Hidratacija za svaki tip kože

Svaki tip kože ponekad ima problem sa isušivanjem. Ali to ne znači da svaki tip kože zahteva identično rešenje za oporavak. Zato smo pitali našeg stručnjaka za negu kože Melina Galeadi da podeli sa nama dobre savete.

OSETLJIVA KOŽA

Osetljiva koža reaguje na sve, tako da promene u sredini ili ritualima nege takođe mogu uticati na nju i to se odražava kroz crvenilo kože. Osobe sa osetljivom kožom često imaju neujednačen ten sa posebno suvim područjima i generalno kožom koja pomalo zateže.

Nivo hidratacije kod osetljive kože

Površinski sloj kože ponaša se kao prirodna barijera štiteći kožu od spoljašnjih uticaja i pomažući joj da održi zadovoljavajuće nivoe hidratacije. Kod ljudi sa osetljivom kožom, ova barijera je tanja i manje izbalansirana, što i jeste uzrok veće podložnosti isušivanju. Slabija zaštita takođe čini kožu podložnijom spoljašnjim uticajima. Barijera kože takođe postaje manje efikasna sa godinama što dodatno doprinosi isušivanju.

Koje proizvode treba koristiti

Potrebni su vam proizvodi koji umiruju, hidriraju i štite kožu: Optimals Hydra umirujuća dnevna krema za suvu/ osetljivu kožu i Optimals Hydra umirujuća noćna krema za suvu/osetljivu kožu(jača prirodnu barijeru kože tokom noći!)

 

MASNA KOŽA

Uzrok masne kože može biti prekomerna proizvodnja sebuma, što obično čini lice vrlo sjajnim. Osobe sa masnom kožom često imaju i proširene pore, mitisere, bubuljice na čelu, nosu i bradi (T-zoni). 

Nivo hidratacije kod masne kože

Masnoća je znak da koža nije u ravnoteži, što govori o suvišnom stvaranju sebuma i masnoće. Česta je greška preterivanje u čišćenju kože u cilju uklanjanja suvišne masnoće. Zapravo to može dovesti do momentalnog isušivanja kože što dalje izaziva još veće lučenje masnoće. Kako biste izašli iz ovog začaranog kruga, poželjno je uvesti proizvode koji balansiraju i hidriraju kožu.

Koje proizvode treba koristiti

Želite proizvode koji matiraju kožu, sa laganom teksturom, koji sprečavaju mašćenje dok istovremeno pružaju uravnoteženu hidrataciju. To znači da ciljano deluju na vidljive probleme i istovremeno vraćaju kožu u ravnotežu. Preporučujem: Optimals Hydra Matte losion za dnevnu negu masne kože.

 

SUVA KOŽA

Suva koža obično daje umoran ten sklon crvenilu, sa sitnim porama i vidljivim linijama. Osobe sa suvom kožom takođe mogu osećati zatezanje i tenziju u određenim područjima.

Nivo hidratacije kod suve kože

Isušenost kože često je u vezi sa sposobnošću spoljašnjeg omotača kože, epidermisa da zadrži određen stepen hidratacije. Na ovo često utiču godine i klima. Proizvodnja sebuma se smanjuje sa godinama što može dovesti do povećanog gubitka vode iz kože. Takođe, hladnija klima i niže temperature u zimskom periodu isušuju vazduh a rezultat je i suvlja koža. 

Koje proizvode treba koristiti

Potrebi su vam proizvodi koji neguju i umiruju kožu, koji je dubinski hidriraju kao na primer: Optimals Hydra umirujuća dnevna krema za suvu/ osetljivu kožu i Optimals Hydra umirujuća noćna krema za suvu/osetljivu kožu .

 

KOMBINOVANA KOŽA

Kombinovanu kožu je ponekad teško identifikovati i tretirati, pošto sadrži nekoliko tipova kože u jednom. Uobičajeno je da osobe sa mešovitom kožom često imaju višak masnoće na području nosa, čela i brade (t- zoni), a obrazi i ostatak lica ovično pripadaju suvom ili normalnom tipu kože.

Nivo hidratacije kod masne kože

Kombinovana koža često je neobično suva u određenim periodima zbog klimatskih promena. Proizvodnja sebuma se često povećava na visokim a smanjuje na nižim temperaturama. Hormonske promene takođe utiču na stanje kože u velikoj meri. Važno je održavati ravnotežu, i ne treba da se borite protiv masne t – zone zanemarujući pritom kompletnu dnevnu hidrataciju kože.

Koje proizvode treba koristiti

Zahvaljujući mešavini različitih tipova kože, ne želite da koristite proizvode koji će delovati na samo jedno područje lica. Trebaju vam proizvodi koji poboljšavaju i održavaju stepen hidratacije kože i blistavost, dok istovremeno uravnotežuju suvišan sjaj. Preporučujem: Optimals Hydra Radiance hidratantna dnevna krema za normalnu /mešovitu kožu i Optimals Hydra Radiance negujuća noćna krema za normalnu/mešovitu kožu.

 

Tekst: Fotografije: Oriflame and Getty