5 smernica za bolje zdravlje

Svi znamo da vežbanje spada među najvažnije stvari koje možemo učiniti da bismo bili zdraviji. Međutim, ono što unosimo u organizam i način na koji to činimo, takođe igra veoma važnu ulogu. Pročitajte ovih 5 smernica za unapređenje svojih navika u ishrani!

 

Nemojte

• Piti kafu nakon podneva – kofeinu je u proseku potrebno oko 10 sati da bi se razložio u telu. Ako popijete šolju kafe popodne, može se desiti da i nakon ponoći osećate efekte kofeina, što i nije baš dobro za san. Ipak, način na koji se kofein razlaže u organizmu je individualan i takođe zavisi od količine kafe koji ste popili, ali naš savet je da igrate na sigurno i kafu pijete samo pre podne.

• Jesti mnogo vlakana bez hidratacije - Vlakna su sjajna zavarenje ali samo ukoliko se unose uz dovoljne količine vode. U suprotnom, mogu se desiti ozbiljne neprijatnosti. Vlakna upijaju vodu, što pomaže da se hrana brže kreće kroz organizam i lakše iz njega izbaci. Dehidracija samo može dovesti do problema sa stezanjem stolice i zato pijte vodu!

 

UVEDITE U NAVIKU

• Jedite svaki dan u isto vreme – naše telo voli rutine! Brojne studije su pokazale da je neuredna ishrana povezana sa povećanim rizikom od metaboličkih sindroma, povišenog krvnog pritiska i indeksa telesne mase! Naš metabolizam ima svoj 24-časovni raspored i očekuje iste stvari svaki dan u isto vreme!  

• Zamenite mlečnu čokoladu tamnom  – crna čokolada ima visok sadržaj kakaa (70% i više) , zbog čega je bolji izbor od mlečne. U odnosu na mlačnu čokoladu, tamna obiluje zdravim antioksidansima koji štite telo od starenja i bolesti, ima manje šećera i sadrži minerale poput magnezijuma, gvožđa i cinka. 

• Jedite više cinka za bolji san - nedavna istraživanja su pokazala da je nivo cinka povezan sa kvalitetom spavanja. Cink se nalazi u mesu, školjkama, mahunarkama, semenkama, orašastim plodovima i mlečnim proizvodima. Unos cinka možete pojačati i suplementima, da biste obezbedili optimalan unos.
Tekst: