Kako da dobro mirišete 24/7

Prijatan miris tela jednako zavisi od higijene, načina ishrane i vaših navika, kao i od parfema koji koristite. Evo osam saveta kako da ostanete sveži od juttra do mraka, od glave do pete.

1. VAŠA KOŽA

Hidrirana koža duže zadržava miris parfema nego suva. Zato nakon tuširanja, kada su pore otvorene, prvo nanesite hidrantni  losion za telo, a zatim omiljeni parfem.

2. PAZITE ŠTA KONZUMIRATE

Ono što unosite deluje na vaš prirodni miris, kao i na to kako će parfem reagovati na vašoj koži. Određena hrana i začini mirišu jače od drugih, dok ishrana bogata svežim voćem i povrćem, sa puno vode, ne daje jake mirise. Miris alkohola se, na primer, dugo zadržava na koži, tako da ako želite lepo da mirišete sutra, danas ga nemojte konzumirati, posebno ne u kasnim satima.

3. KOSA I KOŽA GLAVE

Svaka vlas je povezana sa kožom lojnom žlezdom koja proizvodi masnoću. Što vam je kosa masnija, više će skupljati mirise iz okoline, kao što su mirisi duvana ili kuvanja. Šamponiranje u upotreba regeneratora od sredine kose ka krajevima pomoći će da sačuvate slatke mirise. A kako kosa sjajno zadržava mirise, idealno je mesto da prsnete svoj parfem.

4. INTIMNA ZONA

Higijenu intimnih zona na vašem telu treba održavati pH izbalansiranim sredstvima, kako bi se sprečilo nastanjivanje i razmnožavanje bakterija, što dovodi do pojave veoma neprijatnih mirisa i infekcija. Feminelle je dermatološki i ginekološki testirana kolekcija koju možete korisiti svakodnevno, za osećaj svežine i samopouzdanja.

5. VAŠ STIL

Pranje veša odgovarajućom količinom detrdženta, čuvanje na mestima bez vlage, daleko od mirisa kuhinje i povremeno čišćenje mašine za veš pomoći će vam da izbegnete da vam se garderoba oseća na buđ. Pokušajte sa mirisnim vrećicama u fiokama, one apsorbovati neprijatne mirise a svoj miris će ostaviti na vešu. Za dodatnu svežinu prsnite malo parfema na svoju odeću – ali nikada na kožu, svilu i ostale osetljive tkanine sklone flekanju. 

6. ZADAH

Ako ne perete zube četkicom ili ih ne čistite koncem svakog dana, hrana će ostajati u vašim ustima, razviće se bakterije koje mogu uzrokovati zadah. Jaka hrana i začini mogu učiniti isto, s obzirom da se apsorbuju u krvi i tako dolaze do pluća, dajući specifičan miris dahu – zadah prolazi onda kada se hrana nađe van vašeg sistema. I savet na kraju, pijte dosta vode – suva usta mogu mirisati veoma loše. 

7. BITI BOSONOG

Bakterije na vašoj koži mogu uticati na miris znoja, s obzirom da on izlazi iz pora na vašim stopalima, i može se osećati. To je potpuno normalno, ali ipak neprijatno. Rešite ovaj problem noseći pamučne čarape koje dozvoljavaju da koža diše i menjajući obuću od kože ili platna tokom dana. Feet Up  je najprodavaniji brend proizvoda za stopala, kao što su antiperspirant dezodoransi i kreme, kao i dodatni pribor za uklanjanje zadebljane kože koja zadržava neprijatne mirise.

8. ZAVRŠNI DODIR

Parfemske vode imaju visok procenat ulja koji im omogućava dugotrajnost, za razliku od toaletnih voda. Savet stručnjaka je da mrise nanosite na tačke pulsa I ostavite da se prirodno osuše – trljanje zgloba o zglob učiniće da miris brže izvetri.    

 


Tekst: Fotografije: Getty Images