Šta je vašoj novorođenoj bebi zaista potrebno?

Kao nove roditelje, vode nas da verujemo da nam je potrebno milion dodataka kako bismo obezbedili sve što je potrebno našoj bebi. Termometri za kupanje, grejači za flašice, pametne pelene i dizajnerska odeća za bebe. Ali, da li vam stvarno treba sve to? Ovde smo da vam kažemo da mogu biti korisni, svakako, ali ono što vašoj bebi zaista treba su nekoliko, vrlo jednostavnih stvari.

Koža na kožu
Možda ste čuli da ćete upropastiti bebu tako što ćete je često uzimati u naručje, ali u stvari je suprotno. Nauka pokazuje da je bebama potrebna ljubav i kontakt kože na kožu više od svega! Bliskost i dodir ključni su za stvaranje veze između roditelja i bebe, a odsustvo dodira može negativno da utiče na intelektualni, fizički i razvoj u ponašanju. Dodir takođe pomaže da se regulišu otkucaji srca i disanje, poboljša san i čine bebu zdravom u celini. Dakle, preskočite maštovito dizajniranu odeću za bebe i uživajte u osećaju kože na koži kad god je to moguće!

Mleko
Svim bebama je potrebno mleko, ali bez obzira da li je beba dojena ili hranjena adaptiranim formulama, sve što je važno jeste da beba ne ostane gladna! Međutim, ako vam je dostupno, pokazalo se da dojenje ima velike koristi i za mamu i za bebu. Pomaže kod imuniteta, smanjuje rizik od mnogih bolesti i pruža svu ishranu koja je bebi potrebna za napredovanje. Mnoge mame se bore s dojenjem i važno je da zapamtite da ako ne uspevate da dojite, to nije neuspeh.

Spavanje
Bebe mogu da spavaju bilo gde. Ne treba im krevetić, kolevka ili gnezdo za bebe, ono što je važno jeste da spavaju. Tokom sna njihov mali mozak raste, razvija se i sazreva. Takođe im pomaže da razviju upotrebu čula i podstiče učenje i formiranje pamćenja. Međutim, njihov san ne zavisi od toga u kakvom su krevetu. Ruke, kolica ili gde god da spavaju, potpuno je u redu. Ne očekujte 8 sati neprekidnog sna!

Nega kože
Od svih stvari na spisku, brigu o koži trebalo bi smatrati neophodnom! Bebina koža je vrlo osetljiva u trenutku kad je izložena svetu van materice. U materici bebe imaju zaštitni sloj, verniks, belu supstancu koja štiti i hidrira kožu. Neke bebe još uvek imaju verniks na svojoj koži kada se rode, ali ne sve, i ako imaju, to se ispere prvom kupkom. Prirodna barijera njihove kože je takođe 30% tanja od kože odraslih, ima niže prirodne hidratantne faktore i sadržaj lipida, što je čini osetljivijom. To znači da bebinoj koži zapravo treba velika podrška u pogledu nege kože.

Verujemo da svaki roditelj zna šta je najbolje za njegovu bebu. Bez obzira na to koje dodatke ste odlučili da koristite za svog mališana, verujte da znate šta je ispravno i ne brinite za sve savete kojima vas obasipaju. I zapamtite, ako imate ove četiri stvari, pokrili ste najvažnije potrebe svoje bebe.

Tekst: