Sveže dobijeno! Zaokružujemo brojne prednosti vitamina C u nezi kože

Možda već znate o zdravstvenim prednostima konzumiranja hrane bogate vitaminom C, ali da li ste znali da je i negova lokalna primena poznata i po mnogim prednostima za kožu? Istina je!

Pre svega, šta je zapravo vitamin C? 

V
itamin C, ili askorbinska kiselina, neophodan je hranljivi sastojak koji je neophodan za pravilan rast, regeneraciju i održavanje tkiva u telu, uključujući, pogađate, kože. Osnovne hranljive materije kao što je vitamin C presudne su za normalno funkcionisanje tela, ali ih telo ne može proizvesti, pa ih morate dobiti putem dodataka ili ishranom.  Agrumi, zeleno lisnato povrće, jagode, brokoli i crvena i zelena paprika su odličan izvor vitamina C. Kada je reč o vašoj koži, najviše ćete iskoristiti ovaj moćni vitamin kada ga primenite direktno na kožu, jer je lokalna primena vitamina C znatno snažnia od oralnih doza vitamina C. 

Koje su blagodati za kožu koje nastaju upotrebom vitamina C?

Bolje pitanje koje treba postaviti bilo bi: postoji li nešto što ovaj snažni hranljivi sastojak ne može učiniti? Postoji razlog za ovoliku pomamu za vitaminom vitamina C - on zaista funkcioniše. Bez obzira da li govorimo o neujednačenom tonu kože, flekama, tankim linijama, hiperpigmentaciji i drugim vrstama promene boje kože ili o mnogim drugim uobičajenim problemima pod uticajem sunca - velike su šanse da vitamin C može pomoći da se problem reši, jer je jedan od najpoznatijih sastojaka za večernju negu i osvetljavanje tona kože. 

Vitamin C je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, što ga čini izuzetno efikasnim u neutralisanju štete koju nanose slobodni radikali nastali svakodnevnom izlaganju UV zracima i zagađenju vazduha. Suprotstavlja se slobodnim radikalima pojačavajući prirodni proces regeneracije kože, istovremeno pomažući u obnavljanju oštećenih ćelija kože - za zdravu, osvetljenu kožu. 

Istovremeno, vitamin C deluje na inhibiciju stvaranja melanina u koži, što može smanjiti hiperpigmentaciju i tamne fleke (možda uzrokovane prilikom leškarenja na suncu) i pomoći ujednačavanju tona kože i jačanju blistavosti kože. 

Na kraju, ali svakako ne najmanje važno, vitamin C pomaže u jačanju proizvodnje kolagena i elastina u koži - za čvršću, jedriju kožu, mlađeg izgleda. Sve u svemu, lokalna primena vitaminaC je poput velike čaše osvežavajućeg, sveže isceđenog soka od pomorandže za vašu kožu. 

Kako da ga ukljulim uključim u svoju rutinu?

Vitamin C već igra glavnu ulogu u mnogim proizvodima za negu kože, poput tonika, hidratantnih krema, maski za lice i sprejova. Međutim, najefikasniji način je moćan, ciljani tretman dizajniran za efikasnu apsorpciju. Imajte na umu da za najbolje rezultate uvek treba da primenite vitamin C nakon čišćenja, ali pre nego što nanesete hidratantnu kremu. Na kraju, ali svakako ne najmanje važno, uvek proverite datum isteka vaših tretmana vitaminom C, kao i njihova posebna uputstva za upotrebu - ovaj hranljivi sastojak se može razgraditi kada je izložen svetlosti ili vazduhu, pa je važno slediti uputstva za upotrebu.

Nisu svi vitamini C isti
Još jedna stvar koju morate imati na umu kada dodajete vitamin C u svoju rutinu je oblik vitamina C koji se primenjuje. L-askorbinska kiselina je najčistiji, hemijski najaktivniji oblik vitamina C, a najefikasniji je kada je svež (slično kao sveža čaša soka od pomorandže). Međutim, takođe je veoma nestabilan i, kao što je prethodno pomenuto, brzo gubi snagu kada je izložen svetlosti, vazduhu ili zagađivačima - zato su mu potrebni vrlo precizni uslovi da bi efikasno isporučio svoju antioksidativnu moć. 

Naš NovAge Proceuticals rastvor vitamina C sadrži visoku koncentraciju čistog, svežeg vitamina C, omogućenog ‘fresh mix’ tehnologijom. To znači da je inovativno upakovan kako bi najbolje prodro kroz kožnu barijeru i pružio izuzetnu stabilnost, isporuku i performanse. 

Da li postoji neko ko bi trebalo da izbegava vitamin C?

Iako se vitamin C može koristiti na svim tipovima kože, ako niste sigurni kako će vaša koža prvi put reagovati na proizvod, možete napraviti test, jer tretmani vitaminom C mogu prouzrokovati peckanje ili blagu nelagodnost. 

 

 

Pogledajte kako da koristite NovAge Proceuticals rastvor sa 10% vitamina c:

 

Tekst: