Zdrava ishrana: Vodič kroz nordijski režim ishrane

Jedan od načina ishrane o kome se najviše govori, poznat je po svojim neverovatnim zdravstvenim blagodetima. Ovde je sve što treba da znate o nordijskoj ishrani.

Šta je nordijski režim ishrane?
Nordijske zemlje. Poznate po svojoj lepoti, prirodi, zdravom načinu života i mestu nastanka nordijske ishrane. Jedan od načina ishrane o kome se najviše govori u poslednjih nekoliko godina, hvaljen po svojim neverovatnim zdravstvenim blagodetima.
Nordijska ishrana naglašava hranjivost sastojaka, lokalno uzgajanih, sezonskih, organskih i održivo uzgajanih izvore hrane, istovremeno ograničavajući prerađenu hranu, rafinisani šećer i crveno meso. Kao rezultat ovakve ishrane dobijamo bolje iskorišćene masnoće, više vitamina, minerala i fitonutrijenata. A budući da se nordijska ishrana fokusira na biljnim izvorima, ona pruža velike količine proteina i vlakana, ali i niže nivoe šećera, soli i zasićenih masti u poređenju sa prosečnom ishranom zapadnih zemalja. Čitajte dalje da biste saznali koju hranu promoviše nordijska ishrana i koje zdravstvene prednosti ona donosi.

Koja hrana je obuhvaćena?
Određeni osnovni sastojci doprinose nutritivnom uspehu nordijske ishrane. Smernice za ishranu fokusiraju se, na prvom mestu, na hranu prirodnog porekla i manje obrađenu/slatku hranu. Evo nekoliko specifičnosti namirnica koje ishranu čine zdravom.

Bobičasto voće
Zdravstvene prednosti: bobičasto voće je bogato vitaminima i antioksidantima. Odabirom različitih vrsta i boja ovog voća dobijate razne antioksidante.
Oni koji su poreklom iz nordijske regije uključuju borovnice, brusnice, crvenu ribizlu, kupine, maline, šumske jagode, borovnice i bobice kleke - da pomenemo samo neke!
Zaključak: u svakodnevnu ishranu uključite puno bobičastog voća bogatog antioksidantima.

Povrće i krtole
Zdravstvene koristi: pokazalo se da više voća i povrća (600g dnevno) u ishrani smanjuje rizik od mnogih bolesti kao što su gojaznost i potencijalno određeni karcinomi. Iako se ovo može činiti puno (tačnije 7,5 porcija!), Više povrća znači više vlakana koja pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i bogatstvo zdravih hranljivih sastojaka koji štite i napajaju telo.
Zbog kratke sezone rasta, korenasto povrće poput šargarepe, paškanata, cvekle, krompira i kupusa često je u nordijskoj ishrani, jer se bolje održava tokom dugih zima.
Zaključak: pobrinite se da vaša dnevna ishrana sadrži puno povrća bogatog hranljivim sastojcima koje možete u vašem podneblju,  u skladu sa godišnjim dobom.

Integralne žitarice
Zdravstvene predmosti: od Knäckebröda (švedski hrskavi hleb od raži) do Rugbrøda (čvrsti, tamni danski raženi hleb od kiselog testa) i havregrynsgröta (tipična švedska kaša od ovsa). Nordijska ishrana daje prednost visokokvalitetnim ugljenim hidratima bogatim vlaknima. Složeni ugljeni hidrati se vare drugačije od njihovih rafinisanih "kolega". Kao rezultat, visok sadržaj vlakana pomaže u ishrani dobrih crevnih mikroba, a zrna koja ostaju nakon varenja, prepuna su vitamina, minerala i antioksidanata. Vlakna i netaknuto zrno su takođe poznati po pozitivnim prednostima na nivo šećera u krvi i holesterola. Za integralne žitarice sa nordijskim poreklom probajte ovas, ječam i raž.
Zaključak: odaberite brašno, hleb i kašu od celog zrna umesto rafinisanih i više obrađenih vrsta.

Mahunarke
Zdravstvene prednostu: ključni aspekt nordijske ishrane je da konzumirate visokokvalitetno nemasno crveno meso, ali u malim količinama, i umesto toga treba više proteina na biljnoj bazi - koji nisu samo hranljivi, već i održivi. Da bi se osiguralo da nivo proteina ne opada i da se zadovolje nutritivne potrebe, ishrana preporučuje pasulj, grašak i sočivo u obrocima. Mahunarke pružaju izvrsne izvore proteina na biljnoj bazi, a hranljive materije sadrže B6, kalcijum, cink, gvožđe i riboflavin. Osim toga, pomažu u većem unosu vlakana u vašu ishranu - i to je nešto od čega bi creva mogla imati koristi!
Tipično za Nordijce: faba pasulj, žuti grašak i sočivo.
Zaključak: zamenite izvore životinjskih proteina za biljne izvore proteina kada je to moguće - vaše telo i planeta će vam zahvaliti.  

Mlečni proizvodi
Zdravstvene prednosti: mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti važna su grupa namirnica nordijske ishrane. Oni su odličan izvor visokokvalitetnih proteina i pružaju mnoge neophodne vitamine i minerale, uključujući kalcijum koji je važan za zdravlje. Kultivisani (fermentisani) mlečni proizvodi, poput jogurta, pavlake i sira, doprinose tako korisnim mikrobima koji pomažu u održavanju creva i tela zdravim.
Zaključak: odaberite lokalne verzije kultivisanih mlečnih proizvoda za visokokvalitetni izvor proteina koji podržava zdravlje creva i celokupno zdravlje. 

Masna riba
Zdravstvene prednosti: sa obiljem jezera i mora, nordijske zemlje imaju dugogodišnju tradiciju konzumiranja ribe dobrog kvaliteta. I nemasna i masna riba daju izvore korisnih hranljivih sastojaka, kao što su proteini, masti, selen, jod, fosfor, kalijum i vitamini B. Masna ili nemasna riba sadrži obilnu količinu omega-3 masnih kiselina poznatih po svojim zaštitnim svojstvima i pozitivnom uticaju na mozak, oči i probleme povezane sa srcem. Nordijske kulture redovno konzumiraju haringe, skuše, losos i sardine na razne načine, od kiselih do dimljenih, pa čak i fermentisanih.
Zaključak: uključite nemasnu i masnu ribu u svoju nedeljnu ishranu kako biste osigurali kvalitetne proteine i omega-3 masti.

Ulje uljane repice
Zdravstvene prednosti: u proleće cvetanje uljane repice krasi zlatna polja nordijskih sela, slikovito pokrivajući pašnjake. Ulje uljane repice se u većini nordijskih zemalja koristi za pripremanje hrane. Ono ima malo zasićenih masti, a puno zdravih mononezasićenih masti. Pored toga, sadrži omega-3 masnu alfa-linolensku kiselinu (ALA) za koju je poznato da podržava zdravlje mozga.
Zaključak: u hrani i kuvanju koristite uglavnom biljna ulja bogata nezasićenim mastima kako biste podržali svoje celokupno zdravlje.

Kakve dodatne pogodnosti pruža?
Još jedana prednost nordijske ishrane? Uticaj na životnu sredinu je nizak.
Pored toga što se zalaže za manje otpada, ona takođe promoviše hranu održivijeg porekla i lokalno proizvedenu hranu, pomažući u ograničavanju transporta i upotrebe jakih toksina. Dve glavne pobede - za nas i majku Zemlju. Takođe podstiče više biljnih proizvoda u ishrani, a manje crvenog mesa, što zauzvrat pomaže u smanjenju emisija u vazduh i zemlju i ograničava prekomernu ispašu stoke. Bez obzira gde živite ili šta jedete, pozitivni principi nordijske ishrane će vas nagraditi.

Otkrijte Wellness by Oriflame asortiman - sa sastojcima inspirisanim nordijskom ishanom.