5 INSPIRATIVNIH ŽENA ZA DAN ŽENA

8. marta obeležava se internacionalni Dan žena, dan kada slavimo dostignuća žena širom sveta. Ove godine odabrali smo pet žena koje nas inspirišu svojom hrabrošću, snagom i gracioznošću..


EMA VOTSON:
Devojčica koja je odrasla

 

Ema Votson prošla je dug put od prvog pojavljivanja na ekranima u ulozi Hermione u Harry Potter filmovima. Od tada bila je model za mnoge modne kuće, diplomirala na univerziteru, trenirala za joga instruktorku i bila izabrana za UN ambassador u okviru čega se zalagala za ravnopravnost polova. Mlada 24-godišnjakinja sa svojom slavom bori se graciozno : njen govor ‘’HeForShe’’ pratio je gromoglasne ovacije i ne možemo da dočekamo da vidimo šta je sledeće što će uraditi!

 


ALEK WEK:
Od izbeglištva do modne piste

Alek Wek izbegla je od građanskog rata u južnom Sudanu i došla u London 1985. Godine. Ovde je bila primećena i brzo postala internacionalni supermodel. Wek je prvi afrički model koji se pojavio na koricama vodećih modnih magazina, ali pored mode i lepote svoje vreme je posvetila i vođenju kampanja za izbeglice širom sveta. Danas Lupita Nyong nju navodi kao svoju inspiraciju, kao što i mi to činimo. 

 MALALA YOUSAFZAI:
Meci nju ne mogu zaustaviti

Malala Yousafzai je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir. Sa samo 17 godina, mlada pakistanka posvetila je svoj život kampanji za obrazovanje širom sveta. Pre pet godina pisala je anonimni blog zbog kojeg je pokušan atentat na nju 2012. Godine. Danas ona nastavlja da se bori za sopstveno i obrazovanje mladih ljudi širom sveta. ANĐELINA DŽOLI:
Od glumice do aktivistkinje

Najlepša žena na svetu je daleko od samo lepog lica. Anđelina Džoli je američka glumica, rediteljka, dobitnica brojnih nagrada, humanitarac i UN ambassador dobre volje – takođe je i majka šestoro dece i žena Breda Pita. Džolijeva je proputovala svet donirajući u dobrotvorne svrhe i ponudila svoju podršku. 

 KIM YUNA:
Ledena kraljica

Južnokorejska klizačica Kim Yuna penzionisala se prošle godine. Sa 24 godine ona je olimpijski šampion, autor, pop pevačica, TV voditeljka i filantrop. Pohvaljena je za svoje napore u pružanju pomoći na Haitiju, Japanu i Filipinima. Pokrenula je projekat za mlade klizače, kampanju posvećenu inspirisanju nove generacije klizača. 

 

Tekst: Fotografije: Getty Images