Oriflame nagrada za trend

Prošle je godine Oriflame lansirao svoju prvu Nagradu za Trend. Razgovarali smo sa dobitnicom, Siah Javaheri, pre predstavljanja njene najnovije kolekcije.

Kako ste se osećali kad ste saznali da ste dobitnica Oriflame Nagrade za trend?

Kad sam saznala da sam dobitnica Nagrade, bila sam izuzetno prijatno iznenađena! Nisam shvatala koliko je to bitna nagrada, dok nisam shvatila da mnogi dizajneri rade dugo godina pre nego što im se kolekcija počnu prodavati širom sveta. Meni se ostvarilo jako brzo I zato sam izuzetno srećna!

Kakvo je bilo iskustvo kreiranje kolekcije za Oriflame?

Neverovatno! Na početku smo se dogovorili da ću napraviti 3 do 5 komada, da bismo na kraju završili na 6. Imala sam slobodu da radim šta god sam htela. Odlučila sam se za kreiranje torbe, s obzirom da sam i ranije kreirala torbe, pa mi je to područje bilo poznato. Tokom kreiranja, shvatila sam da bi šal bio idealan dodatak kolekciji…takođe, oduvek sam želela da kreiram i nakit, a uz pomoć stručnog tima Oriflame-a, to je bilo lako ostvarivo!

Jeste li ranije pokušali da kreirate nakit?

Kreirala sam kožne torbe i narukvice za svoju kolekciju, ali metali i drago kamenje su me oduvek zanimali. S obzirom da moja porodica ima tradiciju bavljenja dragim kamenjem (otac, deda I pradeda su se bavili dragim kamenjem), može se reći da sam odrasla okružena dragim kamenjem.

Jeste li tražili mišljenje porodice?

Pokazala sam ocu neke skice, ali obzirom da je rok za izradu bio prilično kratak, morala sam sama da odlučim. Iako, moj otac ima izuzetno veliko poverenje u moj ukus.

Gde ste pronašli nadahnuće za kolekciju?

Umetnik Giacomo Balla, za kojeg sam prvi puta čula u školi na predavanju, nadahnuo je kolekciju. Ballova ilustracija pokreta i brzine mi se jako sviđa. On je imao jedinstven način razmišljanja. Želela sam to da iskoristim. Na primer, linije torbi nadahnute su skicama njegovih odela, koja su se, zbog nekonvecnionalnih asimetričnih linija, uveliko razlikovala od tadašnjih linija odela.

Vaša će se kolekcija prodavati širom sveta. Jeste li o tome razmišljali kad ste je kreirali?

Puno sam razmišljala o tome. To je uostalom I posao dizajnera – razmišljati o krajnjem kupcu. Dopao mi se taj izazov – stvoriti kolekciju koja će se obraćati svim ženama, bez obzira odakle one dolazile!

Imate li najdraži deo svoje kolekcije?

Hm… To je isto kao kad pitate roditelja koje mu je dete najdraže. Preteško pitanje – volim ih sve!


Možda neki detalj koji vam se posebno sviđa?

Crni biser u nakitu za mene ima neverojatnu simboliku, jer me je prijatelj blizak mojoj porodici zvao Crni Biser kad sam bila mlađa. Rekao je da sam retka poput crnog bisera…

To je predivno! Imate li svoj omiljeni deo ličnog nakita?

Imam prsten koji nikad ne nosim, jer je predragocen. To je stari, antikvitetni prsten u obliku cveta. Dobila sam ga od majke a u mojoj porodici je godinama…


Tekst: Fotografije: Oriflame