandžastim voćem (ako je tako, to je hvale vredno - ali se i pitamo, koja je vaša tajna?). Naravno, kada je reč o unosu preporučene dnevne doze esencijalnih hranjivih sastojaka, multivitamini sigurno nisu zamena dobro uravnoteženoj i raznolikoj ishrani. Ali, koliko god želeli da je naša ishrana poput duginih boja, svako ko je proživio posebno stresnu sedmicu može posvedočiti činjenicu da su naše prehrambene potrebe među prvim koje zanemarujemo (zajedno sa snom i vežbanjem) usled zahtevnog dnevnog rasporeda. Iako multivitamini neće nadoknaditi loš odabir u ishrani tokom celog života, lepo je znati da vam mogu pružiti svojevrsne nutritivne sigurnosne mreže ako ste pod dodatnim stresom, niste imali vremena za vežbanje ili ste zanemarili vašu zdravu ishranu u korist prerađene hrane (koja često ima nedostatak vitamina i minerala).

3. Mogu li uneti previše multivitamina?

Što se tiče vitamina, sigurno je moguće uneti ih previše, posebno vitamina topivih u mastima poput vitamina A, D, E i K. Ali ako govorimo o multivitaminima, koji su posebno (i vrlo precizno) formulisani da sadrže preporučene količine vitamina i minerala da bi podržali vaše prehrambene potrebe, tada ne morate brinuti da ćete preterati – osim ako naravno ne uzimate više od preporučene dnevne doze. U slučaju naših Wellness by Oriflame Multivitamina i minerala za muškarce/žene, trebate uzimati samo jednu tabletu dnevno i to je to. Ali kao i uvek, ako niste sigurni, najbolje se konsultovati s lekarom kako biste saznali više o jedinstvenim prehrambenim potrebama vašeg tela.

4. Šta je u našim Multivitaminima?

Naravno, ne postoji savršen recept za svaki pojedini multivitaminski dodatak ishrani, pa je najbolji način da se na to odgovori: zavisi. Mnogi su multivitamini posebno dizajnirani da podrže jedinstvene prehrambene potrebe različitih grupa, kao što su muškarci, žene, trudnice, deca ili starije osobe - na primjer, naši Wellness by Oriflame multivitamini i minerali za muškarce/žene pružaju 22 neizostavna vitamina i minerala potrebna muškarcima i ženama (gde ženama treba više gvožđa i kalcijUMa, dok muškarcima treba više magnezija, hroma, selena, cinka i vitamina A), a sadrže vitamine: A, D, E, C, B1, B2, B3 , B5, B6, B7, B12 i folnu kiselina, kao i minerale: gvožđe, cink, bakar, mangan, selen, jod, hrom i molibden.

Kada se koriste u kombinaciji s uravnoteženom ishranom, ovi esencijalni vitamini i minerali mogu vam pomoći u podržavanju imuniteta, nivoa energije, metabolizma i dobrog opšeg stanja organizma - namaste!

Dakle, iako doza multivitamina na dan možda nije jedina stvar koja je potrebna da se lekar tera van, ona je svakako idealna dopuna zdravom načinu života i uravnoteženoj i raznolikoj ishrani!

Tekst: