Sastojak u centru pažnje: retinol

Uz neprekidan priliv novih sastojaka za negu kože zvučnih imena, koji se nadmeću za mesto na vrhu, teško je znati šta zaista deluje. Ali jedan sastojak koji je podneo test vremena je retinol - evo svega što treba da znate o ovom super sastojku za negu kože i zašto njegova slava traje!

Retinol ima ozbiljno pouzdane rezultate - ne samo da usporava vidljivo starenje kože pojačavajući proizvodnju kolagena, učvršćujući kožu i povećavajući elastičnost kože, već takođe smanjuje pigmentaciju, ujednačava ton kože i vidljivo smanjuje mrlje. Da, radi gotovo sve! 

Kralj sastojaka za negu kože, retinol, zaslužio je svoje mesto kao najsnažniji igrač u nezi kože zbog svoje sposobnosti da reši tako širok spektar izazova. Ipak, uprkos popularnosti, još uvek postoji zabuna oko toga šta radi. Ovde smo da vam pomognemo!

Šta je retinol? 
Retinol je derivat vitamina A koji dermatolozi i stručnjaci za kožu smatraju visoko efikasnim lokalnim tretmanom protiv starenja kože. Dolazi u serumu i kremi u različitim koncentracijama. Budući da je toliko moćan i da tretira tako širok spektar izazova, često je sastojak koji koriste oni koji su ozbiljni u svojoj rutini nege kože.

Pa, šta retinol čini za vašu kožu?
• Zaglađuje sitne linije i bore
• Stimuliše proizvodnju kolagena koji učvršćuje, zgušnjava i zaglađuje kožu
• Prečišćava teksturu i ujednačava ton kože
• Suzbija mrlje

Kako retinol deluje?
Kada se retinol primenjuje lokalno, on se pretvara u retinolsku kiselinu (aktivni oblik vitamina A) koja deluje duboko ispod kože na ćelijskom nivou da bi pomogla u unapređenju sinteze kolagena i proizvodnje elastina. Rezultat je čvršća, jedrija koža, mlađeg izgleda. Retinol takođe pojačava promet ćelija i obnavlja gornji sloj kože, održavajući kožu svetlom i ujednačenom. Govorimo o pravom multitaskeru!

Koji procenat retinola treba da koristim?
Formule retinola bez recepta uglavnom se kreću od 0,025% -1%. Budući da retinol može da iritira, dobro pravilo je da počnete polako. „Preporučujemo vam da proizvod koristite jednom tokom prve nedelje, dva puta (u danima koji nisu uzastopni) tokom druge nedelje, tri puta tokom treće nedelje (u danima koji nisu uzastopni), i tako dalje dok ne utvrdite da vaša koža može dosledno tolerisati primenu jednom dnevno (uveče)“, savetuje kaže Gabriela Zuanazzi, glavna hemičarka za formulacije  nekih od proizvoda u Proceuticals asortimanu.


Koja je razlika između retinola i retinoida?
Jednostavno rečeno, retinol je vrsta retinoida. Retinoid je opšti pojam za sve oblike vitamina A koji se koriste u nezi kože. Retinoična kiselina je najmoćniji retinoid sa najbržim rezultatima na koži - ali takođe ima i veći potencijal za iritaciju, pa je dostupna samo na recept. Dakle, stvar koja razlikuje retinoide od retinola je potencija.

Profesionalni savet! Potražite proizvode napravljene od inkapsuliranog retinola. Ovo omogućava retinolu da bolje prodre u kožu i pomaže u efikasnijoj hidrataciji kože. Naše NovAge Proceuticals retinol kapi sa serumom  sadrže aktivni nivo od 0,1% čistog retinola koji je inkapsuliran u zaštitni polimerni omotač koja se otvara pri kontaktu sa kožom. 

 

 

Tekst: