Kako se jednom zauvek rešiti podočnjaka

Tamni krugovi ispod očiju nisu nešto što volimo da vidimo kada se ujutru probudimo. Ipak, mogu se pojaviti čak i kada to najmanje očekujemo. Bilo da su rezultat stresa, nedostatka sna ili genetike, postoje različiti načini da se manje vide. Zamolili smo Zeynep Gudum, diplomiranog naučnika za naučne komunikacije u kompaniji Oriflame, da podeli najbolje savete.

Šta uzrokuje tamne podočnjake?
Koža očiju je veoma nežna i tanka. Sadrži manje kožnih lipida i kolagena nego drugi delovi lica i stoga je sklonija oštećenju zbog faktora kao što su UV zračenje, zagađenje, stres i dim. Kada ostavimo kožu izloženu ovakvim oštećenjima, mogu početi da se pojavljuju znaci starenja kože.  

„Uobičajeni znak starenja kože je pojava tamnih krugova. To se dešava mnogim ljudima, bez obzira na godine i pol. Podočnjaci mogu imati nekoliko uzroka, na primer starenje, genetika, alergije, hormonske promene, nedostatak sna i stres. Vide se različito u zavisnosti od tona kože i strukture. Međutim, najvažniji faktori su povezani sa krhkošću krvnih sudova, lošom mikrocirkulacijom krvi, akumulacijom melanina u koži i glikacijom“, objašnjava Zeynep Gudum.

Može li se zauvek rešiti podočnjaka?
„Iako genetika igra značajnu ulogu u nastanku tamnih krugova ispod očiju, pa neki ljudi imaju prirodno tamnije konture očiju, oni mogu biti pojačani unutrašnjim i spoljašnjim faktorima kao što su starenje, izlaganje suncu i način života. Uzimajući u obzir sve ove faktore, oni vremenom mogu postati vidljiviji, što ih čini još težim za ublažavanje. Ali, dobra vest je da se vidljivost podočnjaka može smanjiti ako unesete neke promene u svoj životni stil – i nabavite visokokvalitetne proizvode za negu kože“.

Koji su najbolji načini za ciljano delovanje na tamne podočnjake?
Odličan način za početak je postavljanje nove rutine, kada je u pitanju vaš način života i nega kože. Zeynep Gudum predlaže sledeće:
1. Dajte prioritet svom snu  i pobrinite se da ga bude dovoljno! Umor i nedostatak sna mogu učiniti da naš ton kože izgleda bled, čineći tamne krugove uočljivijim. 
2. Izbegavajte prekomerno izlaganje suncu kako biste sprečili hiperpigmentaciju u predelu ispod očiju. 
3. Hidratacija je veoma važna kako bi se umanjili podočnjaci. Kada je vaša koža dehidrirana, koža ispod očiju počinje da izgleda umorno. Održavanje hidratacije i svakodnevna upotreba hidratantnih krema može vam pomoći da smanjite tamniji izgled kože oko očiju.  
4. Preporučuje se korišćenje proizvoda posebno dizajniranih za posvetljavanje podočnjaka. Odabir proizvoda koji imaju za cilj da poboljšaju mikrocirkulaciju oko očiju i koji pomažu u borbi protiv prekomerne pigmentacije, vremenom će umanjiti pojavu podočnjaka.

Koje sastojke treba da tražite u kremi za predeo oko očiju koji će uticati na tamne krugove?
• Kofein
Prvi sastojak koji nam pada na pamet kada govorimo o smanjenju izgleda podočnjaka je kofein, koji se često koristi u proizvodima za negu kože. Kofein pomaže da se stimuliše cirkulacija krvi. Čini da koža oko očiju izgleda sveže i revitalizovano. Kofein takođe ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja izazvanog dejstvom slobodnih radikala.

img-1.jpg 

• Antioksidansi (vitamin C i polifenoli)
Korišćenje proizvoda sa sastojcima za posvetljavanje kože kao što su arbutin, vitamin C i polifenoli mogu pomoći u ograničavanju prekomerne proizvodnje melanina u koži i smanjenju hiperpigmentacije. Takođe, uparivanje ovih sastojaka sa drugim dobro poznatim antioksidansima poput vitamina E i K može poboljšati promenu boje kože sprečavanjem oksidativnog stresa izazvanog faktorima životne sredine.

• Peptidi
Neki peptidi takođe mogu pomoći. Kako starite, stopa kolagena koju vaša koža proizvodi se usporava, a pokazalo se da neki peptidi podižu nivoe kolagena u koži. Kreme za predeo oko očiju koje sadrže peptide mogu ponuditi alternativu za pomoć u borbi protiv pojave tamnih krugova, održavajući teksturu kože čvrstom i glatkom. 

• Prah za zamagljivanje
Kreme za predeo oko očiju koje sadrže prah za zamagljivanje (blurring powder) mogu da imaju neverovatan efekat u zamagljivanju vidljivosti tamnih krugova i daju mladalački izgled.

img-2.jpg 

Koji su najbolji proizvodi za podočnjake?
Preporučujemo NovAge Ultimate Lift kremu za bolje konture predela oko očiju . Ovo je krema koja pomaže u jačanju prirodne proizvodnje kolagena i elastina u koži. Napravljena je sa hidratantnom hijaluronskom kiselinom i stimulišućim kofeinom koji smanjuje pojavu otečenih i tamnih podočnjaka. 

Drugo, želimo da istaknemo Optimals Hydra Radiance kremu za područje oko očiju . Hidratantna krema koja pomaže u smanjenju izgleda podočnjaka korišćenjem antioksidanata iz švedskih biljnih ekstrakata, uključujući polifenole i fenolna jedinjenja iz arktičke ruže.

img-3.jpg

Nova Waunt 8 Hour Sleep krema za predeo oko očiju  je formulisana sa prahom za zamagljivanje koji skriva podočnjake i daje efekat trenutnog retuširanja. 

The NovAge Brilliance Infinite Luminosity krema za predeo oko očiju   klinički dokazano pruža trenutne i dugoročne prednosti za oči koje izgledaju umorno. Sa tehnologijom koja reguliše melanin i antioksidativnim ekstraktom biljnih matičnih ćelija, koje smanjuje pojavu podočnjaka. 

Na kraju, sve oči su uprte u Waunt Oh That’s Bright stik za područje oko očiju . Stik koji odmah posvetljuje, poboljšava teksturu kože i podstiče mikrocirkulaciju , istovremeno vam daje blistavi sjaj! Zvuči neverovatno, zar ne?