Psihologija boja: Kako boje utiču na vaše raspoloženje i osećaje

Većina nas zna da boje utiču na emocije, ali da li ste znali da postoje ozbiljne naučne studije o bojama koje ispituju kako utiču na vaše raspoloženje i emocije?

Šta je psihologija boja?
Psihologija boja je praksa koja ispituje kako su boja i raspoloženje povezani i kako emocionalno reagujemo na boje. Istraživanja sugerišu da socijalni faktori kao što su kultura, godine i pol igraju veliku ulogu u načinu na koji opažamo i reagujemo na boju, ali dokumentovani eksperimenti takođe sugerišu da delimo odgovore na boju.

Na Florey Institutu, vodećem istraživačkom centru za mozak u Melbournu u Australiji, istraživači su u eksperimentu otkrili emocionalne reakcije na boje zbog kojih su pastelne (svetlo zelene, svetloljubiočaste i plave) učinile da se učesnici osećaju smireno dok su bistrije živopisnije boje poput jarkih crvenih i narandžastih učinile su da se učesnici osećaju veselo i uzbuđeno. Neverovatno je da boje čak mogu promeniti naš puls, krvni pritisak i disanje, kako su otkrili istraživači Keith Jacobs i Frank Hustmyer 1974. godine.

Ali ne samo da boje mogu uticati na naše raspoloženje već i na način na koji drugi ljudi reaguju na nas. Što znači da nešto tako jednostavno kao ruž može pomoći da se ne samo pripremite za važan razgovor, već i publici može izazvati određeni odgovor u boji. 

Pa koje boje stvaraju koje emocije?

Crvene
Želite privući nečiju pažnju? Crvena je vaša boja. Prema studijama, crvena boja pleni i zadržava pažnju. Skreće pažnju na vaše usne i vekovima se povezuje s tim da ste moćni, samouvereni i lepi. Takođe je snažno povezana s romantikom i strašću, što je čini savršenom bojom za ljubav i virtualne sastanke. 

Narandžaste
Za razliku od crvene ili žute, narandžasta se koristi za privlačenje pažnje – setite se  saobraćajnih čunjeva! - ali takođe stimuliše energiju. Dakle, boja usana na bazi narandžaste može vam pomoći da održite energiju - i uticati na druge da budu raspoloženi. 

Ružičaste
A tu je i ružičasta - naša omiljena - takozvana devojačka boja i čini čuda da poboljša vaše raspoloženje. Povezana je sa jednostavnošću, romantikom i srećom. Zanimljivo je da je to takođe jedna od boja koja privlači najviše angažmana kod korisnika Instagrama, prema studiji Instituta za boje Pantone, marketinške platforme Fohr i Visit Carlsbad.
Ružičasta boja zauzima jedinstvenu poziciju u klasičnom spektru boja ruževa, jer je takođe vrlo topla i smirujuća. Nosite ga kad god vam je potreban podsticaj za sreću i signalizirajte drugima svoje pozitivne namere i samopouzdan pristup životu. 

Neutralne, boje kože
Naravno, ni jedna paleta ruževa nije kompletna bez svojih prekrasnih neutralnih nijansi, prema stilskim guruima širom sveta. Mnogi tvrde da je ‘nude’ najmodernija boja od svih i preporučuju pojačavanje vašeg jedinstvenog prirodnog izgleda svojim suptilno zadivljujućim efektom. Da li bi se moglo tvrditi da je ‘nude’ nijansa ruža krajnji signal samopouzdanja?

Savet:
THE ONE STOCKHOLM’s Colour Unlimited Matte ruževi za usne - kolekcija izuzetnih mat ruževa u trendi nijansama - sjajan je način da poboljšate svoje raspoloženje i dodate boju u svoj dan.