VODIČ ZA SAVRŠENU KOŽU STRUČNJAKA ZA ZAŠTITU ČOVEKOVE OKOLINE

Kako održivi stil života deluje na lepotu? Pitali smo Anotniu Simon - Stenberg: ona zna. Antonia svaki dan radi na tome da dokaže da možete izgledati dobro, bez osećaja krivice. Kao potpredsednika Oriflame sektora za održivost i kvalitet, njen posao je da spaja dva sveta koja voli: ozbiljan naučni rad i glamur u službi lepote. Interesovao nas je Antonijin stil, pa smo seli da proćaskamo na tu temu.

Ovih dana često čujemo reč “održivo”, ali šta ona uistinu znači? 

U kompaniji Oriflame ona znači odgovorno stvaranje proizvoda sa prirodnim sastojcima, u skladu sa našom snažnom politikom očuvanja životne sredine, sa minimalnim negativnim uticajem na okruženje. Ali održivost okruženja se ne odnosi samo na proizvode, već pokušavamo da limitiramo negativne uticaje na prirodnu sredinu u svemu što radimo. 

Oriflame je uvek težio unapređenju kvaliteta života ljudi. Ne samo naših potrošača, saradnika i zaposlenih, već i šire društvene zajednice. 

Postoji li veza između lepote i održivosti? 

Apsolutno! Upravo smo razvili novu strategiju održivosti – njena vizija je odgovorno kreiranje kozmetičkih proizvoda. Naši potrošači trebalo bi da se fokusiraju na svoje potrebe, a ne da brinu o sastojcima, bez obzira da li se radi o odabiru odgovarajućeg hidrantnog proizvoda ili najnovije nijanse ruža.

Zašto ste lepotu odabrali kao osnov vaše karijere?

Volim glamur u kombinaciji sa ozbiljnim, tehničkim aspektima lepote. 

Postoji li Oriflame dostignuće na koje ste posebno ponosni? 

Lansiranje kolekcije Ecobeauty! To je prva kolekcija u svetu koja je dobila akreditaciju od vodećih nezavisnih organizacija koje se bave održivošću. Ne radi se samo o posvećenosti korišćenju prirodnih sastojaka koji su uzimani po etičkim i principima odgovornosti prema okruženju, u pitanju je kolekcija koja pruža fantastične rezultate. 

Opišite svoj režim nege kože!

Moj ultimativni cilj je savršena koža. Kako se približavam četrdesetim, odgovarajuća nega koja mojoj koži pruža bogatu hidrataciju je osnova. Ono što moram imati je blago sredstvo za čišćenje, hidrantnu dnevnu kremu i bogatu, hranljivu noćnu kremu. Redovno koristim i serum kako bih poboljšala tonus i svom tenu vratila blistavi sjaj.

Koje akcije Oriflame preduzima kako bi postao kompanija sa još održivijom politikom?

Sa stanovišta sastojaka, trudimo se da shvatimo u kojoj meri su naši sastojci prirodni, uzimani na etičkim i principima zaštite okoline, kako bismo donosili odluke na bazi pravih informacija. Na primer, uklanjamo plastična mikro zrnca i uvodimo pilinge organskog porekla, što je daleko održivija alternativa.  

Sa ponosom ističemo da je danas 67% električne energije koju koriste naša postrojenja iz obnovljivih izvora a da smo, od 2010. godine, smanjili emisiju ugljen-dioksida za 30%. 

Dodajmo tome i upotrebu održivog palminog ulja, papira i pakovanja, smanjenu zavisnost od benzina, kao i dugoročnu posvećenost dobrobiti životinja – to će vam dati ideju o našem radu! Uradili smo mnogo, ali smo svesni da se uvek može uraditi više.  

 
Tekst: Fotografije: Oriflame