Upoznajte pobednicu Oriflame Trend nagrade: Amanda Borgfors Mészáros

Oriflame nastavlja svoju saradnju sa švedskim prestižnim Beckmans koledžom za dizajn podržavajući tako snove mnogih mladih dizajnera. Sada na trećoj godini studija, dobitnica Oriflame trend nagrade imala je priliku da dizajnira kolekciju asesoara ekskluzivno za Oriflame. Razgovarali smo sa pobednicom kako bismo saznali više o njenom radu u inspiraciji.

Amanda, šta vas je prvo privuklo da se baviš modom?

 Želela sam da se bavim komunikacijom i ljudskim telom. Modu vidim kao glavni alata koji nam pomaže da komuniciramo određeni životni stil, raspoloženje ili viziju. 

Šta u vezi sa modom vas najviše inspiriše? 
To je moda nove generacije. Oduševljena sam što pripadam novoj generaciji koja ima mogućnost da radi i individualno i u grupi i tako napravi značajnu promenu u oblasti mode i srodnih industrija. Takođe me neprestano inspirišu savremene kulture, umetnost i muzika. 

Vaše Beckmans kolekcije pokazali ste u Stokholmu, Kopenhagenu, na pariskoj nedelji mode – kakav je osećaj sada kada ste pobedili na takmičenju Oriflame Trend? lli
Osećaj je sjajan!! Vrlo sam počastvovana što sam dobila ovu priliku da doprem do nove publike širom sveta. Ovo iskustvo me je razvilo i promenilo kao dizajnera što je fantastično.  .

Kako ste prvi put pristupili Oriflame Trend Award projektu?
Rano sam počela sa 3D razvojem, napravila sam svoje uzorke od papira. Istraživala sam gradska svetla – različite šare koje noćna svetla stvaraju kada se kreću na kameri. To mi je dalo mogućnost da budem slobodna u razvoju proizvoda u samom početku. 

Šta u vezi sa noćnim svetlima vas je inspirisalo? 
Bila sam vrlo inspirisana pulsiranjem i ritmom grada. Zaista mi se dopala ideja o hrabrosti – to zaista ostavlja snažan utisak. Neonska svetla i doživljaj zabave koji oni donose i žive boje su nešto sa čim inače ne radim, tako da je bilo vrlo uzbudljivo za mene što mogu da se bavim takvom temom i osećanjima. To je zaista razvilo moj način razmišljanja i dizajniranja.. 

To je smeo izgled za ženu koja voli da se istakne. Da li je to nešto sa čim privatno možete da se povežete? 
Da! Verujem da je moja estetika dizajna vrlo hrabra. Volim da se ističem i kao dizajner i kao osoba i na takav način se oblačim i ponašam. 

Kako je bilo raditi sa Oriflame – om i dizajnirati sopstvenu kolekciju asesoara?
Katrin Romare (Direktor dizajna asesoara) i Oriflame tim pružili su veliku podršku. Pozvali su me da testiram svoje ideje i dozvolili mi da budem kreativna. Verovali su u mene sve vreme od ideje do finalnog proizvoda. 

Oriflame je prisutan u više od 60 zemalja širom sveta, da li vam je to bilo na umu kada ste dizajnirali kolekciju?
Jeste. Verujem da je moj dizajn čist i jednostavan i da ima određenu klasičnu notu ali na jedan novi način. Oblici i krojevi su takvi da idu uz razne starosne grupe ali i uz razne stilove oblačenja. 

Da li mislite da se u vašem dizajnu vidi i vaše švedsko poreklo donekle? 
Apsolutno! Verujem da čist i sveden izgled i oblici imaju snažne korene u klasičnoj švedskoj estetici dizajna. Proizvodi takođe imaju mnoge mogućnosti da se stilizuju sa raznim modnim pravcima što mislim daje vrlo švedski sve u svemu.

Vaša kolekcija je vrlo raznovrsna, koji je vaš omiljeni stil?
Jako mi se dopada kaiš torbe koji se može nositi i kao ogrlica, a može se kombinovati i sa ešarpom

Šta je ono na šta ste najponosniji?
Posebno sam vrlo ponosna na crnu torbu koja se nosi preko ramena zato što je klasična i deluje vrlo upečatljivo. Cela kolekcija odaje utisak samouverenosti, vizionarstva, čistog dizajna i savremenog duha. Vrlo sam srećna sa rezultatom. Zaista odražava moj način rada.  

Tekst: Fotografije: Amanda Borgfors Meszaros