Retinol - Vodič za početnike (odgovori na sva vaša pitanja o retinolu)

Suzbija bore i fine linije, pročišćava teksturu kože i zaglađuje vašu kožu. Otkriven 1980-ih, retinol se i dalje smatra jednim od najmoćnijih sredstava protiv starenja. Verovatno ste čuli za to, ali niste sigurni kako mu pristupiti. Da li je već vreme da počnem da koristim retinol? Kako odabrati najbolji? Kako da ga koristim? Naš Vodič za početnike u upotrebi retinola odgovoriće na sva vaša pitanja - i još mnogo toga.

 

Šta je retinol i na koje probleme kože je usmeren? 

 

Deo porodice vitamina A, retinol je poznat po svojoj sposobnosti da reši brojne izazove s kožom, uključujući fine linije, duboke bore i neujednačenu teksturu kože. Deluje podstičući sintezu kolagena i ćelija kože, i povećavajući sadržaj dermalne vode, da bi izgladio fine linije i bore i pomogao da se poboljša tekstura kože.

Koje su prednosti retinola za vašu kožu?

 

• Pruža značajno poboljšanje teksture površine kože
• Deluje duboko ispod površine kože na ćelijskom nivou kako bi smanjio duboke bore
• Pomaže u povećanju sadržaja dermalne vode za kožu punijeg izgleda
• Deluje na povećanje stope prometa ćelija kože za zdraviji izgled kože

 

Kada je najbolje vreme za početak upotrebe retinola?

Proizvodnja kolagena i elastina, odgovornih za elastičnost i mladolikost kože, počinje se postepeno smanjivati već u srednjim dvadesetim. To znači da je najbolji trenutak za uvođenje retinola u svoju rutinu nege ako ste dostigli tridesete ili ste primetili dublje, postojanije fine linije i bore. 

Šta je posebno u Retinol kapima sa serumom?

Naše Retinol kapi sa serumom su koncentrovani tretman sa snažanim 1,1% inkapsuliranim retinolom, što je optimalna koncentracija za početnike. 

Retinol je vrlo osetljiv na oksidaciju, sunčevu svetlost, uslove kiselosti i teške metale, što rezultira smanjenom efikasnošću. Zbog toga se naša specijalizovana verzija retinola inkapsulira i isporučuje na kožu u zaštitnoj, jednoslojnoj polimernoj opni koja se raspada pri kontaktu s kožom. Ova specijalizovana isporuka pomaže u povećanju koristi za kožu. 


Koje rezultate mogu očekivati nakon upotrebe Retinol kapi sa serumom?
• Koža mlađeg izgleda (84% se slaže nakon 14 dana, 85% slaže nakon 28 dana)*
• Poboljšana mekoća kože (84% se slaže nakon 14 dana, 90% slaže nakon 28 dana)*
• Umanjena pojava dubokih bora (91% se slaže nakon 28 dana)*
• Umanjene izražajne linije (85% se slaže nakon 14 dana, 90% slaže nakon 28 dana)*


* Testirano na korisnicama 

 

 

 

 

Način upotrebe Retinol kapi sa serumom?

Svi proizvodi iz NovAge ProCeuticals kolekcije su osmišljeni tako da se besprekorno uklapaju u vašu redovnu NovAge rutinu nege kože, kao intenzivni tretmani. Retinol se sme nanositi samo uveče nakon čišćenja lica i pre nanošenja kreme za područje oko očiju. Jednostavno napunite kapaljku koncentratom i ravnomerno nanesite 1-2 kapi na celo lice, vrat i dekolte. Izbegavajte osetljivo područje oko očiju. Nastavite s ostatkom rutine. Za najbolje rezultate koristite 4-8 nedelja kao intenzivan režim. Ako želite da vidite kako primeniti retinol, pogledajte naš video vodič. 

 

 

Zašto se retinol sme nanositi samo uveče?

Nanesite retinol samo uveče, jer sunčeva svetlost može negativno uticati na snažni aktivne sastojke. Ovaj proizvod takođe može učiniti vašu kožu osetljivijom na UV zrake, pa je izuzetno važno da nanesete kremu za sunčanje i ograničite izlaganje suncu dok koristite retinol.

Da li mogu koristiti retinol s vitaminom C?
Ne preporučuje se upotreba retinola istovremeno s vitaminom C, jer retinol pomaže u odbacivanju gornjeg sloja kože, čineći je osetljivijom na svetlost i druge aktivne sastojke, poput vitamina C, ako se koristi u kombinaciji. Bolje je isprobati jedan po jedan tretman. 


Kako uvesti retinol u svoju rutinu?
Ako želite, možete polako uvoditi retinol u svoju rutinu jer može izazvati iritaciju. Proizvod možete koristiti jednom tokom prve nedelja, dva puta (ne uzastopno) tokom druge nedelje, tri puta (ne uzastopno) tokom treće nedelje, i tako dalje sve dok ne utvrdite da se vaša koža navikla na snažne aktivne sastojke i može tolerisati svakodnevnu upotrebu. 

 

Pre prve upotrebe najbolje je izvršiti test kako biste videli kako vaša koža reaguje na proizvod. Da biste to učinili, nanesite malu količinu retinola na malo područje čiste kože na unutrašnjoj podlaktici, održavajte područje suvim 24 sata i posmatrajte reakcije kože.

 

 

Tekst: Fotografije: Oriflame