Šta raditi sa masnom kožom?

Masna koža može biti problematična za održavanje, posebno tokom leta. Ako je vasa koža masna samo nekoliko sati nakon čišćenja ili da vas sjajna koža onespokojava, tu smo da pomognemo! Evo nekih saveta kako da prepoznate potrebe vaše kože.

POSTAVLJANJE TAČNE DIJAGNOZE

Prvo da ustanovimo: imate li masnu kožu? Masna koža često je rezultat hormonskih promena u vašem telu, što je čini teškom za kontrolisanje. Androgeni, hormoni koji su okidač za stavranje masnoće, mogu biti i nekoliko puta uvećani, što kao rezultat ima masnu kožu sa zapušenim porama. Ako vam se koža izmasti do sredine dana, teško zadržava šminku i ima vidljivo proširene pore, mitesere i bubuljice u T-zoni, verovatno je masna.

ODGOVARAJUĆE SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE KOŽE

Ako imate masnu kožu, verovatno vam prija osećaj sveže očišćene kože, ali taj osećaj zatezanja i isušenosti neće vam doneti ništa dobro.  Isušivanje masne kože zapravo je okidač za stvaranje još više masnoće, što problem samo uvećava. Uzmite blago sredstvo za čišćenje ili  umivanje lica  koje ne isušuje i ne ostavlja sloj.

UPOTREBA TONIKA

Tonik održava prirodnu ravnotežu nivoa pH, sužava pore i umiruje upalne procese – sve ono što je masnoj koži potrebno. Takođe uklanja ostatke šminke i nečistoće koja se lepi za vašu kožu i može uzrokovati izbijanje bubuljica – zato ga nemojte izbegavati!

 

NABAVITE DOBRU MASKU

Maska od gline je neophodna osobama sa masnom kožom. Ona uklanja tragove nečistoće, čisti pore i – kontroliše proizvodnju masnoće.

NE ŠTEDITE NA PROIZVODIMA ZA HIDRATACIJU

Ne podležite porivu da isušite masnu kožu. Zapravo, masnoj koži je potrebna dodatna hidratacija kako bi bila zdrava – ono što joj ne treba su sastojci koji će zapušiti pore. Potražite nemasne, lagane tečnosti ili gelove za hidrataciju a, za optimalne rezultate, nanosite ga preko seruma

IMAJTE UPIJAJUĆE MARAMICE UVEK KOD SEBE

U poslepodnevnim satima vasa koža prirodno stvara više masnoće – noćna mora za one sa masnom kožom. Tapkanjem maramicama za upijanje masnoće po T- zoni jednostavno ćete pokupiti višak masnoće a koža će dobiti mat izgled.

SPROVEDITE PILING NA PRAVI NAČIN

Ne izbegavajte piling, njime ćete ukloniti izumrle ćelije koje se nakupljaju na površini kože i mogu prouzorkovati pojavu nedostataka. Ali, radije nemojte koristiti tkanine ili aparate, već  piling sredstvo na bazi kiseline koje neće pospešivati stvaranje masnoće. Pokušajte sa beta-hydroksilnim kiselinama, kao što je salicilna kiselina, koja će sprovesti piling i dubinski očistiti pore.

KORISTITE ZAŠTITNI FAKTOR

Ako patite od prekomernog sjaja, mogućnost korišćenja teške kreme na licu verovatno vas ispunjava strahom - ne brinite! Postoji mnogo laganih, nemasnih formula. Ili, odaberite dnevnu kremu  sa zaštitinim faktorom za lakšu, ali jednako efikasnu zaštitu.

 
Tekst: Fotografije: Getty Images, Kristine Wreyford