5 pravila za negu obojene kose

Ombré, pramenovi ili potpuna promena boje - bez obzira na to kako bojite kosu, morate je negovati. Ovo je pet trikova koji će vam pomoći!

1. NE PERITE KOSU PRE 72h

Stručnjaci kažu da treba da sačekate 72 sata pre nego što ponovo operete kosu nakon farbanja. Zašto? Zato što je potrebno do tri dana da se sloj vlasi potpuno zatvori. Dakle, odlaganje tog prvog ispiranja pomoći će vašoj boji da traje duže.

2. POVREMENO ZAMENITE ŠAMPON, ŠAMPONOM ZA SUVO PRANJE KOSE

Hemikalije u bojama za kosu čine vašu kosu ranjivom, stoga koristite suvi šampon, umesto da perete kosu svaki put. Prilagodite temperaturu vode, pa neka bude mlaka ili hladna kad je ispirete. Topla voda „podiže“ spoljašnji sloj kože, što je jedan od najčešćih razloga zašto boja bledi.

3. VISOKA TEMPERATURA

Boja kose je osetljiva na toplinu, stoga izbegavajte korišćenje fena za kosu. Umesto toga, pokušajte nežno da osušite kosu peškirom i pustite je da se osuši na vazduhu. Kada želite da koristite aparate za peglanje ili uvijanje kose, prethodno koristite sprej za zaštitu od topline. Ako vam aparati dozvoljavaju, koristite postavke hlađenja kako biste sačuvali kosu.
4. ZAŠTITNA SREDSTVA
Obojena kosa često postaje suva i osetljiva, stoga je tretirajte uređajima koji su posebno formulisani za obojenu kosu. To će vam pomoći da stvorite zaštitni sloj. Takođe možete isprobati vruća ulja ili maske za kosu ako vašoj kosi treba više nege. Serum takođe može pomoći u povećanju sjaja.
5. NEMOJTE PREVIŠE IZLAGATI VAŠU KOSU SUNCU

Najzad, ako planirate da boravite na suncu, uvek nosite šešir ili upotrebite proizvode za oblikovanje kose s ZF-om kako biste sačuvali boju kose.

Tekst: Fotografije: John Buddee/Crosby, getty images