Mitovi o zaštitnom faktoru

Prijavljujemo se na kurs o zaštitnim faktorima. Na rasporedu su svi detalji vezani za zaštitni faktor, pa ukoliko vas brine činjenica da li faktori zaista štite kožu, pročitajte naša objašnjenja za neke od mitova vezanih za zaštitni faktor.

1. “Oblačno je, pa nije potrebno da nanosim kremu sa zaštitnim faktorom”.
Prema najnovijim istraživanjima 80% sunčevih zraka prodire kroz oblake. Pa vam je stoga potreban najmanje zaštitni faktor 15 čak i kada je oblačno.

 

2. “Tamnije sam puti, pa mi nije potreban zaštitni faktor”
Osobe maslinaste ili tamnije puti možda manje izgore na suncu nego osobe svetlije puti, ali svejedno je nužno da nanose zaštitni faktor. Zašto? Zbog toga što i tamnija koža trpi posledice izlaganja sunčevim zracima čak i ako se ne zacrveni. Nastaje osećaj suvoće i bola na dodir usled preteranog izlaganja suncu. Ono što je još važnije, iako su kožna oboljenja i rak kože  manje učestali među osobama tamnije puti, svejedno postupajte preventivno. Bolje sprečiti, nego lečiti.

 

3. “Zaštitni faktor me štiti od sunca”
Zaštitni faktor nije količina zaštite, već indikator vremena koje smete provesti na suncu nakon što ga nanesete, odnosno koliko je dugo potrebno da vaša koža dobije crvenu boju. Evo kako to funkcioniše: ukoliko se obično vaša koža počinje da crveni nakon 30 minuta, zaštitni faktor 15 će prolongirati vreme potrebno da koža pocrveni15 puta. Našoj koži je potrebna zaštita i od UVA i od UVB sunčevih  zraka. Kako ni jedan zaštitni faktor ne može filtrirati sve sunčeve zrake uvek nosite šešir, naočare za sunce i potražite meesto u hladu kako biste osigurali maksimalnu zaštitu svoje kože.

4. “Zaštitni faktor će zatvoriti pore na mojoj koži”
Ukoliko imate masnu kožu, pre koristite kremu sa zaštitnim faktorom koja odgovara vašem tipu kože nego multifunkcionalnu kremu.

Potražite formulaciju koja odgovara vašoj koži. Najbolje je da koristite nemasne formulacije koje su lagane i prozračne. Takve formulacije ne ostavljaju masan trag, a štite kožu od preranog starenja uzrokovanog sunčevim zracima. Za svakodnevnu upotrebu koristite kreme koje takođe rešavaju određenu problematiku koju vaša koža može imati. Obožavamo Bioclinic zaštitni dnevni losion sa ZF 45 ili Ecollagen Advanced zaštitni losion sa ZF 30.

5. “Zaštitni faktor nema rok trajanja”
Zaštitni faktor kreme koju ste koristili prije nekoliko godina svakako ima nevažeći rok trajanja, pa obavezno proverite rok trajanja na svim proizvodima. Ukoliko nije naznačen rok trajanja, takav proizvod obavezno označite markerom.

7. “Kakvu ulogu ima Vitamin D?”
Vitamin D je ključni sastojak koji je neophodan za dobro zdravlje. Ono što ovaj vitamin čini jedinstvenim je činjenica da ga vaše telo proizvodi u trenutku kad je izloženo suncu. Dnevno izlaganje suncu u trajanju 15 minuta sa zaštitnim faktorom je u redu. Takođee preporučujemo hranu bogatu Omega 3 masnim kiselinama poput tune i lososa, kao i multivitamine kao dodatak ishrani.

Tekst: Fotografije: Oriflame i Shutterstock