Šta uzrokuje hiperpigmentaciju i druge promene boje kože?

Ako ste se ikada borili sa neujednačenim tonom kože, znate koliko to može biti frustrirajuće. Mnogi od nas su upoznati sa hiperpigmentacijom i tamnim mrljama, ali postoje i druge vrste promene boje kože koje su podjednako neprijatne, ali se o njima manje priča. U nastavku saznajte uzroke različitih vrsta promene boje kože!

Hiperpigmentacija i tamne mrlje
Hiperpigmentacije poput tamnih mrlja i melazme su oblici promene boje kože koji se pojavljuju u obliku tamnih fleka na koži. Ova vrsta neujednačenog tona kože uzrokovana je prekomernom proizvodnjom melanina usled stresa, prekomerne izloženosti UV zračenju, starenja ili zagađenja, pri čemu je prekomerna izloženost UV zračenju najčešći razlog. Ovi stresori izazivaju oksidativni stres koji pokreće kaskadu okidača koji poručuju ćelijama kože da proizvode više melanina kako bi zaštitile ćelije od oštećenja. Proizvodnja melanina usled izlaganja suncu je potpuno normalna, vaše telo samo čini sve što može da vas zaštiti od sunca. Međutim, kada je telo izloženo ovoj vrsti stresa, proizvodnja melanina može preći u prekomernu, izazivajući tamne mrlje.  

Crvenkasta nijanska kože 
Crvenilo kože i povećana reaktivnost uzrokovani su nekontrolisanim upalnim porukama na koži izazvanim stresom, prekomernom izloženošću UV zracima, zagađenjem, grubim čišćenjem ili lošom ishranom. U osnovi, to je način na koji vaša koža kaže „Brinem se za tebe, moramo da sednemo i razgovaramo o onome što te nervira“. Može biti teško otkriti razlog za crvenilo kože, ali dobar početak je ako pogledate svoj način života i koristite proizvode koji umiruju kožu. 

Beživotna ili sivkasta nijansa kože 
Znate onaj bledi izgled koji dobijate nakon mnogo neprospavanih noći, usred zime (na severnoj hemisferi) ili mnogih stresnih nedelja na poslu? To je ono što nazivamo beživotnim ili sivkastim tonom kože. Ako vaša koža izgleda tako, možda patite od nedostatka vlage, grube teksture kože i odumrlih ćelija i nečistoća na površini kože. Ovi problemi su često uzrokovani gubitkom ćelijske energije, povećanim stresom i uništavanjem kolagena.  

Žućkasta nijansa kože 
Bledilo ili žute mrlje nastaju usled slabije cirkulacije krvi, upale i oksidativnog stresa. Oksidativni stres može dovesti do procesa koji se naziva glikacija, što znači da se višak glukoze (šećera) lepi za molekule poput keratina i kolagena. Krajnji proizvodi procesa glikacije mogu stvoriti žuto-smeđe naslage, što može uzrokovati da koža izgleda žućkasto (osim ako nije izrazito žuta, u tom slučaju bi trebalo da kontaktirate lekara.)

Koliko god promene boje kože mogu da budu naporne, postoje rešenja! Držite oči otvorene za novo NovAge lansiranje! 

 
Tekst: