Napravite ciljeve za 2023. godinu – i ne odustajte!

2023. je iza ugla. Počnimo na najbolji mogući način tako što ćemo odlučiti koje ciljeve želimo da postignemo i pronađimo načine koji će nam u tome zaista pomoći! Čitajte dalje da biste postali pravi profesionalac u postavljanju ciljeva!

Imate problema da ispunite svoje ciljeve?  Niste sami. Često smo skloni da postavljamo velike, široke ciljeve koje zapravo ne možemo da ostvarimo.  A to baš i nije motivišuće, zar ne?  Dobra vest je da postoji lak proces koji treba slediti da bi se to izbeglo!  Evo vodiča "korak po korak" o tome kako da  postanete odlični u postavljanju ciljeva koje ćete dostići.

1. Razmislite o rezultatima
Pre nego što postavite neki cilj, morate biti sigurni da je to nešto što zaista želite i da je dovoljno važno da uložite mnogo vremena i truda.  Dakle, izaberite nekoliko suštinskih ciljeva koje želite da postignete ove godine, i samo se fokusirajte na njih..

2. Postavite najvažnije ciljeve


Jeste li odlučili šta želite? Odlično! Sledeći korak je da osigurate da su Vašu ciljevi:
- Specifični
- Merljivi
- Dostižni
- Realni
- Vremenski ograničeni

 

Cilj koji zadovoljava kriterijume mogao bi da bude sledeći: 
"Želim da budem u mogućnosti da pretrčim 10 km do 1. aprila."

Vaš cilj treba da bude specifičan da biste mogli da pratite svoj napredak . Što ste konkretniji, to više su veće šanse da ostvarite svoj cilj.

 

 

3. Zapišite
Zapišite svoje ciljeve i držite ih na vidljivom mestu, na primer, na ogledalu ili ekranu računara. Na ovaj način uvek imate svoje ciljeve na oku i mislite o njima.

4. Napravite akcioni plan

Kako ćete postići ciljeve?  Kreirajte plan koji sadrži sve korake koje treba da preduzmete.

Dodatni savet!  Ne plašite se da budete kreativni!  Koristite bojice, nalepnice i šljokice! Ovo će aktivirati drugi deo Vašeg mozga i obezbediti za uvek imate ciljeve na umu.

5. Postavite vremenski okvir

U akcioni plan treba da uključite i vremenski okvir sa rokovima. Kada odredite te datume, pokušajte da ih se držite što je više moguće. Motivisaće Vas da ispunite svoj cilj!

6. Preduzmite akciju i procenite svoj napredak

Kada je sve isplanirano, vreme je za akciju!  Procenite svoj napredak da biste bili sigurni da ste na pravom putu.  Samo napred!