Nova abeceda nege kože: AHA i BHA

Imali smo BB, CC i EE kreme za lice kao i različite Kreme za kosu. Evo i nove abecede koju trebate da savladate – abecede vezane za kiseline. Objasnićemo vam ove pojmove.

ŠTA SU AHA I BHA KISELINE? 

AHA (Alfa-hidroksilne) i BHA (Beta-hidroksilne) kiseline su hemijski spojevi koji uklanjaju površinski sloj kože, čineći je glatkom i nežnom. Uklanjanje površinskog sloja kože je vrlo efikasno ako je reč o znakovima starenja kao što su oštećenja nastala od sunca, tamne fleke i akne. Ove kiseline su zamena za piling ili aparat za čišćenje kože. Obe kiseline u kombinaciji tretiraju fine linije i stimulišu kolagen.

KADA KORISTITI AHA
Ako je glavna stavka starenja vaše kože oštećenje nastalo usled sunčevih zraka, AHA kiseline će ukloniti gornje slojeve kože kako bi se obnovili donji i na taj način došao do izražaja mladalački izgled kože. Normalna ili suva kože će takođe imati koristi od AHA kiselina jer će se na taj način povećati hidratacija kože. Ove kiseline takođe podstiču proizvodnju kolagena.


KADA KORISTITI BHA
Ukoliko imate kožu sklonu aknama, miteserima ili proširene pore, BHA kiseline su idealne za vas. Ove kiseline ne samo da uklanjaju površinski sloj kože već lepo sužavaju vaše pore. BHA kiseline su izvrsne za masnu kožu jer su skone blagom isušivanju kože. Pogodne su i za normalnu i masnu kožu jer imaju antibakterijska i protivupalna svojstva.  


GDE MOŽETE DA PRONAĐETE AHA i BHA KISELINE?
Trebali biste da pripazite na činjenicu da AHA i BHA kiseline nisu na vašim proizvodima naznačene baš tim imenom. Možda ste čuli za salicilnu kiselinu koja je u malim koncentracijama pogodna za lečenje akni. Salicilna kiselina je zapavo BHA, a glikolna kiselina je pogodna za uklanjanje fleka na koži.

Iz razloga što su hidroksilne kiseline namenjene eksfolijaciji to ne znači da ne možete da ih kombinujete sa drugim proizvodima za negu kože. Ecollagen serum za negu područja oko očiju utiče na fine linije i bore, i pospešuje proizvodnju kolagena i poboljšava blistavost kože. Tekst: Fotografije: Oriflame