Nega kože i krastavac – u čemu je stvar?

Stalno ga viđamo u našim salatama, ali takođe i u proizvodima za negu kože. Zašto? Predstavljamo vam ključne razloge – evo 5 najvažnijih zašto je tako sjajan za vašu kožu.

1. POBOLJŠANA HIDRATACIJA

Dobre vesti za sve vas sa isušenom kožom: krastavac ima izuzetno visok sadržaj vode -čak 95% i zato je savršen sastojak za dubinsku hidrataciju. Takođe, daje vašoj koži predivan sjaj. Pa kome to nije potrebno?

2. HRANJIVI SASTOJCI I ANTIOKSIDANTI

Krastavci su mala zelena čuda prepuna divnih stvari! Sadrži hranjive sastojke kao što su magnezijum, Cucumbers are green little wonders packed with good stuff! Sadrži hranjive sastojke kao što su magnezijum, kalijum, biotin, vitamin A i B1 koji odlično deluju kod stresa, za hidrataciju, jačanje kose, UV zaštitu i čvrstoću. Sok od krastavaca ima sposobnost da osveži i revitalizuje kožu i čak izbledi ožiljke i pigmentaciju. Sama kora sadrži silicijum, koji je odličan za učvršćivanje opuštene kože i poboljšanje tonusa. Krastavac takođe sadrži kafenu kiselinu, koja je antioksidant poznat po svojstvima protiv starenja a pomaže i u redukovanju finih linija.

3. VITAMIN C

Takođe poznat kao čudotvorac vitamin c se u velikim količinima nalazi u krastavcima. Vitamin C revitalizuje kožu, tokom vremena izjednačva ten. Onih dana kada vam koža deluje posebno umorno probajte da je osvežite pilingom za lice sa krastavcem kako biste joj vratili blistavost.

 

4. BLAGOTVORAN JE ZA OČI

Svi mi volimo kese na našem ramenu a ne ispod očiju.

Kolutovi krastavaca na očima verovatno su najpoznatiji lek za otečene oči, i nije ni čudo što je tako. Obilje antioksidanata i silicijum podmladjuju kožu i čak izbeljuju tamne krugove. Isecite dva koluta, stavite na kapke i pustite da odstoje oko 20 minuta, i voila; vaše oči su kao nove. Za dodatnu negu dodajte  masku za lice sa krastavcem da biste dobili potpuni efekat. 

5. ISCELITELJSKE MOĆI

Lepo vreme popravlja raspoloženje ali nismo baš ljubitelji izgorele kože i opekotina. Krastavc rashlađuje kožu što je odlično za oporavak kože izgorele od sunca. Takođe možete naneti  gel za lice lokalno kako biste sprečili dermatitis ili upale. Krastavac je stvarno vaš zeleni savršeni partner za sve!

 

Tekst: Fotografije: Getty Images