Šta zagađenje može učiniti vašoj koži?

Nakon sunca, zagađenje je najveći neprijatelj vaše kože. Naučnici su povezali zagađen vazduh sa ubrzanim starenjem kože, pojavom bora, tamnih mrlja i pojavom crvenila. Evo kako se možete zaštititi od negativnog uticaja grada ukojem živite.

2010. godine, časopis “Journal of Investigative Dermatology” je objavio poređenje stanja kože starijih žena koje su živele pored auto puta nasuprot ženama iz ruralnih krajeva. Stanovnice grada su imale 22% više hiperpigmentacije i bora u odnosu na drugu grupu. Razlog? Zagađenje.

Ako živite u gradu, izbegavanje izduvnih gasova, klime i industrijskog dima je nemoguće. Ipak, postoje načini da zaštitite vašu kožu.

Čišćenje je ključno. Ono uklanja nečistoće iz pora i dozvoljava vašoj koži da diše. Dodatno, možete da koristite i apparat za čišćenje kojim ćete ukloniti teško vidljive čestice zagađenja, pružajući vašoj koži dubinsko čišćenje.

Zagađeni gradovi imaju povećan broj slobodnih radikala u vazduhu. Ovo, kao i UV zračenje smanjuju proizvodnju kolagena u koži, što kao rezultat ima grublju kožu i pojavu bora. Zbog toga su vam potrebni antioksidanti.

 

"Za razliku od UV zraka, zagađenje vazduha ne zavisi od toga da li je dan ili noć, da li ste napolju, ili unutra."
Antioksidanti su moćno sredstvo za ciljanje slobodnih radikala i umanjivanje njihovog uticaja. Započnite vašu dijetu: citrusi, bobičasto voće i šargarepa su prepuni vitamin A i C. Nakon toga, dodajte dodatak ishrani koji sadrži astaksantin – moćni antioksidant dobijen iz algi. Na kraju stavite i serum bogat astaksantinom, koji će stvoriti zaštitni film koji će “zaključati” vlažnost, obnoviti ćelije i odbraniti kožu od spoljnih uticaja. 

I naravno, hidrirajte.
 

Što je vasa koža hidriranija, teže je štetnim sastojcima da probiju prirodnu barijeru koju ona stvara. Za razliku od UV zraka, zagađenje vazduha ne zavisi od toga da li je dan ili noć, da li ste napolju, ili unutra. Hranljiva dnevna krema koja sadrži ekstrakt svile, kao što je True Perfection, će zaštititi vašu kožu i pružiti joj hidrataciju. Noćna krema će pojačati prirodne procese dok spavate – to je esencijalni sastojak iz arsenala sredstava za brigu o koži.


Tekst: