Sve što treba da znate o koži u menopauzi

Pored puberteta, menopauza je jedan od najizazovnijih perioda za kožu. Ali šta se to zaista dešava i kako je najbolje da se nosite sa neizbežnim promenama? Porazgovarali smo sa našim stručnjakom za negu kože Melinom Galeadi kako bismo dobili odgovore.

KAKO MENOPAUZA MENJA KOŽU?

Da biste razumeli menopauzu, pre svega moramo da popričamo o hormonima. Generalno, hormoni se mogu opisati kao „signalni molekuli“. To znači da oni našem telu daju signal da se ponaša na određeni način (i fiziološki i u socijalnom smislu). Estrogen je posebna vrsta hormona koja se najčešće povezuje sa ženskim polom. Ima veliki broj funkcija kao što su npr. sinteza proteina i zadržavanje vode u telu.

Međutim, jedan od najvažnijih proteina za koji je zadužen estrogen jeste kolagen. Kolagen je najvažniji za čvrstu i otpornu kožu. Estrogen je takođe jako važan za proizvodnju glikozaminoglikana u koži. To su dugački lanci molekula šećera koji privlače vodu i pomažu koži da održava poželjan nivo vlažnosti. 

Nažalost, sa početkom menopauze, nivo estrogena naglo opada što ima negativan uticaj na kožu:

  • Nivo hidratacije opada

  •  Usporava se brzina proizvodnje kolagena

  • Struktura kože ubrzano propada, što dovodi do akumulacije melanina (tamnih fleka).

 

KOJI SU NAJČEŠĆI PROBLEMI KOŽE U MENOPAUZI?

Najčešći problemi kože u menopauzi su: suvoća, bore, tamne fleke, smanjena elastičnost i tanja koža zbog smanjenih nivoa kolagena. 

DA LI KOŽA U MENOPAUZI ZAHTEVA NOVU I DRUGAČIJU NEGU?

Da, koža u menopauzi zahteva više nege. Tokom i nakon menopauze treba se koncentrisati na negu (bogatija ulja), hidrataciju kože, tretiranje opuštene kože i bora kao i tretiranje neujednačene boje kože. Dokazano je da izoflavoni kao što je Genistein, mogu koži koja je pod negativnim uticajem pada estrogena, pružiti potencijalne benefite. Hijaluronska kiselina je takođe ključ za pomoć poboljšanju hidratacije kože i za borbu protiv ekstremne isušenosti sa kojom se suočava ova starosna grupa. 

KOJI JE NAJBOLJI NAČIN ZA NEGU KOŽE U MENOPAUZI?

Pojačajte negu, hidrataciju i usvojite redovne navike u nezi osmišljene za borbu protiv dubokih bora (npr. sa tehnologijama pojačavanja kolagena) i tamnih fleka (sa preparatima sa dejstvom protiv tamnih fleka). 

KOJE PROIZVODE BISTE PREPORUČILI KOŽI U MENOPAUZI?

Preporučujem NovAge Time Restore kolekciju. Svi proizvodi u ovoj paleti sadrže genistein a dnevna krema sadrži i hijaluronsku kiselinu a to su dva ključna sastojka za negu kože u menopauzi, što ove proizvode čini idealnim.

 

AKO BISTE MOGLI ŽENI STARIJOJ OD 50 GODINA DA DATE JOŠ SAMO JEDAN SAVET, KOJI BI TO SAVET BIO?

Ne odustajte od nege kože! Još uvek možete mnogo toga da učinite za svoju kožu i da joj date šansu da izgleda najbolje moguće. Posvetite dovoljno vremena svojoj koži svakodnevno, neka to postane vaš dnevni ritual. Ne zaboravite da pijete dosta vode, čuvjate se sunca, vežbajte i hranite se kvalitetno. 


Tekst: Fotografije: Getty Images