3 Stvari koje niste znali o istoriji parfema

Svet mirisa može nas zaista odvesti daleko i ispričati priču o tome ko smo. Ipak, toliko je zanimljivih činjenica o mirisima koje treba da budu otkrivene. Hajde da uđemo u vremeplov i vratimo se na početke nastajanja parfema!

1. POREKLO PARFEMA

Postoje različite teorije kada je u pitanju poreklo parfema, ali najčešće se pominju Mesopotamija, Persija i Egipat kao prvi proizvođači parfema u svetu. Prvi poznati proizvođač parfema bio je ženski hemičar po imenu Tapputi, koji je u Vavilonskoj Mesopotamiji stvorio prvi miris s mirrom (mirisavom smolom), uljima i cvetovima. U Egiptu, pre skoro 4000 godina, ljudi su koristili miris u mnogim prilikama, od verskih ceremonija do sahrana, pa čak i svakodnevno. Smatralo se da je miris znoj boga Sunca Ra i zato je smatran svetim atributom. Egipćani su čak imali boga parfema po imenu Nefertum koji je na glavi nosio krunu od lotosa, koji je danas jedan od najčešćih parfemskih sastojaka. Persijanci su takođe bili veliki ljubitelji parfema, a miris se često koristio kao simbol političkog statusa. Čak su ga toliko koristili da je u persijskoj umetnosti bilo uobičajeno za kraljeve da budu prikazani sa parfemskim bočicama! Tek kasnije kada su Grci i Rimljani preuzeli Persiju i upoznali se sa parfemima, stvaranje parfema je počelo da se smatra oblikom umetnosti. Ovo umeće polako je postalo popularno širom sveta, a 1190. godine, kada je parfem došao u Pariz, rascvetao se u ogromnu industriju kakvu je danas znamo.

2. KOJI JE PRVI PARFEM NA SVETU?

 Značenje i status parfema se različito razvijao u različitim zemljama, tako da je bilo mnogo vrsta mirisa koje su se smatrale parfemima mnogo pre nego što je uveden prvi moderan parfem. Ali, Mađari su konačno uveli parfem kao moderan miris za svaki dan, napravljen od mirisnih ulja mešanih u alkoholnom rastvoru. Prvi parfem za ekskluzivnu ličnu upotrebu bio je za kraljicu Elizabetu iz Mađarske i postao poznat širom Evrope kao Mađarska vodica. U ovom mirisu uglavnom dominiraju prirodni sastojci kao što su ruzmarin i majčina dušica.

3. KOJI SU NAJSKUPLJI MIRISNI SASTOJCI NA SVETU?

Možda nisu oni na koje ste prvo pomislili! Najfiniji i najskuplji parfemi su napravljeni od čistih ulja, mešavine koncentrovanih, visoko aromatičnih i uljanih smeša ekstrahovanih iz biljaka ili određenog cveća. Prirodni sastojci su najskuplji jer su obično veoma retki, izuzetno teški za dobijanje. Najznačajniji sastojci na svetu su jasmin, bugarska ruža, oud, mošus i iris. Najskuplji sastojak na svetu je Ambergris, supstanca koja se proizvodi u digestivnom sistemu ribe glavate uljarke. Visoka cena sastojaka takođe može biti zbog činjenice da je izvor prirodnog izvora izgubljen, kao što je slučaj sa prirodnim uljem ouda, ili ako je sastojak van sezone poput ilang ilanga iz Madagaskara.

Želite li da saznate više o tome gde Oriflame proizvodi kvalitetne sastojke? Pogledajte Oriflame mapu mirisa!

Tekst: Fotografije: Oriflame