6 saveta kako da dobijete unapređenje

Da, vi ste svesni toga da ste talentovani, ali kako da se istaknete među ostalim ambicioznim kolegama koji vrebaju svojih 5 minuta? Ovo je 6 proverenih, najboljih saveta kako da dobijete unapređenje!

1. URADITE VIŠE NEGO ŠTO JE U VAŠEM OPISU POSLA

Nikada ne smete reći “to nije moj posao”. Uvek tražite načina da date vrednost svemu što radite. Što više toga uradite više ćete pokazati koje sve veštine posedujete i koliko ste vredni vašem poslodavcu. Na taj način ćete maksimizirati vrednost vašeg radnog mesta i proširiti svoju sferu uticaja!

2. OBUČENI ZA USPEH

Zvuči strašno ali je istina: ljudima je dovoljno 4 sekunde da formiraju mišljenje o vama. Onda će vam dati još 30tak sekundi pre nego što podsvesno donesu konačan sud o vama. Dobra vest je to što je lako ostaviti dobar prvi utisak – pobrinite se da izgledate dobro. Nosite šminku sa kojom se osećate samouvereno i uvek budite lepo obučeni kada ste na poslu i poslovnim događajima. Ugledajte se na najuspešnije ljude iz vaše branše, u vašoj kompaniji kao i na ljude čijim se karijerama divite, i onda kopirajte njihov stil (i to sa ponosom!). Obucite se tako da izgledate kao da ste rezervisali mesto za uspeh. Ako se svi oko vas oblače opuštenije – još bolje za vas. Upadaćete u oči svima koji su važni za vas i koji mogu imati uticaja na vašu karijeru i izgledati baš onako kako treba da izgleda neko ko predstavlja kompaniju.  

3. USAVRŠITE VAŠE VEŠTINE

Ok, izgledate kako treba, ali bez veština nećete stići nikuda. Iskoristite priliku da nastavite svoje obrazovanje. Ako vaša kompanija nudi mogućnosti za stručno usavršavanje, iskoristite što više mogućnosti. Ako vaše veštine treba da se usavrše nastavite da učite, upišite kurs ili uzmite dodatne časove. Na ovaj način, vaše tehničke veštine ćete podići na najviši nivo. Radite vredno da postanete stručnjak u nečemu u svojoj oblasti na poslu. Biti ona osoba kojoj se ljudi uvek obraćaju je nešto što je od velike važnosti i vrednosti u kompaniji. Pređite na sledeći nivo učestvovanjem u događajima u vašoj oblasti, pišite članke za stručne časopise i radite sve što možete da biste se pozicionirali unutar vaše kompanije i vaše industrije. Ako će zbog toga vaša kompanija izgledati dobro, uradite to!

4. IZGRADITE ODNOSE

Veoma je važno da vredno radite kao i da budete kompetentan i kvalifikovani zaposleni. Ali podjednako važna je i činjenica da morate biti fleksibilni i u skladu sa korporativnom kulturom. U mnogim politikama kompanijama dolaze u obzir i drugi faktori, ako želite  karijeru i želite da se popnete na lestvicama uspeha, važno je da analizirate korporativnu kulturu vaše kompanije kako biste utvrdili na šta treba da se usredsredite pored dobro obavljenog posla. Verovatno ćete uvideti da ako imate odlične odnose sa ljudima sa kojima radite, pre ćete biti izabrani za više i bolje pozicije od onih koji ne gaje tako skladne odnose.

5. POBRINITE SE ZA IMIDŽ VAŠEG ŠEFA

Ako vodite računa o imidžu vašeg nadređenog to će imati veliki uticaj i na vašu karijeru i na vašu profesionalnu vrednost. Kroz posao i sve veće odgovornosti učinite da vaš šef izgleda kao da vodi snažan tim i postiže mnogo za kompaniju. Kada se napravi mesto za unapređenje ili povišicu, vaš šef će vas verovatno gledati sa više simpatija zahvaljujući tome. Pored toga, kada se vaš šef popne na lestvici verovatno će vas povući za sobom!

6. BUDITE SPREMNI DA PITATE

Najzad, kada su počeli da vas primećuju zbog vaših posebnih kvaliteta ne možete tek tako čekati da vam neko ponudi unapređenje. Naravno, mnogo je lakše kada se upravo tako dogodi. Ipak, za neke poslove i u nekim organizacijama možda ćete morati da se prijavite ili da tražite unapređenje. Budite spremni, i nemojte tražiti istovremeno i unapređenje i povišicu i nove privilegije. To bi moglo da ostavi loš utisak na vašeg šefa i potpuno preokrenuti sliku o vama. Budite svesni svoje vrednosti ali morate biti svesni da za sve postoji vreme i mesto. Sada napravite svoju listu što je moguće konciznije! Srećno!

Tekst: Fotografije: Getty Images