Oriflame slavi žene u nauci

Na mnogo načina, žene su u nauci su i dalje u neravnopravnom položaju. Povodom Međunarodnog dana žena u nauci, upoznajte tri neverovatne žene čija ih je strast i odlučnost od dečjeg sna da postanu naučnice dovela do doktorskih studija i zaposlenja u Oriflame-u.

Lene Visdal-Johnsen Ph.D., Senior menadžerka strateških odnosa
Onog dana kad sam došla na razgovor za posao u Oriflame u Dublinu, pre 15 godina, osećala sam se kao da sam došla kući. U hodniku se nalazila velika slika žene koja ulazi u jezero – očito je bila šveđanka – i to mi je bio tako poznat prizor, budući da ja dolazim iz Norveške.  Od tog trenutka, sve se savršeno uklopilo. Pre toga sam radila u farmaceutskoj kompaniji pa nisam baš bila sigurna što mogu da očekujem od kozmetičke kompanije, ali i nije bilo baš toliko različito – rigorozni protokoli, istraživačke metode, povezanost sastojaka i prednosti koje imaju. To mi je bilo otkriće! U Oriflame-u sam prošla nekoliko različitih poslova i pozicija - od naučnog istraživanja kada sam radila na istraživanju matičnih biljnih ćelija do moje trenutne pozicije na kojoj radim s inovacijama i strateškim odnosima.

Prvobitno sam u Irsku otišla na 6-mesečnu razmenu u sklopu Erasmus programa kao sutdent, tokom koje sam otkrila i razvila svoju ljubav prema fitohemiji i zapravo se nikad nisam ni vratila kući! Magistrirala sam fitohemiju, a zatim doktorirala farmakologiju na Fakultetu farmacije na Trinity koledžu u Dublinu. Jedna od stvari koja najviše zastrašuje mlade naučnike je izbor naučne discipline koja će im najbolje odgovarati, a ja svima mogu punog srca preporučiti farmaciju jer pokriva toliko puno disciplina tako da vas vaša strast može povesti u toliko mnogo različitih pravaca!

Zahvalna sam što mogu reći da nisam imala neugodnih iskustava vezanih za ravnopravnost polova s kojima se mnoge žene nažalost moraju boriti – imala sam sreću što sam imala podršku i vodstvo neverovatno snažnih, progresivnih žena u akademskom i poslovnom životu, i zato danas težim tome da pomognem i pružim podršku novim generacijama žena u nauci. Sledite reči velikog Muhammada Alija “Ništa nije nemoguće” i - sledite svoje snove.

Khadija Kakouk Ph.D., Senior naučnica za formulacije i inovacije
Mislim da u kulturološkom smislu žene koje se bave naučnom karijerom još uvek suočavaju s pitanjima i stavovima koji se nikada ne bi postavili muškarcu – “Hoćeš li moći? Ne misliš li da si preambiciozna?” To se događa i u akademskim krugovima i u industriji – muškarci su i dalje zastupljeniji, posebno na visokim pozicijama. Devojkama i mladim ženama se time šalje poruka da to nije za njih. Ono što zaista cenim u Oriflame-u je činjenica da se može pohvaliti ne samo velikim brojem naučnica, nego i velikim brojem naučnica na visokim pozicijama – važno je videti potencijal za napredovanje u karijeri.

Zaljubila sam se u hemiju u srednjoj školi – dogodilo se to nekako prirodno i odmah sam osetila snažnu povezanost. Studirala sam hemiju, a za temu doktorata odabrala sam istraživanje i kreiranje novih materijala s optičkim svojstvima. 

Prvobitno sam želela da radim u industriji materijala s optičkim svojstvima i prednostima koje imaju za okolnu, ali to je zaista usko specijalizirano područje, i tradicionalno više “muško” zanimanje, s ograničenim mogućnostima napredovanje što me na kraju dovelo do kozmetičke industrije. Još uvek radim s velikom strašću i s optičkim svojstvima – istražujem i kreiram formulacije s materijalima koji uključuju pigmente i čestice koje reflektuju svetlost. Upravo sada radim na vrlo uzbudljivom novom proizvodu koji uključuje optičke sastojke i inovativna i višedimenzionalna svojstva i izuzetno sam ponosna na to postignuće! 

Moj savet mladim ženama je da veruju svom instinktu, ignorišu rodne predrasude i daju sve od sebe – nauka je za sve i nemojte nikom dozvoliti da vam kaže drugačije! Na nama je sada red da kreiramo bolju budućnost za devojke i mlade žene koje dolaze.

Jennifer Farrell Ph.D., Senior menadžerka u Odelu za kozmetičku industrijalizaciju
Oduvek sam želela da budem naučnica, ali sam bila uverena da ću raditi u medicini. Studirala sam medicinsku hemiju na Trinity koledžu u Dublinu, a za doktorat sam odabrala temu antibotika koji se bore protiv bakterija otpornih na antibiotike, a sada radim u kozmetičkoj industriji. Smatram da je upravo to lepota nauke – put nije uvek ravan i tokom putovanja možete menjati smerove koji vas zanimaju. Postoji toliko mnogo zanimljivih naučnih područja i poslova kakve ne možete ni zamisliti u mladosti!

Radim u Oriflame-u 4 godine, a odgovorna sam za proces u kojem formulacije koje kreiramo u laboratoriju u malim bočicama možemo proizvesti u velikim količinama. Neke od tehnologija i formulacija s kojima radimo su izuzetno kompleksne i zahtevne i zato činjenica da imaju fantastično delovanje u laboratoriji ne znači nužno i da ih je lako i jednostavno proizvesti u velikim količinama. Vodim tim od 6 ljudi i vrlo blisko surađujemo sa naučnicima koji osmišljavaju formulacije proizvoda u laboratorijima i putujemo u Oriflame proizvodne pogone širom sveta kako bismo nadgledali proizvodnju novih proizvoda.

Kao i većini žena, najveći izazov u mojoj karijeri bilo je roditeljstvo – usklađivanje privatnog i poslovnog života. Jako sam srećna jer Oriflame zaista podržava svoje zaposlene – što nažalost nije slučaj za veliki broj žena u nauci.

Kada bih mogla dati jedan savet mladim naučnicama s velikim snovima, to bi bilo da se uvek zauzmu za sebe i zahtevaju ono što je potrebno da ostvare svoje snove – volela bih da sam bila sigurnija u sebe kad sam bila mlađa. Kao što moj tata uvek kaže “Ako ne tražiš, nećeš ni dobiti”, i zaista – što je najgore što bi se moglo dogoditi? 

 
Tekst: