7 grešaka zbog kojih možete imati akne

Koža sklona aknama nije rezervisana samo za tinejdžere. U stvari, od kože sklone aknama pate mnogobrojne žene u njihovim 30-im i 40-im godinama (pa čak i starije). Ovo je 7 najčešćih krivaca za loše stanje kože – saznajte kako da se trajno rešite akni.

PRETERANO SUŠENJE KOŽE

Najčešća je zabluda da je koža koja je sklona aknama prljava. To je netačno. Glavni faktor za nastanak akni jeste preterana proizvodnja masnoća u koži koje mogu dovesti do začepljenja pora i upala. Zbog masnog izgleda kože lako je doći u iskušenje da se preterano čisti lice i koriste proizvodi za isušivanje, što je pogrešno jer će isušivanje lica samo uzrokovati povećanje proizvodnje masnoća. Preporučujemo upotrebu laganih sredstava za čišćenje bez alkohola i dnevne hidratantne kreme lagane formulacije. 

NE ČISTITE KOŽU PRE SPAVANJA

Umor nije izgovor da ne očistite kožu pre spavanja. Tokom dana vaša koža proizvodi masnoću i skuplja nečistoće iz okoline koje, ukoliko ostanu na koži, proizvode bakterije i dovode do nastanka fleka na koži. Pobrinite se da uklonite šminku pre spavanja sredstvom za čišćenje i da koristite tonik za uklanjanje eventualnog viška nečistoća.

NE KORISTITE PILING

Piling je proces uklanjanja odumrlih ćelija kože. Ukoliko suva koža nije uklonjena dolazi do njenog nakupljanja na površini, što uzrokuje začepljenje pora i pojavu mitesera i akni. Lagani piling će pomoći u uklanjanju odumrlih ćelije kože, a možete koristiti i uređaj za čišćenje (poput Skin Pro uređaja za čišćenje lica). PREVIŠE MLEČNIH PROIZVODA

Prema nekim izvorima, mlečni proizvodi su glavni krivac za stvaranje cističnih izraslina duž linije vilice. Iako povezanost između mlečnih proizvoda i akni još nije u potpunosti dokazana, nije loše smanjiti njiihov unos na nekoliko nedelja i videti hoće li se stanje kože popraviti. 

 

"Iako je privlačno, izbegavajte da dirate bubuljice!
Prilikom istiskivanja bubuljica ometate prirodni proces zaceljivanja!"

TRETIRANJE KAO TINEJDŽER

Mnogi proizvodi koji su namenjeni tretiranju tinejdžerskih akni su jaki, previše isušuju i prejaki su za zreliju kožu. Što je vaša koža više dehidrirana to proizvodi više masnoće. Odaberite proizvod pogodan za vaše godine i proverite da je bez ulja i da je bogat antioksidansima. Proizvodi obogaćeni salicilnom kiselinom (poput Bioclinic proizvoda) su idealni za kontrolu bakterija koje izazivaju pojavu akni.

ISTISKIVANJE BUBULJICA

Vaše telo je građeno da se bori protiv infekcija, zato bez obzira koliko je to privlačno, izbegavajte diranje bubuljica! Kada istikujete bubuljice ometate prirodni proces zacjeljivanja tako što omogućavate bakterijama da dublje prodiru u kožu. Takođe povećavate rizik od nastanka ožiljaka. 

MENJAJTE POSTELJINU

Bakterije i masnoće iz vaše okoline, vaša kosa, koža i znoj se vremenom nakupljaju na vašoj posteljini i prenose se nazad na vaše lice. Koristite jastučnice od prirodnih vlakana i redovno ih menjajte. Posteljinu perite u deterdžentu bez mirisa i menjajte je svaku drugu noć. 

 

Tekst: Fotografije: Shutterstock