Sastojak u centru pažnje: vitamin C

Možda već znate o zdravstvenim prednostima konzumiranja hrane bogate vitaminom C, ali da li ste znali da je lokalna primena vitamina C poznata po mnogim prednostima za kožu? Istina je! Čitajte dalje da biste saznali zašto je ovaj impresivni vitamin postao legendarni sastojak u nezi kože.

Od svojih sposobnosti za osvetljavanje kože do zaštite od oštećenja od sunca, vitamin C je prava “elektrana” za negu kože i jedan od najistraženijih sastojaka u kozmetici, potkrepljenih naukom! Evo šta čini za vašu kožu i kako ga možete uklopiti u svoju rutinu da biste pomogli u lečenju čitavog niza izazova u vezi sa negom kože!

Šta je vitamin C za negu kože? 
Vitamin C ili askorbinska kiselina je osnovni hranljivi sastojak koji je neophodan za pravilan rast, regeneraciju i održavanje tkiva u telu. Naše telo ne može da ga proizvede, pa moramo da jedemo puno hrane bogate vitaminom C (agrumi i zeleno lisnato povrće, gledamo vas!) da bi naše telo i koža funkcionisali. Ali takođe možemo dopuniti vitamin C tako što ćemo ga lokalno primeniti na kožu. 

Pa, šta vitamin C čini za vašu kožu?
• Ujednačava i osvetljava ton kože
• Moćan antioksidans, štiti ćelije od slobodnih radikala
• Štiti od oštećenja od sunca / foto-starenja (kada se koža ošteti ponovljenim izlaganjem UV zračenju)
• Smanjuje fine linije i bore

Kako deluje vitamin C?
Pokušajte sa eksperimentom. Usitnite bananu, jednu polovinu samo ostavite, a preko druge iscedite sok od pomorandže ili limuna. Obratite pažnju kako je brzo ona prva polovina postala smeđa - veoma brzo! U međuvremenu, druga polovina će ostati sveža duže, jer je zaštićena od oksidacije antioksidativnom snagom vitamina C u limunovom soku - održavajući tu bananu “mlađom” duže. Srećom, ne starimo poput banana (hvala bogu), ali ovaj eksperiment pokazuje koliko je vitamin C moćan antioksidans.

Vitamin C je takođe jedan od najpoznatijih sastojaka koji ujednačava i osvetljava ton kože. Deluje tako što sprečava proizvodnju i ekspresiju melanina (pigmenta kože) da bi sprečio hiperpigmentaciju i tamne mrlje. Takođe pruža zaštitu od UV oštećenja i slobodnih radikala (uzrokovanih svakodnevnim izlaganjem UV zracima i zagađenju vazduha).

Na kraju, ali svakako ne najmanje važno, koži je potreban vitamin C da bi pojačao proizvodnju kolagena - za glatkiju, čvršću kožu, mladolikog izgleda - i pomaže u zaglađivanju linija. Da, hvala! Sve u svemu, lokalni vitamin C je poput velike čaše osvežavajućeg, sveže isceđenog soka od pomorandže za vašu kožu. 

Ok, ali koja je razlika između toga što ga jedete i stavljate na kožu?
Vitamin C treba unositi svaki dan kako bi se postigle brojne ključne funkcije u telu. Iako se transportuje na kožu putem krvotoka, a oralna suplementacija takođe može povećati nivo vitamina C u koži, topikalna primena je jedan od najefikasnijih načina povećanja nivoa vitamina C u koži.  

Kako ga mogu uvrstiti u svoju rutinu?
Vitamin C već igra glavnu ulogu u mnogim proizvodima za negu kože, kao što su tonici, hidratantne kreme, maske za lice i sprejovi. Međutim, najefikasniji način da ga isporučite koži je obično moćan, ciljani tretman dizajniran za efikasnu apsorpciju.

Iako možete da kombinujete upotrebu vitamina C, AHA i retinola u svojoj rutini nege kože (koristeći Retinol i AHA noću i vitamin C tokom dana), predlažemo da se fokusirate na određeni izazov kože.

Na primer, Gabriela Zuanazzi, glavni hemičar za formulacije  koja stoji iza nekih formulacija u Proceuticals asortimanu, predlaže da se prvo završi četvorodeljna rutina s Proceuticals rastvorom vitamina C 10% a tek posle dodavanje novih kapi Retinola sa serumom i  AHA noću.

Imajte na umu da za najbolje rezultate uvek treba da primenite vitamin C nakon čišćenja, ali pre nego što nanesete hidratantnu kremu.
 
Nisu svi vitamini C jednaki
Još jedna stvar koju morate imati na umu kada dodajete vitamin C u svoju rutinu je oblik vitamina C koji se primenjuje. L-askorbinska kiselina je hemijski aktivna forma vitamina C, a najefikasnija je kada je sveža (slično svežoj čaši soka od pomorandže). Međutim, takođe je veoma nestabilan i brzo gubi snagu kada je izložen svetlosti, vazduhu i toploti - zato su mu potrebni vrlo precizni uslovi da bi efikasno isporučio svoju antioksidativnu moć koži.

Kao takav, zahteva posebnu brigu da bi pružio svoju moć! Proceuticals rastvor vitamina C rastvor 10%  je čisti, sveži vitamin C (askorbinska kiselina), inovativno upakovan za krajnju stabilnost, isporuku i efikasnost. Koristite kao četvoronedeljni tretman, svako veče. Svaka bočica u kompletu je dizajnirana da se potroši za nedelju dana. Samo 3-4 doze pumpice za kožu svetlijeg izgleda, ujednačene boje! 

 

 

Tekst: