Kako da miris duže traje

Možete obući kožnu jaknu i nositi je po ceo dan, ali nije baš isto s mirisima. Ako ste se ikada želeli da imate ogromno pakovanje vašeg omiljenog mirisa, jer smatrate da vaš parfem treba dopunjavati tokom dana, možda će vam ovo zvučati zanimljivo.

Šta vi imate od toga?

Nije tajna da su mirisi različito kategorisani, u zavisnosti od koncentracije stvarnih parfemskih ulja u mešavini. Logično je da što je veća količina stvarnih mirisnih materija, miris je intenzivniji, što duže traje - i više vredi.

Međutim, manje poznata činjenica je da dugovečnost parfema takođe ima mnogo veze sa njegovim sastojcima. Istaknutije bazne note -  drvenaste ili orijentalne poput mošusa, sandalovine ili vanile - znače da će miris trajati duže. Sveži mirisi imaju tendenciju da brže nestanu, tako da citrusi ili cvetne kombinacije neće imati istu moć trajanja.

 

Kada je vreme?

Odabir pravog trenutka za nanošenje parfema zahetva malo više pažnje nego što možda mislite. Koža mora biti čista, ali ne vlažna i ne želite da ostavljate mrlje na odeći. Najlakši način da postignete ovaj naizgled komplikovan balans jeste prvo da se istuširate - to će vam otvoriti pore i pomoći kod apsorpcije - obrišete se peškirom, a tek potom naneste parfem.

Da biste još bolje zaključali miris, možda ćete prvo morati da nanesete neki losion - on će navlažiti vašu kožu i ojačati preostalu snagu mirisa. Ne zaboravite da sačekate trenutak pre nego što obučete odeću, jer će se u suprotnom deo mirisa upiti i rizikujete da obojite materijal.Gde da ciljate?

Verovatno znate da svi nanose parfem na zglobove, ali znate li zašto? To je zbog tačaka pulsa: mesta na telu gde krvni sudovi leže plitko ispod kože i zato su obično toplija. Toplina aktivira miris tokom dana i pomaže mu da se razvije. Osim unutrašnjosti zgloba, na vratu su vam smeštene i druge pulsne točke: u osnovi grla i iza ušiju, ali i iza kolena i gležnjeva.

Gola koža je uvek najbolji recept za parfem, jer se veže sa prirodnim uljima, ali ako želite zadržati mirisnu auru tokom dana, razmislite i o mirisu kose. Da li ste primetili da poslednji put kada ste otišli na zabavu danima niste mogli da se oslobodite mirisa dima iz kose? S parfemom će intenzitet biti sličan, ali kvalitet iskustva drastično će se poboljšati. Izbegavajte prskanje mirisa direktno na vlasi - ako ga prvo nanesete na četkicu,  neće vam isušiti kosu.

 

Ali kako?

Postoji mnogo načina da se maksimizira postojanost vašeg parfema, ali najbolje i najjednostavnije rešenje je koristiti proizvod iste linije zajedno sa mirisom. Ako vaš gel za tuširanje i hidratantna krema nose isti miris, on će se pojačati i manje je verovatno da će izbledeti pre kraja dana. Takav je slučaj i sa parfumisanim losionom za telo Miss Giordani, koji će vam pomoći da zadržite neodoljivu italijansku sofisticiranost gđe Giordani do duboko u noć.

Verovatno je najmanje poznat trik nanošenje proizvoda na bazi vazelina, poput univerzlanog balzama, na mesto koje želite poprskati parfemom. Okluzivne osobine materije deluju kao super naelektrisano hidratantno sredstvo koje još duže zadržava miris.

Ne trljajte zglobove! Suprotno uvreženom mišljenju, na taj način koža ne upija više parfema, već prisiljavate da gornje note brže nestanu, oduzimajući mirisu njegovu snagu.Ako se tokom dana prerano izbledi vaš mirisa, ne mora nužno značiti da vaš omiljeni parfem nestaje s kože brže nego što je predviđeno. Najvjerovatnije ste samo žrtva oksifilnog umora: vaš nos nije u stanju da oseti isti miris nakon dužeg izlaganja istom. Naši mozgovi imaju neverovatnu sposobnost da se vremenom naviknu na mirise, što znači da, čak i ako sami to ne možemo da osetimo, drugi ljudi i dalje mogu da osete naš miris. Zato mudro odaberite svoj mirisni potpis!

Tekst: Fotografije: Oriflame CE