Stručni vodič za proteine

Ne morate biti zavisni od fitnesa da biste znali koliko su proteini bitni za vašu ishranu i za vaše telo. Ali zbog čega su oni važni i koju količinu dnevno je potrebno uzimati? Da bismo dobili stručan odgovor, seli smo i popričali s našim globalnom Wellness stručnjakom, Dr Elisabet Nordström. Ovo je njen vodič za proteine.

1. ZAŠTO SU NAŠEM TELU POTREBNI PROTEINI? 

Proteini su osnovni deo milijardi ćelija koje naše telo proizvodi svakog dana. Stvarajući aminokiseline (osnovne grtadivne elemente tela) proteini pomažu telu u obavljanju mnogobrojnih funkcija – od regeneracije tkiva do stvaranja enzima. 

2. KOJA KOLIČINA PROTEINA JE POTREBNA NAŠEM TELU SVAKODNEVNO?

Preporučena dnevna doza je oko 0.8-1g proteina na 1 kg telesne mase. To je otprilike 56 g za muškarca teškog 70 kg i 46 g za ženu koja ima 60 kg. Ali, ako ste sportista, količine se menjaju i mogu dostići čak i preko 2 g na 1 kg telesne mase.  

3. RECITE NAM NEŠTO VIŠE O ORIFLAME PROTEINSKOJ MEŠAVINI? 

Proteinska mešavina je originalna formula Profesora Stiga Stina, razvijena kako bi podržala nutritivne potrebe njegovih pacijenata pre i nakon operativnog zahvata. Stvarana jedinstvenom, visoko razvijenom tehnologijom koja obuhvata mešavinu kvalitetnih sastojaka bogatih proteinima i dijetnim vlaknima, ova mešavina idealno je rešenje za poboljšanje svakodnevne ishrane. 

4. ŠTA PROTEINSKU MEŠAVINU ČINI JEDINSTVENOM? 

Jedinstvenost proteinske mešavine odražava se u činjenici da ona objedinjuje tri različita izvora proteina; protein graška, protein iz mleka i protein iz jaja. Zajedničkim delovanjem, ta tri proteina stvaraju aminokiselinsku mešavinu koja vašem telu omogućava stvaranje novih proteina i novih ćelija na najbolji mogući način. Proteinska mešavina takođe osigurava visokokvalitetnu ishranu, i to tako što se ugljeni hidrati, masti i vlakna oslobađaju vrlo sporo.

5. RECITE NAM NEŠTO VIŠE O SASTOJCIMA? 

Protein graška izdvojen je prirodnim putem, bez delovanja alergena, holesterola ili laktoze. Protein žita sadrži kompletan profil aminokiselina i jako se brzo apsorbuje. Jaje smo odabrali zbog izuzetno visoke biološke vrednosti i zbog toga što je jaje pouzdan i kvalitetan izvor esencijalnih vitamina i minerala.

Kako bi formula bila potpuna, proteinska mešavina sadrži sastojke koji osiguravaju dijetetska vlakna: jabuku, plod šipka i ekstrakt šećerne repe. Jabuka i šipak prirodno su bogati vitaminom C, koji je neophodan za održavanje zdravog i funkcionalnog imunosistema. 

6. RECITE NAM NEŠTO O DIJETETSKIM VLAKNIMA – ZAŠTO SU NAM POTREBNA?

Prema preporukama o ishrani koje važe danas u Nordijskim zemljama, te prema ostalim međunarodnim preporukama, količina od 25-35 g dijetetskih vlakana dnevno ima vrlo pozitivan učinak na naše zdravlje. Primećeno je, nažalost, da velik broj ljudi propušta u svojoj ishrani da unese tu količinu vlakana. Zato je vrlo korisno proizvod kao što je Proteinska mešavina dodati svakodnevnoj ishrani. 

7. S ČIM MOŽEMO KOMBINOVATI UZIMANJE PROTEINSKE MEŠAVINE? 

Proteinska mešavina može biti dodata velikom izboru hrane i pića, bilo da se dodaje tokom pripreme ili se uzima kao dodatak uz jelo. Zbog činjenice da nemau i da nema veštački dodatih zaslađivača, izbor mogućnosti je – neograničen. 

Tekst: Fotografije: Oriflame