Kako da pametno uživate u blagodetima sunca

Sigurni smo da znate koliko su važne kreme sa zaštitnim faktorom, ali šta zaista treba da znate o zaštiti kože od sunca? Obratili smo se našem Senior hemijskom tehnologu, Klari Le Ber (Clara Le Berre), da nam predoči važne činjenice!

Previše je lako zaboraviti. Nalazi se na dnu torbe za plažu ili ste je ostavili u autu. Taj dosadni proizvod za koji znate da treba da koristite, ali uvek zaboravite: krema sa zaštitnim faktorom  . Pa, ovde smo da vas jednom zauvek podsetimo zašto je zaštita od sunca toliko važna – i kako biti pametan u suncu. Jer kada jednom saznate kakvu štetu sunce može da nanese vašoj koži, nećete ponovo zaboraviti ovu neophodnu kremu!

img-1.jpg

Zašto nam je potrebna zaštita od sunca?
Prvo, da razjasnimo činjenice. Iako svi volimo lep, preplanuli sjaj, postoje i drugi načini da dobijete blistavu kožu osim da je izlažete suncu ! Ne samo da sunce igra glavnu ulogu u starenju kože  (procenjuje se da je 90 procenata starenja kože uzrokovano suncem!), već je prekomerno izlaganje ultraljubičastom (UVB) svetlu glavni uzročnik raka kože.

Veštački izvori UV svetlosti, kao što su lampe za sunčanje i solarijumi, takođe povećavaju rizik od razvoja raka kože, kao i ponovljene opekotine od sunca. Oštećenje bilo od sunca ili veštačkih izvora svetlosti, učiniće vašu kožu ranjivijom na oboljevanje od raka.

U čemu je trik sa UV svetlošću?
Sunčeva svetlost koja dopire do nas sačinjena je od dva štetna zraka; kratkotalasna ultraljubičasta B (UVB) i dugotalasna ultraljubičasta A (UVA). Dok su UVB zraci uglavnom odgovorni za opekotine od sunca i crvenilo, UVA zraci, koji prodiru dublje u kožu, igraju glavnu ulogu u starenju kože.  Zato vam je potrebna zaštita od oba! 
Nije bitno da li je sunčano, oblačno ili kiša - UVA zraci su prisutni tokom celog dana i tokom cele godine. Oni čak prodiru i kroz staklo!

U stvari, do 90% vidljivih promena na koži je rezultat oštećenja od sunca. Studije takođe pokazuju da adekvatna zaštita od UV zračenja može smanjiti rizik od raka kože.

img-2.jpg

KADA IMAM PREPLANULI TEN IMAM OSEĆAJ DA IZGLEDAM BLISTAVO I SVEŽE, DA LI ZAISTA MORAM DA KORISTIM VISOK ZF?
ZF je skraćenica za faktor zaštite od sunca, a broj koji stoji uz nju odnosi se na sposobnost da odbija i apsorbuje UVB zrake. UVA zaštitni faktor (UVA ZF) jednak je najmanje jednoj trećini vrednosti ZF i predstavljen je zaokruženim UVA logotipom. 80% starenja kože je povezano sa životnim stilom, a sunce daje najveći doprinos tom broju. Koža koja je fotoostarela (oštećena ponovljenim izlaganjem UV zračenju) će imati opušten izgled, poremećaj pigmentacije, manju elastičnost i hidrataciju. Dakle, da, zaštitite svoje lice i ne obraćajte se suncu vam pruža blistavost!

KREMA SA ZF I VITAMIN DMOGU LI ZAJEDNO?
Da možete! Ako ste napolju 15 minuta dnevno, dobićete dnevnu preporučenu dozu vitamina D bez obzira da li imate kremu za sunčanje ili ne. Krema sa ZF neće ograničiti vaš unos vitamina D, već će samo sprečiti UV zračenje da ošteti vašu kožu. Dakle, ne preskačite kremu u korist vitamina D!

img-3.jpg

SAVET UREDNIKA
EU ima jednu od najstrožih regulativa za zaštitu od sunca na svetu i Oriflame ponosno sledi te propise i smernice za sve naše proizvode. Dakle, vodite računa da uvek pravilno zaštitite svoju kožu kako biste je održali zdravom i uživajte u suncu i budite pametni istovremeno!

Tekst: