Let ka uspehu!

Nemoguće je ostati imun na Enin šarm. Ova sićušna žena sa Balija u Indoneziji je ultra moderna, pričljiva i zrači strašću; nije ni čudo što je toliko uspešna. Tri godine nakon uključivanja u Oriflame, ona putuje Evropom gradeći impresivno poslovanje u oblasti kozmetike – sve to uz uspešnu karijeru stjuardese. Pričali smo sa Enom da bismo saznali kako joj sve to polazi za rukom!

Uporedo sa radom uz Oriflame, vi radite i kao stjuardesa – kada ste počeli?

Počela sam da radim za lokalnu indonežansku avio – kompaniju 2008. godine, kada sam imala samo 18 godina – to je bio moj san iz detinjstva! 2011. sam se pridružila kompaniji Air Asia kako bih bila stacionirana na Baliju, blizu svoje porodice – biti blizak sa porodicom najbolja je stvar u životu!

Vi puno putujete – koje putovanje biste izdvojili kao nezaboravno?

To je svakako putovanje na Zlatnu konferenciju u Londonu, 2015. godine; dogodilo se samo pet meseci posle mog venčanja, pa sam ga doživela kao besplatan medeni mesec - poklon kompanije Oriflame! Zaista sam uživala u Londonu, i dalje sam oduševljena kako Oriflame menadžeri kreiraju tako divno VIP iskustvo. 

 

“To je jednostavan način da započnete poslovanje bez potrebe za mnogo uloženog novca...”

Kako izgleda tipična Oriflame konferencija? 

Sve što Oriflame govori o svojim konferencijama je istina! Bilo da je reč o Zlatnoj ili Dijamantskoj, svaka konferencija je ostvarenje snova jer Oriflame bira najpoželjnije destinacije na kojima mnogi nisu nikada bili; na primer, za nas iz Indonezije odlazak u London nije jednostavan. Čak i ako imate dovoljno novca, teško je dobiti vizu. Ali uz Oriflame, kada sam otišla u Džakartu da apliciram za vizu, sve što je trebalo da kažem je jedna reč – Oriflame, i oni su rekli - OK! Bilo je tako lako.

Oriflame orgnizuje sve za nas. Na Master klas obukama učimo kako da razvijamo poslovanje, brže i bolje. A prilikom dodele nagrada i priznanja i na Gala večerama dobijamo motivaciju i inspiraciju od lidera koji su počeli ni iz čega, a sada su veoma uspešni. Iskreno, mnogo sam naučila od toliko ljudi širom sveta!

Kako ste otkrili Oriflame? Da li je ideja o putovanjima bila presudna? 

Moj suprug je najbolji drug sa  Niek Made Sugiarti i Nyoman Suryananta (koji su u Top 15 u Indoneziji). Kada sam upoznala Ni, sećam se da mi je rekla: “Voliš šminku, jesi li čula za Oriflame?” Tada nisam. 

Pričala mi je kako uz Oriflame možeš da proputuješ svetom i posetiš Evropu čak dva puta godišnje. Rekla sam suprugu: “Ja ću ovu priliku iskoristiti – ako može ona, mogu i ja!” Pet meseci pošto sam se uključila, postala sam Senior menadžer; tokom prve godine, ostvarila sam tri nove titule. 

 

A za manje od tri godine, nalazite se na nivou Dijamantskog direktora!

To je zahvaljujući podršci koju mi Oriflame pruža; to je jednostavan način da započnete poslovanje bez potrebe za mnogo uloženog novca. Sve dok želite da učite, vi to možete postići!

Koristite li društvene mreže kao on-lajn alat za privlačenje novih korisnika?

S obzirom da radim kao stjuardesa, 80% poslovanja vodim on-lajn, ostalo vreme sam of-lajn, povezujući se preko obuka o lepoti, sastanaka sa svojim timom i distribuirajići letke; sve to van radnog vremena. 

Da li ste uzbuđeni što ćete učestvovati na krstarenju povodom 50 godina kompanije?

Da, zvuči kao san! Nadam se da ću sa sobom povesti veliki deo mog tima – moj cilj je 50 saradnika! U Kopenhagen vodim njih 18 – to je najbolji deo priče!  

Vau, 50 ljudi! Osećate li da menjate živote drugih?

Ne, ali osećam da je Oriflame promenio moj život i moje snove. Umesto da do kraja karijere služim druge ljude, Oriflame me je naučio da zaslužujem više – da mogu da zaradim bez razdvajanja od najmilijih, od moje porodice. Oriflame je učinio toliko toga divnog u mom životu! 

 
Tekst: Fotografije: Fabio Lorenzo Yusana