Midsommar - Dobrodošlica letu na švedski način

Hajde da saznamo kako se slavi Midsommar - jedan od najomiljenijih praznika u Švedskoj.

Ples oko stubova prekrivenih cvećem, nošenje ručno izrađenih cvetnih venčića, loženje logorske vatre, imitiranje žabica... to su samo neke od tradicija koje Šveđani praktikuju tokom praznika Midsummer (Midsommar na švedskom).

 


Ovo je praznik koji se slavi vekovima, proslavlja se dolazak leta i period plodnosti. Uprkos svom imenu, ovaj praznik se obično održava prvog petka nakon letnje dugodnevice, a aktivnosti počinju oko podneva i traju do jutra narednog dana. Iako se tradicija u različitim delovima Švedske malo razlikuje, uglavnom se porodice i prijatelji okupljaju kako bi plesali, pevali, jeli i slavili. Evo nekoliko elemenata koji su deo uspešne proslave:

 

Maypole
Centralni deo tradicije praznika je “maypole” (midsommarstång na švedskom). To je visoki stub koji se se u središtu događaja i ukrašen je cvetnim girlandama i raznobojnim trakama. Uobičajeno je da ljudi pevaju i plešu oko stuba, ponekad se preplićujući trake.

Cvetni venčići 
‘Midsommarkrans’ – venci divljeg cveća i bilja - obavezni su detalj tokom praznika. Da bi izgled bio potpun, žene često nose bele haljine ili bluze sa cvetnim printom, dok muškarci nose plave ili bele košulje. 

Proslavite Midsummer našim posebnim Instagram filterom koji vam omogućuje da nosite predivne cvetne vence! Možete odabrati između tri različita dizajna, inspirisana našim najpopularnijim cvetnim mirisima: Giordani Gold Essenza, Magnetista i Infinita. Isprobajte ih odmah i delite svoje slike i video zapise na društvenim mrežama koristeći #BeautybySweden.

 

 

Ples žabica 
Omiljen kod deca i odraslih, ples žabica (Små grodorna na švedskom) je osnovna aktivnost tokom praznika. U plesu učestvuju svi koji skaču oko stuba (maypole) pevajući: "Žabice su čudne, nemaju ni uši ni repić". Ovo je vrlo zabavno, baš kao što zvuči!

Pogledajte Katalog 6 sa mnogo fantastičnih ponuda kako biste na najlepši način dočekali Midsummer. - jedan od najomiljenijih praznika u Švedskoj.

 

 

Tekst: Fotografije: Oriflame