5 znakova dehidrirane kože i kako joj pomoći

Da li vam se čini da, šta god radili, koža ostaje dehidrirana? Suvoća kože može biti posledica faktora poput zagađenja, nezdrave ishrane i jakih sredstava za pranje, a to su problemi koji se mogu rešiti! Pogledajte 5 znakova dehidrirane kože i predloge šta učiniti.

1- Koža bez sjaja

Da li vam koža ujutru izgleda sivkasto i bez sjaja? Kada je koža dehidrirana, njena mogućnost da odbaci spoljni, mrtvi sloj je otežana. To znači da ćelije koje bi trebalo da budu uklonjene ostaju na koži, dajući joj sivkastu nijansu.

2- Izgleda masno ali je suva

Dehidrirana koža suočava se sa problemima održavanja adekvatnog nivoa vlažnosti. Kada koža oseti da gubi vlagu, ona će proizvoditi još masnoće u pokušaju da kreira barijeru koja će sprečiti gubitak vode. To znači da možete imati delove suve kože sa slojem masnoće preko. 

3- Osetljivost

Kada je koža dehidrirana, njena barijera ne funkcioniše kako treba i između ostalog, otežana joj je sposobnost da se izbori sa bakterijama i efektima zagađenja. Ovo može dovesti do osetljivosti vaše kože na sve i svašta – uključujući i proizvode koji su joj nekad prijali!

4- Fine bore i linije

Ako iznenada primetite nove bore, možda nisu u pitanju znaci starenja, već znak da vam je koža dehidrirana! Poput voćke, kada ostane bez vode naša koža se nabora i gubi na punoći i sjaju.

5- Svrab ili perutanje

Klima uređaji, izuzetno topao ili hladan vazduh crpe vlagu iz kože, što može da izazove svrab ili perutanje.

 

 

 

Kako rešiti problem

Najvažnije je hidrirati kožu koja je izgubila vlažnost. Zato, ne ustručavajte se da koristite proizvode koji će joj vratiti gipkost i vodu.

1- Nežno čišćenje

Koristite nežna i hidrirajuća sredstva za čišćenje koja ne sadrže alkohol. Trudite se da ne izlažete kožu previše toploj vodi ili jakim sapunima tokom dana, kako je ne biste dodatno dehidrirali. 

2- Hidratantne maske

Hidratantne maske za lice obezbediće vašoj koži potrebnu vlagu i povratiti njen sjaj! Ulja i buteri u ovim maskama ojačaće barijeru kože i kreirati zaštitni film koji sprečava gubitak vlažnosti. 

3- Hijaluronska kiselina

Proizvodi sa hijaluronskom kiselinom su uvek dobar izbor, jer ona čini čuda za vlagu kože. Hijaluronska kiselina privlači i zadržava vlagu u koži, čime joj pomaže da ponovo bude mekana i gipka. 

 

 

Tekst: Fotografije: Oriflame