Kako da pametno uživate u blagodetima sunca

Sigurni smo da ste čuli o važnosti zaštite od sunca, ali kakve veze to ima sa ultraljubičastim zracima i zaštitnim faktorom? I šta stvarno treba da znate o zaštiti vaše kože od sunca? Okrenuli smo se našem senior hemijskom tehnologu Clara Le Berre iz Formulation Technology u R&D da podeli sa nama znanje o tome kako da se optimalno zaštitimo ovog leta!

U ĆEMU JE STVAR SA UVA I UVB ZRACIMA?

Sunčeva svetlost koja do nas dopire sastoji se od 2 vrste štetnih zraka: kratkih ultraljubičastih B (UVB) i dugih ultraljubičastih A (UVA). UVB zraci su uglavnom odgovorni za opekotine i crevnilo dok UVA zraci prodiru dublje u kožu i utiču na starenje kože. Zato vam je potrebna zaštita od obe vrste zraka! U skladu sa evropskim preporukama svi proizvodi za zaštitu od sunca sadrže UVA i UVB zaštitu. UVB zraci imaju različit intenzitet zavisno od sezone, lokacije i doba dana. Najrizičnije doba je od 10 do 16h, ali sunce dopire do vas čak i kada ste u hladu. UVA zraci postoje tokom celog dana i godine i prodiru i kroz oblake i staklo. Do 90% vidljivih promena kože su rezultat oštećenja od sunca, zato je zaista jako važno da uvek koristite zaštitu. Studije su takođe dokazale da adekvatna zaštita od  UV radijacije može da snizi rizik od nastanka raka.

IMAM OSEĆAJ DA KADA POTAMNIM IZGLEDAM GLATKO I SVEŽE, DA LI STVARNO TREBA DA KORISTIM VISOKI ZF?

ZF označava stepen zaštite od sunca i veliki broj specifičnih proizvoda za zaštitu od sunca ističe sposobnost da odbiju i upijaju UVB zrake. UVA faktor zaštite (UVAPF) iznosi najmanje trećinu vrednosti ZF-a i predstavlja zaokružen logotip UVA. 80% vašeg starenja kože je povezano sa životnim stilom, a sunce najviše doprinosi tom broju. Koža koja je ostarila usled foto oštećenja će imati opušten izgled, poremećaje pigmenta, manje elastičnosti i hidratacije. Dakle treba da zaštitite svoje lice i ne očekujte od sunca da vam da taj sjaj koji želite!

ZAŠTITINI FAKTOR VS VITAMIN D – MOGU LI IMATI OBA?

Da, možete! Ako provedete na otvorenom samo 15 minuta dnevno, dobićete dnevnu preporučenu dozu vitamina D. Dakle, nemojte preskočiti zaštitu od sunca u korist vitamina D - čak ne mora biti ni sunčano da biste uzeli dozu koja vam je potrebna, samo treba da budete na dnevnom svetlu!

SAVET UREDNIKA

EU ima neka od najstrožih pravila u vezi sa zaštitom od sunca i Oriflame s ponosom prati ova pravila i smernice proizvodima. Dakle, pobrinite se da uvek zaštitite kožu adekvatno kako bi bila zdrava – uživajte u suncu na mudar način!

Tekst: