Sedam načina da vam kosa brže raste

Skoknuli ste u trend kratke kose, ali ponovo žudite za dugim uvojcima? Imamo dobre vesti za vas! Uz ovih sedam jednostavnih trikova, nećete dugo čekati na dugu, zdravu kosu.

1. SPREČITE ZATVARANJE FOLIKULA 

Nečistoća, masnoća i neki proizvodi mogu blokirati vaše folikule i usporiti rast kose. Kako biste izbegli preopterećivanje korena kose, s vremena na vreme pustite kosu da se odmori, tako što nećete nanosti proizvode za oblikovanje. 

2. KORISTITE ODGOVARAJUĆI ŠAMPON

Šampon je dobar za uklanjanje nečistoće i ostataka proizvoda za kosu. Ipak, korišćenje neodgovarajućeg šampona ili često pranje lišiće vašu kosu prirodnih, esencijalnih ulja koja je čine mekom i zdravom. Šta činiti? Naš najbolji savet je da koristite regenerišuće šampone koji će kosu regenerisati, a ujedno biti blagi prema njoj.

3. KORISTITE REGENERATOR PRI SVAKOM PRANJU KOSE 

Tokom vremena, farbanje kose i upotreba toplote kod obikovanja istanjiće vaše krajeve. Optimalno rešenje je da redovno koristite regenerator. Regenerator pomaže da se spoljašnji omotač zaštiti i spreči oštećenje. Dakle, ne izbegavajte ga!

4. TRETIRAJTE KOSU ULJIMA ILI MASKAMA

Jedna neminovnost kod gajenja duge kose je da će vaši krajevi pretrpeti mnogo više štete nego ostatak vaše kose. Zato će im možda biti potrebno više nege od one koju pruža regenerator. Ali ne brinite – još uvek ne morate da ih odsečete. Pokušajte da uvedete masku ili ulje za kosu u vaš nedeljni režim nege kose. A ako niste baš ludi za pravim uljima, probajte tretmane za kosu na bazi ulja.

5. ODREKNITE SE SVOJE PAMUČNE JASTUČNICE

Pokušajte da svoju pamučnu jastučnicu zamenite satenskom. Zašto? Zato što ima nežniju površinu koja neće izazvati lomljenje kose na način na koji to pamučna čini. Budićete se sa manje zamršenom kosom.

6. PRILAGODITE ISHRANU I KORISTITE SUPLEMENTE

Vašem telu su neophodne mnoge važne hranljive materije kako bi proizvodilo novu kosu. Kako bi vaša kosa bila u najboljem mogućem stanju, potrebno je da unosite dovoljne količine gvožđa, B vitamina, cinka i proteina. Znamo, nije lako kao što deluje. Na sreću, postoje suplementi za kosu, specijalno formulisani da kosu čine zdravom

7. PRILAGODITE SVOJA OČEKIVANJA 

I na kraju, ali ne i najmanje važno: dok će vaši napori stvoriti najbolje moguće uslove za zdravu, sjajnu kosu, rast kose će potrajati. Najnovija istraživanja pokazuju da prosečan rast kose kod žena iz Azije iznosi 15 cm godišnje. Kod žena iz Afrike on je 10 cm godišnje. Kod žena sa Kavkaza, nešto preko 13 cm.

 Tekst: Fotografije: Getty Images