Jesu li užine zdrave?

Svi smo čuli da bismo trebali da imamo užinu između obroka kako bismo održali nivo šećera u krvi stabilnim, ali da li je užina zaista zdrava? I šta je zdrava užina? Pročitajte da biste saznali!

Da li su užine zaista zdrave?
Zdrave užine definitivno mogu biti deo zdrave ishrane i pomoći nam da duže ostanemo siti i sprečimo prejedanje. Kad ne jedemo dok ne pregladnimo, onda se lako i prejedemo! Ali užine mogu biti i način prejedanja. Dakle, pravi je odgovor da to zavisi! Da li su užine zdrave ili ne, zavisi od toga koliko ste aktivni, koliko jedete za svoje glavne obroke i koje vrste užina odaberete (zdrave užine!)

Na primer, ako ste vrlo aktivna osoba, zdrava užina može biti neophodna za unos dovoljno kalorija, ali ako radite kancelarijski posao koji ne troši puno energije tokom dana, užine bi mogle samo dodati suvišne kalorije, čak i ako su zdrave.

Užine bogate šećerom i masnoćama mogu biti nezdrave za vas jer pružaju energiju, ali ne i puno hranjivih sastojaka. Ali zdravi zalogaji s niskim postotkom masnoća, visokim sadržajem proteina i puno vlakana, vitamina i minerala mogu biti dobri za vas.

Mogu li užine pomoći kod mršanjavljenja?

Mogu vam pomoći u kontroli apetita, što može pomoći u gubitku kilograma. Neke studije pokazuju zdrave užine bogate proteinima i vlaknima takođe mogu pomoći u smanjenju gladi i gubitku masnoće. Ovo zvuči sjajno, zar ne? Ali opet, ako ne trošite puno energije, užine možda nisu dobra ideja. Ako pojedete manje kalorija nego što potrošite, smršaćete, ali ako vaši međuobroci samo dodaju više kalorija, na kraju ćete se možda ugojiti. Morate prilagoditi veličine svojih obroka tako da odgovaraju vašem životu i nivou aktivnosti.

Šta je zdrav međuobrok/užina?
Zdravi međuobroci bogati su hranjivim sastojcima, belančevinama, vlaknima i prilično niskokalorični. Užine bogate vlaknima i proteinima vrlo su site, što ih čini najboljim odabirom za zdrav međuobrok.

Ako se odlučite za užinu, neki od dobrih međuobroka s puno vlakana i proteina su:

  • Jogurt s malo masnoće
  • Jaja
  • Orašasti plodovi i semenke (umereno)
  • Proteinski šejkovi
  • Voće, bobičasto voće ili vegetarijanski štapići
  • Inegralne žitarice poput granole ili ovsenih pahuljica

Kada je reč o tome, vi ste jedini koji možete utvrditi da li je užina dobra za vas. Sve zavisi od vaših ciljeva i nivoa gladi. nekim ljudima je samo potrebna užina da bi premostili između dva obroka. Dakle, ako se odlučite za užinu, birajte pametno!

Tekst: