5 popularnih načina kojima ćete poboljšati zdravlje i dobrobit

Zdravlje i dobrobit ne moraju uvek biti ekskluzivni, skupi ili ono što podržavaju slavni - neki od najboljih wellness trendova vraćaju nas osnovama.

Kada nastojite da živite bolje i zdravije, lako je doći u iskušenje novog otmenog fitness centra privučeni najnovijim preporukama influensera ili u iskušenje proizvoda i programa za brze rezultate! Ali, neki od najvećih – i najboljih – wellness trendova trenutno se vraćaju osnovama Evo naših pet omiljenih trendova koje podržavamo!

img-1.jpg

1. Zdravlje probavnog trakta
Zdravlje probavnog trakta je nešto čega smo svi postali svesniji poslednjih godina, a njegova važnost nadilazi zdravlje probavnog sistema. Jeste li znali da se 70% vašeg imunološkog sistema nalazi u probavnom traktu? Da je vaš probavni trakt dom biliona bakterija koje utiču na zdravlje? Ili da postoji veza između zdravlja vašeg probavnog trakta i vašeg mentalnog zdravlja? Istraživanja su još uvek u ranoj fazi, ali prilično je jasno da je briga o vašem probavnom traktu briga za vašu bolju dobrobit stoga dobija veliki like od nas.

2. Divlje plivanje
Divlje plivanje u Švedskoj – tačnije plivanje u hladnoj vodi – prilično je tipična aktivnost koja postaje popularna posvuda! Potencijalne zdravstvene prednosti kupanja u hladnoj vodi potrebno je još istraživati, ali glavna prednost za mene je jednostavno kako se tada osećam – tako oslobađajuće! Ali, druga strana medalje je da stvara izuzetan stres na kardiovaskularni sistem pa definitivno nije za svakoga – počnite vrlo polako i nemojte to raditi sami!

img-2.jpg

3. Virtuelni fitnes
Onlajn tečajevi su izvrstan način da pokrenete svoje telo i oslobodite se stresa nakupljenog tokom dana, pogotovo ako radite od kuće. Ono što najviše volimo je da postoji nešto za svakoga – od lagane joge do intenzivnog kardio treninga, od početnih do naprednih tečajeva. A s gomilom kratkih, jeftinih – pa čak i besplatnih – tečajeva koji se mogu pronaći, više nema izgovora da se ne pokrenete!

4. Tehnike disanja
Disanje. Radimo to bez razmišljanja celi dan. Ali, šta se događa kada svesno dišemo? Svesno ili kontrolisano disanje je drevna praksa s kojom ste možda upoznati iz joge ili meditacije, ali jeste li znali da možete koristiti svesno disanje da biste upravljali svojim danom? Od buđenja i davanja energije vašem danu, do ponovnog fokusiranja između zadataka i opuštanja i smirivanja uma na kraju dana, za to postoji drugačija tehnika! Istraživanja, koja koriste i samoprocenu, kao i merljive parametre poput otkucaja srca i nivoa kortizola, pokazuju korelaciju između dubokog disanja i smanjenja stresa.

img-3.jpg

5. Dobar san
Možda nije otkačena zabava, ali dobar san je od vitalnog značaja za vaše celokupno zdravlje i dobrobit! Svi znamo kako je drugačiji osećaj probuditi se dobro naspavan, a ne nakon neprospavane noći, zar ne? To čini razliku i dugoročno. Istraživanja pokazuju da je spavanje od najmanje sedam sati optimalna količina kojoj bi trebalo da težimo – redovni nedostatak sna povezan je sa širokom paletom zdravstvenih problema uključujući gojaznost, dijabetes, visoki krvni pritisak, bolesti srca i moždani udar.

Tekst: Fotografije: Oriflame