5 načina da zaštitimo okeane!

Pošto se sezona odmora bliži, to je velika prilika za nas da više razmišljamo o našem uticaju na planetu. Posebno uzmimo trenutak da razmislimo o tome kako možemo napraviti male promene u našim životima, ili navikama, kako bismo zaštitili naše okeane i sva stvorenja koja tamo žive!

1. Obavite neka nezavisna istraživanja

Možda čitate ovaj članak i pitate se kako pomoći - želite da saznate više i uključite se, ali ne znate odakle da počnete. Prva i najbolja stvar koju treba da uradite je da se informišete o problemima s kojima se suočavaju okeani danas. Znanje je moć!

2. Zatalasajte!

Jedna od najlakših stvari koju možete da uradite je da postanete zaštitnik okeana i stanovnika okeana. I sada kada ste uradili neko istraživanje, vi ste na savršenom mestu da podelite svoje znanje sa svetom! Podelite ono što ste naučili sa prijateljima i porodicom, vi možete biti katalizator promene koju želite da vidite.

3. Čuvajte svoju lokalnu plažu

Pošto ste podelili ono što ste naučili sa prijateljima i porodicom i kolegama, sada se osećate dovoljno snažno da izađete napolje i utičete na pozitivne promene u vašem okruženju. Zašto ne biste posetili vašu najbližu plažu i zauzeli se za održavanje čistoće - zašto ne biste okupili celu zajednicu organizujući čišćenje lokalnih plaža?

4. Budite svesni svoje potrošnje energije

Naša potrošnja energije i emisije ugljen-dioksida imaju ogroman uticaj na okeane, uključujući zagrevanje vode i menjanje njenog sastava, uzrokujući porast nivoa mora i nenormalne vremenske prilike. Zaštita okeana može biti jednostavna kao isključivanje svetla i isključivanje elektronike kada ih ne koristite i biciklizam umesto vožnje. Takođe razmotrite mogućnost zelene eko energije. Možda se čini ambicioznim, ali mi koristimo 100% obnovljivu električnu energiju u svim našim zgradama širom sveta!

5. Podrška organizacijama koje se bore za zaštitu okeana

Ako pogledate na internetu, videćete da postoje mnoge organizacije koje naporno rade kako bi zaštitile morska staništa i stanovnike okeana. Pronađite organizaciju u koju imate poverenje i razmislite o davanju ili volontiranju za njih. To je odličan način da se pomogne stručnjacima u zaštiti okeana, kao i zabavna prilika za upoznavanje istomišljenika!