astojak u centru pažnje: Ceramidi

Ceramidi su možda manje poznati od ostalih sastojaka za negu kože vrednih pažnje - ali oni su podjednako neophodni za vašu kožu (ako ne i više!) Saznajte šta su i zašto bi svi trebalo da dodate ceramide u svoju rutinu!

Šta su ceramidi? 
Ceramidi su jedne od glavnih masti koje se nalaze u koži i opisani su kao „malter“ koji drži naše ćelije kože na okupu. S obzirom na to da je telo prilično genijalno, ono zapravo samo proizvodi neke od najboljih sastojaka  za negu kože, poput ceramida,  kako bi održalo kožu hidriranom i zaštićenom. Međutim, nivo ceramida u koži može da opadne usled faktora okoline i starenja, zbog čega ih je pogodno koristiti ih u okviru nege kože. 

Šta ceramidi čine za kožu?  
• Jačaju kožnu barijeru i štite od spoljnih agresora (poput zagađenja)
• Odlični hidratori
• Visoka kompatibilnost - oni su identični koži, što znači da oponašaju masnoće kože i vrlo je verovatno da će biti kompatibilni sa vašom kožom.
• Anti-age svojstva koja pomažu da koža ostane elastična i glatka i čine je manje sklonom borama i tankim linijama

Kako ceramidi deluju? 
Kao „malter“ koji drži vaše ćelije kože na okupu, ceramidi su neophodni za potpuno funkcionalnu kožnu barijeru. Zdrava kožna barijera zadržava vlagu, a ceramidi stručno podržavaju i ojačavaju kožnu barijeru kako bi vaša koža bila hidrirana i zaštićena od spoljnog okruženja. Ako vaša koža nema dovoljno ceramida, kožna barijera je oslabljena i vlaga može nestati, što znači da će vaša koža biti sklonija isušivanju i ranjiva na alergene i efekte zagađenja i UV svetlost. 

Ako telo proizvodi ceramide, zašto su nam potrebni i tokom nege kože? 
U tridesetim godinama nivo ceramida u našoj koži počinje da se smanjuje i skloniji smo suvoj koži, borama i hrapavoj koži. Dakle, ako niste započeli upotrebu ceramida do tridesetih godina, tada ćete želeti da počnete da dopunjujete rutinu nege pomoću ovog moćnog sastojka!

Što je sadržaj ceramida u vašoj koži niži, to će postati grublja i dehidriranija, a svi znamo kako neprijatna suva koža može da bude! Ali osim hidratacije, oni su čak i korisni za kožu sa ekcemom i psorijazom, što su stanja kože kojima je nizak nivo ceramida jedna od karakteristika. I, s obzirom da ceramidi već prirodno postoje u koži, upotreba proizvoda sa ovim sastojkom verovatno neće iritirati kožu što je čini izvrsnim izborom za sve tipove kože.

Kako da nađete ceramide? 
Ceramidi se najčešće nalaze u kremama i losionima, ali se mogu naći i u drugim proizvodima za negu kože. Postoji mnogo različitih vrsta ceramida, pa kada proučavate liste sastojaka, ovo su reči na koje morate paziti:  
•“Ceramide” u kombinaciji sa 1, 2, 3, 6 II, EOS, EOP, NG, NP, NS, ili AP
•Cetyl-PG Hydroxyethyl Palmitamide
•Hexadecanamide
•Reči sa ”sphing” u imenu, poput:
oN-stearoyl sphinganine
oN-stearoyl phytosphingosine
oα-hydroxy-N-stearoylphytosphingosine
oCaproyl sphingosine
oPhytosphingosine
oSphingosine